ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Πάμε για νέο ρεκόρ μεταμοσχεύσεων το 2025»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Πάμε για νέο ρεκόρ με­τα­μο­σχεύ­σε­ων και το 2025, είπε ο υπουρ­γός Υγεί­ας ‘Αδω­νις Γε­ωρ­γιά­δης, στο πλαί­σιο επε­ξερ­γα­σί­ας, από την αρ­μό­δια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή, νο­μο­σχε­δί­ων με τα οποία κυ­ρώ­νο­νται συμ­φω­νί­ες της Ελ­λη­νι­κής με την Κυ­πρια­κή Δη­μο­κρα­τία (α) στον τομέα των με­τα­μο­σχεύ­σε­ων και (β) τον τομέα των δια­σταυ­ρού­με­νων με­τα­μο­σχεύ­σε­ων νε­φρού.

Τα σχε­τι­κά νο­μο­σχέ­δια έγι­ναν δεκτά με με­γά­λη πλειο­ψη­φία από τους εκ­προ­σώ­πους των κομ­μά­των στην επι­τρο­πή Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής («ναι» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, «παρών» από ΚΚΕ και ΚΟ Νίκη, και «επι­φύ­λα­ξη» από τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα).

Όπως είπε ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης, η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ πα­ρέ­λα­βε τις με­τα­μο­σχεύ­σεις στους 4 δότες ανά εκα­τομ­μύ­ριο κα­τοί­κων, τους ανέ­βα­σε στους 10,7 το 2024, και, «απ’ ό,τι φαί­νε­ται από τα πρώτα στοι­χεία του πρώ­του μήνα του 2025, το 2025 θα έχου­με νέο ρεκόρ με­τα­μο­σχεύ­σε­ων».

Πρό­σθε­σε, δε, ότι επει­δή θέ­λου­με να φτά­σου­με το «20» των βο­ρεί­ων χωρών, έχου­με λάβει μία σειρά μέ­τρων:

1ον Προ­σλά­βα­με στον Εθνι­κό Ορ­γα­νι­σμό Με­τα­μο­σχεύ­σε­ων 20 συ­ντο­νι­στές, που είναι ει­δι­κοί για­τροί και ενη­με­ρώ­νουν συγ­γε­νείς και προ­σω­πι­κό των νο­σο­κο­μεί­ων,

2ον Εγκρί­να­με πρό­γραμ­μα 20 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ στον ΕΟΜ, μέσω του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης, για να γίνει όλο το σύ­στη­μα με­τα­μο­σχεύ­σε­ων απο­λύ­τως ψη­φια­κό, για δια­φά­νεια και τα­χύ­τη­τα,

3ον Ετοι­μά­ζου­με ένα πρό­γραμ­μα απο­στο­λής μα­ζι­κών μη­νυ­μά­των στα κι­νη­τά όλων των συ­μπο­λι­τών μας, οι οποί­οι θα μπαί­νουν με κω­δι­κούς του TaxisNet, και θα δη­λώ­νουν εάν θέ­λουν ή δεν θέ­λουν να είναι δότες, ώστε να φτιά­ξου­με μια πολύ με­γά­λη βάση δε­δο­μέ­νων, που θα μας οδη­γή­σει γρή­γο­ρα στον ευ­ρω­παϊ­κό μέσο όρο. Έτσι, πρό­σθε­σε, θα ξε­πε­ρά­σου­με και το πα­λαιό ζή­τη­μα που είχε δη­μιουρ­γη­θεί με τη λε­γό­με­νη «ει­κα­ζό­με­νη συ­ναί­νε­ση».

Πα­ράλ­λη­λα, ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης, που όπως είπε είναι δότης συμ­βα­τών ορ­γά­νων και μυ­ε­λού των οστών, ενε­θάρ­ρυ­νε «όλους τους βου­λευ­τές του κοι­νο­βου­λί­ου να το κά­νου­νε εάν δεν το έχουν κάνει. Είναι ντρο­πή για την Ελ­λά­δα να μην εί­μα­στε στους 20 δότες ανά εκα­τομ­μύ­ριο, όσο είναι οι βό­ρειες χώρες. [. . .] Το να δί­νου­με ζωή, πριν “φύ­γου­με”, σε άλ­λους συ­μπο­λί­τες μας νο­μί­ζω είναι μια κα­τα­πλη­κτι­κή πράξη αν­θρώ­πι­νης αλ­λη­λεγ­γύ­ης».

Τέλος, και με αφορ­μή κρι­τι­κή για την υγειο­νο­μι­κή κά­λυ­ψη προ­σφυ­γό­που­λων στη Σάμο, ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης τό­νι­σε πως «η ιδέα ότι δεν σου δί­νου­με πε­ρί­θαλ­ψη γιατί είσαι λα­θρο­με­τα­νά­στης είναι ψευ­δής. [. . .] Η Ελ­λά­δα είναι μία χώρα πο­λι­τι­σμού, και όποιος έχει ανά­γκη πε­ρί­θαλ­ψης την λαμ­βά­νει». Ξε­κα­θά­ρι­σε, ωστό­σο, ότι «όποιος μπαί­νει πα­ρά­νο­μα σε μία χώρα έχει πα­ρα­βιά­σει την νο­μο­θε­σία της χώρας. Γι’ αυτό και τους ονο­μα­τί­ζω λα­θρο­με­τα­νά­στες και όχι με­τα­νά­στες “σκέτο”. Τα έχω πει πολ­λές φορές. Οι από­ψεις μου είναι πάντα οι ίδιες και δεν έχουν αλ­λά­ξει ποτέ» είπε ο κ. Γε­ωρ­γιά­δης.-

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.