Εντονο παρασκήνιο, που προκάλεσε τριγμούς στη συνοχή της δημοτικής πλειοψηφίας, ακολούθησε της απόφασης του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου να προχωρήσει σε «μίνι» ανασχηματισμό την περασμένη Παρασκευή, επαναφέροντας ουσιαστικά τον θεσμό του χωρικού αντιδημάρχου και επιπλέον ορίζοντας αντιδήμαρχο Νέων Τεχνολογιών, ΚΕΠ, Διαφάνειας και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Ιαλυσού και Πεταλούδων τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δεν είχε ενημερώσει τους προέδρους του νησιού για τις προθέσεις του να ορίσει χωρικούς αντιδημάρχους γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι με την κίνησή του αυτή, επιχείρησε να τους «καπελώσει», ορίζοντας «τοποτηρητές».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», οι πιο… δυνατές φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν από τις Δημοτικές Ενότητες, Αφάντου, Πεταλούδων, Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλυθιών με την δυσαρέσκεια να είναι διάχυτη στους προέδρους σχεδόν όλων των Δ.Ε., πλην Ν. Ρόδου και Αταβύρου.
Ειδικότερα, στην Δ.Ε. Καλυθιών προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν επελέγη δημοτικός σύμβουλος από την περιοχή που να γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε δημοτικού διαμερίσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την «καρατόμηση» του κ. Δώρου Κωνσταντίνου από τη θέση του αντιδημάρχου, πάγιο αίτημα των τοπικών συμβουλίων αλλά και των κατοίκων αποτελεί η αξιοποίηση σε θέση ευθύνης ενός από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, αίτημα που μέχρι στιγμής όμως δεν έχει ικανοποιηθεί από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο.
Μάλιστα, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας στη Δ.Ε. Πεταλούδων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης και πλέον Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Καλυθιών, Αφαντου και Αρχαγγέλου κ. Γιώργου Πόκκια, ο προβληματισμός μεταξύ των προέδρων που παραβρέθηκαν, ήταν διάχυτος.
Η τοποθέτηση των χωρικών αντιδημάρχων μονοπώλησε τη συζήτηση και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, των προέδρων των τοπικών συμβουλίων όχι μόνο των Πεταλούδων αλλά και των Καλυθιών.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ανάρτηση της απόφασης του δημάρχου στην «Διαύγεια» την περασμένη Παρασκευή, σήμανε συναγερμό και τα τηλέφωνα των προέδρων πήραν φωτιά, θεωρώντας ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους και οι αρμοδιότητές τους, με κάποιους μάλιστα να φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν έτοιμοι να υποβάλουν παραιτήσεις.
Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έγιναν πολλές συζητήσεις και επαφές, με τον δήμαρχο να προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις των προέδρων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος των χωρικών αντιδημάρχων θα είναι καθαρά επικουρικός ώστε να αντιμετωπίζονται πιο άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα των δημοτικών ενοτήτων.
Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του νησιού βρίσκονταν σε συνεχή επαφή από την Παρασκευή, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην πρωτοβουλία του δημάρχου να επαναφέρει χωρικούς αντιδημάρχους στον τρίτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής. Να σημειωθεί ότι χωρικούς αντιδημάρχους είχε το σχήμα της δημοτικής αρχής του κ. Στάθη Κουσουρνά σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μετά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας στην Δ.Κ. Κρεμαστής, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δ», συναντήθηκαν στην πόλη της Ρόδου οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Ρόδου Μ. Παγκάς, Αρχαγγέλου Αργ. Αργυρού, Αφάντου Μ. Λόγγος, Κρεμαστής Τσ. Ποδιώτης, Ιαλυσού Ερμίνα Μπότσαρη, Σορωνής Αντ. Σαββάκης, Διμυλιάς Γ. Σαρικάς, Καλυθιών Μ. Καφετζής και Παστίδας Σάββας Πάττας, όπου πέρα από τον προγραμματισμό για το 2018, συζήτησαν και για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους χωρικούς αντιδημάρχους.
Παρά το κλίμα προβληματισμού, για την επαναφορά έπειτα από τρία χρόνια, του θεσμού των χωρικών αντιδημάρχων, και μετά τις εξηγήσεις που φέρεται να έδωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ότι οι χωρικοί αντιδήμαρχοι θα δρουν υποβοηθητικά στο έργο τους και δεν πρόκειται να τους αφαιρεθούν αρμοδιότητες, οι πρόεδροι αποφάσισαν να πέσουν οι τόνοι και να δοθεί περίοδος χάριτος στο νέο σχήμα, το οποίο είναι κι εκείνο που θα οδηγήσει την παράταξη στην (μακρά) προεκλογική περίοδο μέχρι τις κάλπες του 2019.
Στις προθέσεις του δημάρχου Ρόδου πάντως, ως φαίνεται, δεν είναι το «καπέλωμα» ούτε η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων αλλά η ομαλή διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας βάσει των ξεχωριστών αναγκών των δημοτικών κοινοτήτων, με τους χωρικούς αντιδημάρχους να έχουν ρόλο συντονιστών που θα διευκολύνει το έργο των τοπικών συμβουλίων και όχι «τοποτηρητών», όπως αρχικά θεωρήθηκε.
Οι χωρικοί αντιδήμαρχοι από την πλευρά τους, θα πρέπει πλέον να βρουν… κώδικες επικοινωνίας με τους προέδρους, προκειμένου να διαχειριστούν τα «απόνερα» που προκάλεσαν οι επιπλέον αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν από τον δήμαρχο, ώστε το νέο σχήμα να είναι λειτουργικό, ευέλικτο και κυρίως αποδοτικό στην επίλυση προβλημάτων.
Αυτό που απομένει να φανεί, είναι αν τελικά η επαναφορά των χωρικών αντιδημάρχων θα δώσει λύση στα πολλά προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων και που οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απορρέουν από την νομοθεσία που διέπει την Τ.Α. δεν τους επιτρέπει να έχουν λόγο ούτε για την λάμπα που θα χρειαστεί να αλλάξουν!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ