Συνεντεύξεις

Ε. Καϊλή: «Ανησυχώ για την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Ανησυχώ και θα ανησυχώ για την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας  καθώς συνεχίζεται η αύξηση των δημοσίων δαπανών με προσλήψεις φίλων και συγγενών της κυβέρνησης και επιβάλλονται διαρκώς νέοι φόροι για να καλυφθεί το κόστος αυτής της κυβέρνησης. Όσο δεν προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος».
Την ανησυχία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή  σε συνέντευξή της προς την «δ» και εκτιμά ότι αν το  επόμενο εξάμηνο δεν ολοκληρωθεί και πάλι η αξιολόγηση, είναι ορατό το  ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών.
«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για μαθητευόμενους ιδεοληπτικούς μάγους», τονίζει η κ. Εύα Καϊλή.
Σε ερώτηση αν στην Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται  ανάπτυξη το έτος 2016 η κ. Καϊλή δηλώνει:
«Τα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις είναι εκείνα που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας της χώρας.  Δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο δηλαδή  στοχοποιείται ο κάθε ιδιώτης-επενδυτής και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζονται με χαιρεκακία από το εθνικολαϊκιστικό παραλήρημα ορισμένων. Η διγλωσσία πάντως άρχισε να εκθέτει το πραγματικό πρόσωπο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και η ημερομηνία λήξης τους δεν αργεί».

Η συνέντευξη της κ. Εύας Καϊλή, αναλυτικά:
• Αισιοδοξείτε για την ομαλή  πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις συναντήσεις που είχε με ομολόγους του στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε Τσακαλώτος;
Ανησυχώ και θα ανησυχώ, καθώς συνεχίζεται η αύξηση των δημοσίων δαπανών με προσλήψεις φίλων και συγγενών της κυβέρνησης και επιβάλλονται διαρκώς νέοι φόροι για να καλυφθεί το κόστος αυτής της κυβέρνησης. Όσο δεν προχωράνε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.
• Μπορεί πραγματικά μέσα στο 2016 η Ελλάδα να βρεθεί κοντά στην ανάπτυξη όπως έχει ανακοινωθεί ή θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση;
Ήδη το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα έχει δραματικά χαμηλώσει και επιβαρυνθεί. Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να ξεπεράσουμε τις παθογένειες που κληρονομήσαμε από την μεταπολίτευση και ακόμα αρνούμαστε να αφήσουμε στο παρελθόν. Τα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις είναι εκείνα που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας της χώρας.  Δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο,  δηλαδή στοχοποιείται ο κάθε ιδιώτης- επενδυτής και οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζονται με χαιρεκακία από το εθνικολαϊκιστικό παραλήρημα ορισμένων. Η διγλωσσία πάντως άρχισε να εκθέτει το πραγματικό πρόσωπο των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και η ημερομηνία λήξης τους δεν αργεί.
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που δεν έχουν γίνει δεκτές από τις Βρυξέλλες ακόμη; Θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου από το ΠΑΣΟΚ;
Νέες αλλαγές δεν χρειαζόταν το ασφαλιστικό. Διαλύονται όλες οι «κόκκινες γραμμές» που με νύχια και με δόντια κρατούσαμε στην θέση τους. Είναι αλλαγές για να καλύπτουν το κόστος της ιδεοληψίας της κυβέρνησης να εχθρεύεται οτιδήποτε παραγωγικό υγιές και ανεξάρτητο από τον δημόσιο έλεγχο.
Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, αν υπάρξουν θετικές μεταρρυθμίσεις τότε πιστεύω πως θα ψηφιστούν από όλους.  Αν είναι μόνο δημοσιονομικές και περικοπές, τότε ο λογαριασμός και η ευθύνη είναι αποκλειστικά των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
• Δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό. Έχουν γίνει βήματα προόδου από την κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος; Τι πρέπει  να κάνει  όμως και η ΕΕ;
Το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα και αφορά τους πρόσφυγες αλλά και τους οικονομικούς μετανάστες και τις διαφορετικές αντιλήψεις στην αντιμετώπισή του. Η πολιτική ανοιχτών συνόρων έστρεψε αβάσταχτες ροές προς την Ευρώπη και η αντιστροφή του ρεύματος θα είναι επίπονη και χρονοβόρα. Ελπίζω η χώρα μας να δείξει βούληση και να μην εθελοτυφλεί μεταθέτοντας τις ευθύνες στους άλλους ή στους επόμενους. Από την ΕΕ σχεδιάζεται συστηματικά ένα πλάνο αντιμετώπισης ισορροπημένο με αύξηση της ασφάλειας και των ελέγχων εντός και εκτός συνόρων και με μεγάλη προσοχή ώστε να μην δημιουργηθεί εχθρικό κλίμα και ένταση εις βάρος όποιου που υπήρξε μετανάστης και είναι μάλιστα και Ευρωπαίος πολίτης.
Η καθυστέρηση οφείλεται και στις διαφωνίες μεταξύ των κρατών -μελών αλλά και στο εξαιρετικά μεγάλο κόστος αυτής της στρατηγικής. Γίνονται πάντως βήματα και το θέμα είναι στην κορυφή της ατζέντας πλέον.
• Ποιούς στόχους έχετε θέσει για το 2016  στο Ευρωκοινοβούλιο; Ήταν δύσκολο το 2015  καθώς η κατάσταση και στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολη;
Ψηφιακή ενιαία αγορά, συντονισμένη φορολογική ευρωπαϊκή πολιτική, τραπεζική ένωση, κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία στις κεφαλαιαγορές, ενεργειακή ένωση, κοινή μεταναστευτική πολιτική και ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα ενισχύει την σύνδεση των κρατών μελών και την εξωστρέφεια της ΕΕ. Ήδη βρίσκονται όλα σε εξέλιξη και με ταχύτατους ρυθμούς προχωράμε στην υλοποίηση αυτών των φιλόδοξων αλλά και κρίσιμων και αναγκαίων στόχων.
Ήδη η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τραπεζών, και η πίεση για φορολόγηση στον τόπο παραγωγής του πλούτου, φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Η ενιαία ψηφιακή αγορά είναι γεγονός και ξεκινά η άρση των εμποδίων των συνόρων, όπως το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής στα τηλέφωνα όντος ΕΕ, αλλά και πολλά άλλα.
Ελπίζω να ανέβει στο τρένο και η χώρα μας σύντομα, καθώς εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, δεν έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, με αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.
• Οι πολιτικές που εφαρμόζονται απο την κυβέρνηση δεν ευνοούν τις επιχειρήσεις. Μπορούν να τύχουν στήριξης από την ΕΕ  οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες;
Υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική και διαρκής χρηματοδότηση σε κάθε τομέα καινοτομίας για την στήριξη των ΜΜΕ από την ΕΕ. Αρκεί κανείς να παρακολουθεί τα προγράμματα που ανακοινώνονται και να στραφεί εκτός συνόρων για να μπορέσει να ισορροπήσει με εξωστρέφεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό ασταθές περιβάλλον.
• Θα εξαντλήσει, πιστεύετε, η κυβέρνηση την τετραετία ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Εύχομαι να  προχωρήσει η κυβέρνηση  στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και  να μην  οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες. Αν όμως το επόμενο εξάμηνο δεν ολοκληρωθεί και πάλι η αξιολόγηση, φοβάμαι πως είναι ορατό το  ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών, είτε εκβιαστικών διλημμάτων  για να ολοκληρωθεί το καταστροφικότερο εθνικολαϊκιστικό μνημόνιο είτε διαφυγής από τις ευθύνες που θα συνειδητοποιήσουν οτι φέρουν με το ταξικό μίσος και τον διχασμό που δημιουργούν οι εως τώρα πολιτικές τους και η ρητορική ορισμένων κυβερνώντων.
Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου για μαθητευόμενους ιδεοληπτικούς μάγους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γεωργία    29.01.2016 01:06

    Η αποτυχημένη που σίγουρα δεν γνωρίζει τι σημαίνει να ανησυχεί κάποιος για το μέλλον του..Γελοία..

  • ΠΕΡΙΚΛΗΣ    18.01.2016 14:45

    Γιατί κυρία μου ανησυxείs ? Μια χαρά εξαργύρωσεs τον ”αγώνα” για να πέσει η κυβέρνηση του τρισκατάρατου το 2011 και ο Βαγγέληs υπήρξε γενναιόδωροs για εσένα …!!!!
    Οπότε άσε τουs άλλουs να ανησυχούν……………

Σχολιασμός άρθρου