Ειδήσεις

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των αεροπορικών θέσεων τη χειμερινή περίοδο

Το δύσκολο στοίχημα να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ της φετινής χρονιάς φαίνεται να κερδίζει ο ελληνικός τουρισμός, τουλάχιστον όπως διαφαίνετα, μέχρι στιγμής, από τα πρώτα μηνύματα, τα οποία έρχονται από την πορεία των προκρατήσεων. Αναμφίβολα θετικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της δυναμικής έχει παίξει η επέκταση της σεζόν στους φθινοπωρινούς μήνες αλλά και η υψηλή ζήτηση για ταξίδι κατά τη χειμερινή περίοδο, η οποία, πέραν του διαστήματος των εορτών, συγκαταλέγεται παραδοσιακά στην πιο αδύναμη κάθε έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ, ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα κατά την χειμερινή περίοδο 2023/2024 ανέρχεται σε 4,878 εκατ., αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η κατανομή των θέσεων ανά μήνα

Εξετάζοντας πώς κατανέμονται σε κάθε μήνα ξεχωριστά, τον Νοέμβριο έφθασαν 1,049 εκατ. θέσεις, καταγράφοντας άνοδο 20,1%, τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 1 εκατ., ενισχυμένες κατά 19,2%, τον Ιανουάριο οι προσφερόμενες θέσεις έχουν αγγίξει τις 900.488, με την αύξηση να ανέρχεται σε 13,3%, τον Φεβρουάριο πλησιάζουν τις 847.613, καταγράφοντας άνοδο 18,7% και τον Μάρτιο διαμορφώνονται σε 1,072 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 13,7% σε σύγκριση με την χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές στις οποίες απευθύνεται η χώρα μας, όλες εμφάνισαν θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αεροπορικών θέσεων από Γερμανία για τη φετινή χειμερινή περίοδο εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 4,9% και από την Γαλλία κατά 1,2%. Εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η αγορά των ΗΠΑ με τον αριθμό των θέσεων να είναι αυξημένος κατά 10%, της Ολλανδίας κατά 31,6% και της Ιταλίας κατά 16,5%.

Σε σχέση με το πώς τοποθετείται η χώρα μας έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις στο τέλος Οκτωβρίου, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 13,4% την ίδια στιγμή που η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 18,2%, η Ισπανία 11,1% και η Πορτογαλία 2,1%.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου