Ειδήσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην Ελλάδα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να στείλει πίσω στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που κρατούν τα Μουσεία του Βατικανού εδώ και αιώνες, ανακοίνωσε το Βατικανό την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία “δωρεά” από τον Πάπα στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, τον Ορθόδοξο Χριστιανό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, “ως ισχυρό μήνυμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας”.

Το Βατικανό γίνεται έτσι το πιο πρόσφατο δυτικό κράτος που επέστρεψε τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αντίθετα με Βρετανικό Μουσείο , όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Αλλά η δήλωση του Βατικανού δείχνει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διμερής απόφαση να επιστραφούν τα μάρμαρα από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά μάλλον μια θρησκευτικά εμπνευσμένη δωρεά. Η δήλωση μπορεί να διατυπώθηκε για να μην δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα εκθέματα στα Μουσεία του Βατικανού.


Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, αφιερωμένο στην Αθηνά, θεά της σοφίας, μεταδίδει το AP. Πολλά χάθηκαν σε έναν βομβαρδισμό του 17ου αιώνα και περίπου τα μισά έργα αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από έναν Βρετανό διπλωμάτη, τον Λόρδο Έλγιν, σημειώνει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου