Ειδήσεις

Τα ξένα ΜΜΕ για το χθεσινό Eurogroup

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της πρότασης για παράταση του προγράμματος και τον ον χαρακτηρισμό της ως «παράλογη» και «απαράδεκτη». Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Peter Spiegel στις Βρυξέλλες σημειώνει πως οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αντιμετώπισαν την συνάντηση της Δευτέρας ως την τελική αναμέτρηση, δίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο ως το τέλος της εβδομάδας.

Η WSJ αναφέρει πως οι υπουργοί Οικονομικών ευρωζώνης ολοκλήρωσαν απότομα την συνάντηση, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθώς υπήρξε ρήξη στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής του Guardian κάνει λόγο για κλιμάκωση της κρίσης για την διάσωση της Ελλάδας, μετά την πρόωρη διάλυση των τεταμένων συζητήσεων στις Βρυξέλλες, «με τις δύο πλευρές να είναι πιο μακριά από ποτέ».

H γαλλική Le Monde γράφει ότι το Eurogroup έληξε με «σύγκρουση» με την Αθήνα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει πως αναμενόταν μια διαφορετική κατάληξη από το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση για παράταση του προγράμματος.

Το γερμανικό Der Spiegel κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως χάνεται μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για επίτευξη συμφωνίας.

Η απότομη διακοπή της συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα καταδεικνύει τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, σημειώνει το Bloomberg, καθώς «το Eurogroup, από την πλευρά του, δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ενώ η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος».
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Eurogroup θα συνεδριάσει και πάλι όταν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να είναι δελεαστικό για την Ελλάδα να περιμένει το επόμενο Eurogroup, αλλά αυτό θα ήταν μια ριψοκίνδυνη στρατηγική καθώς όσο πιο πολύ περιμένει τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα στη εσωτερική της οικονομία.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της ΕΕ ως “παράλογη”», το BBC σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά απέρριψε προσχέδιο της ΕΕ ως «παράλογο» και «μη-αποδεκτό». Εν συνεχεία παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως υπάρχει χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας επί των όρων της παράτασης η οποία κατά τον ίδιο είναι η προτιμητέα λύση. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στις 28/2, γεγονός που στενεύει τα χρονικά περιθώρια καθώς κάθε νέα συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις. Χωρίς μια νέα συμφωνία, είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να καταλήξει χωρίς χρήματα.

Η απροσδόκητη ταχεία κατάρρευση των συνομιλιών εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στη περιοχή του ενιαίου νομίσματος», αναφέρει το Reuters.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το χρέος της χώρας -προσθέτει- «έσπασαν» τη Δευτέρα, όταν η Αθήνα απέρριψε μία πρόταση να ζητήσει μία εξάμηνη παράταση του διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Είναι αβέβαιο πόσο καιρό μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην επιφάνεια χωρίς διεθνή υποστήριξη, αναφέρει το πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την Τετάρτη αν θα διατηρήσει το έκτακτο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών που έχουν αιμορραγία από καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο, και οι δύο πλευρές έδειξαν σημάδια εξάντλησης της υπομονής τους, ενώ αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν απογοήτευση και φόβους για καταστροφή. Οι συνομιλίες που αναμενόταν να διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ, κατέρρευσαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από euro2day.gr / thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου