Ειδήσεις

Καταδίκη Καρπάθιου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, ο Μ. Α., κάτοικος Καρπάθου, που κρίθηκε ένοχος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα μέσω λογαριασμού, που ετηρείτο στην Αγροτική Τράπεζα της Καρπάθου.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του για τη λήψη της απόφασης, γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου από την οποία προκύπτει ότι η παράνομη πράξη, που αποδίδεται στον κατηγορούμενο, προβλέπεται από τον Ιταλικό κώδικα, μιας και η οικονομική βλάβη προκλήθηκε σε Ιταλική τράπεζα.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει την 9η Φεβρουαρίου 2004 μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της Εισαγγελίας του Μιλάνου.
Ο Καρπάθιος ισχυρίστηκε ότι εν αγνοία του βοήθησε κύκλωμα για να εισπράξει 4.857.813 ευρώ, που είχαν υπεξαιρεθεί με τηλεφωνική απάτη από την τράπεζα «Carisbo».
Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε άρση του τραπεζικού απορρήτου του λογαριασμού του Καρπάθιου, που τηρείται στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος για το χρονικό διάστημα από 25 Ιουλίου 2003 έως τον Φεβρουάριο του 2004, ενώ απαγορεύθηκε ταυτόχρονα η κίνηση των χρημάτων που ήταν κατατεθειμένα σ’ αυτόν.
Η έρευνα των δικαστικών αρχών της Ιταλίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003. Η Εισαγγελία του Μιλάνου μέσω της Ιnterpol ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών στην Κάρπαθο και στην Βουλγαρία, την συντηρητική κατάσχεση των αποθεματικών δύο λογαριασμών, τη σύλληψη και την έκδοση στην Ιταλία των δραστών, που κατηγορούνται ότι απεκόμισαν 5.713.515 ευρώ εξαπατώντας υπαλλήλους της τράπεζας της Ιταλίας, οι οποίοι έμβασαν το ανωτέρω ποσό σε λογαριασμούς με… τηλεφωνικές παραγγελίες!
Ο τότε Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γ. Οικονόμου είχε παραγγείλει τη διενέργεια τακτικής ανάκρισης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα είχε αναθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπάθου τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με λήψη καταθέσεων από τον Καρπάθιο ταβερνιάρη, που φέρεται να διατηρούσε τον επίμαχο λογαριασμό στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και υπαλλήλων της τράπεζας.
Πλην όμως η δικογραφία, όταν διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για τα περαιτέρω, κατέληξε στην Εισαγγελία του Μιλάνου χωρίς να επιληφθούν αρμοδίως οι τοπικές δικαστικές αρχές.
Στον λογαριασμό του Καρπάθιου, όπως προέκυψε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Μιλάνου, είχαν εμβαστεί από την Ιταλική τράπεζα «Carisbo» 4.857.813 ευρώ για την εξόφληση τιμολογίων παράλληλης εισαγωγής αυτοκινήτων την 27η Ιουλίου 2003, αν και το άτομο αυτό, όπως προέκυψε και από έρευνα της «δ», ως μόνη δραστηριότητα είχε τότε το… ψάρεμα και τη λειτουργία μιας μικρής παραλιακής ταβέρνας!

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου