Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου, οι Τσέχοι Μ. S. του L. 38 ετών και τον P. B. του B. του V. 44 ετών, που συνελήφθησαν την 3η Μαρτίου 2017 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Το δικαστήριο τούς έκρινε αθώους οπλοκατοχής και λαθρεμπορίας ελλείψει δόλου και ένοχους κατοχής ναρκωτικών με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων.
Στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι προέβησαν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, από τα οποία εξήγαγαν άγνωστη ποσότητα, τουλάχιστον όμως 2.178,9 γραμμαρίων και στην καλλιέργεια δενδρυλλίων καπνού, από τα οποία εξήγαγαν άγνωστη συνολική ποσότητα καπνού, τουλάχιστον όμως 2.822 γραμμαρίων, μέσω δεμάτων στο εξωτερικό.
Σε αστυνομικούς του ΑΤ Ιαλυσού περιήλθε συγκεκριμένα η πληροφορία ότι οι δύο κατηγορούμενοι μετέβαιναν συχνά στο ταχυδρομικό γραφείο των ΕΛΤΑ στη Σορωνή, όπου παρέδιδαν προς αποστολή ύποπτα δέματα.
Το πρωί της 2ας Μαρτίου 2017 η πρώτη παρέδωσε έξι δέματα στα ΕΛΤΑ Σορωνής προς αποστολή σε χώρες του εξωτερικού.
Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α.Τ. Ιαλυσού, εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Ιαλυσού 6 δέματα με παραλήπτες στην Γαλλία, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, στην Ισλανδία και την Μεγάλη Βρετανία, που περιείχαν λαθραίο καπνό και συσκευασίες με σπόρους καπνού. Ακολούθησε έρευνα παρουσία δικαστικού λειτουργού στην οικία των κατηγορουμένων στην οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 2 κιλών και 179 γραμμαρίων τοποθετημένη σε 1.000 πλαστικές συσκευασίες με θερμοκόλληση
• Ποσότητα τριμμένου καπνού βάρους 2 κιλών και 822 γραμμαρίων
• 28 δενδρύλλια κάνναβης
• 13 φυτά καπνού
• 3 ζυγαριές ακριβείας
• Το χρηματικό ποσό των 1.735 ευρώ
• Δίκυκλη μοτοσυκλέτα και 2 κινητά τηλέφωνα
Βρέθηκαν ακόμη ένα μαχαίρι, ένα τόξο, πλήθος πλαστικών συσκευασιών, φωτοτυπημένα λογότυπα με την επιγραφή VIRGINIA DARE TOBACCO, και πλήρης εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης.
Οι ίδιοι απολογούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.
Δήλωσαν χρήστες κάνναβης τονίζοντας ότι για λόγους υγείας την χρησιμοποιούν όχι μόνο για κάπνισμα αλλά και στο φαγητό τους επισημαίνοντας ότι καταναλώνουν καθημερινά περίπου 30 γραμμάρια και ότι την καλλιεργούν για να μην μπλέκουν με κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.
Αρνήθηκαν ακόμη ότι πωλούσαν καπνό αλλά βιολογικούς σπόρους καπνού μέσω του δικτύου Ebay πράξη η οποία δεν συνιστά παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.
Τις μικροποσότητες καπνού που βρέθηκαν στα δέματα τις έστελναν, όπως είπαν, ως δώρο στους αγοραστές των βιολογικών σπόρων τους οποίους πωλούσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Ebay.
Αρνήθηκαν ακόμη την κατηγορία περί οπλοκατοχής διότι το μεν μαχαίρι το είχαν για οικιακή χρήση και το δε τόξο διότι ασχολούνται με το σπορ της τοξοβολίας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ