Ειδήσεις

Προσκόμματα στη νατοϊκή επιχείρηση

«Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα. Σε όλα τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας», επισήμανε χθες από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής η κ. Αγκελα Μέρκελ, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κάτι το οποίο είναι καθημερινή πραγματικότητα τις τελευταίες πολλές εβδομάδες στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα αλλά και στους νατοϊκούς αξιωματούχους που παρακολουθούν την πολύ αργή πορεία της δραστηριότητας της μοίρας SNMG 2.

Εως αυτήν τη στιγμή, η μόνη πορεία που μπορεί να πραγματοποιηθεί ανατολικά και δυτικά της μέσης γραμμής που χωρίζει τα ελληνικά από τα τουρκικά χωρικά ύδατα είναι εκείνη που χαράσσει ένα νοητό «Γ» από τα νότια της Λέσβου, προς τα βόρεια, μεταξύ των παραλίων της Τουρκίας και του νησιού και πάλι πίσω. Αυτή η κίνηση γίνεται μία έως δύο φορές την ημέρα από ένα πλοίο. Σε όλο το υπόλοιπο Αιγαίο τα πλοία που συγκροτούν τη ναυτική μοίρα κινούνται δυτικά των ελληνικών νησιών, είναι δηλαδή πρακτικά αμέτοχα. Και τούτο συμβαίνει παρά την αύξηση, αυτή την εβδομάδα, των σκαφών σε έξι. Στο Αιγαίο πλέουν το καναδικό «Fredericton» (στη διαδρομή της Λέσβου), το αγγλικό «Mount’s Bay», το ελληνικό «Σαλαμίς», το γαλλικό «Commandant Bouan», ενώ το τουρκικό «Barbaros» θα αντικατασταθεί σήμερα από τη φρεγάτα «Gokova». Το γερμανικό «Bonn» βρίσκεται από χθες ελλιμενισμένο στη Σούδα.

Επίσης, όπως είναι σαφές από την εξέλιξη της επιχείρησης έως αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία δεν έχει δεχθεί στην πράξη ότι η διπλωματική άδεια που εκδόθηκε για τους πλόες των πολεμικών ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία ισχύει και για το υπόλοιπο Αιγαίο («Blanket diplomatic clearance»). Κάτι που –όπως αποκάλυψε η «Κ» της Κυριακής– ετέθη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προς την Τουρκία. Το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης προέρχεται από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και επιτελείς της χώρας μας που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, έχει κρατήσει τα ελληνικά αντανακλαστικά εξαιρετικά ευαίσθητα σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, σε σημαντικό βαθμό η δράση στο Αιγαίο εξακολουθεί να καθυστερεί, με κύρια υπαιτιότητα την τουρκική αναβλητικότητα.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι δηλώσεις όπως αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ αναδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι έχουν γνώση των δυσκολιών που υπάρχουν και ελπίζουν πως τουλάχιστον μετά τη Σύνοδο Κορυφής η επιχείρηση θα προχωρήσει κανονικά, όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου