Στο πλαίσιο του 7ου διεθνούς συνεδρίου για τη «Διαχείριση Θυμάτων Φυσικών Καταστροφών», που διοργανώθηκε στη Ρόδο (7 και 8 Οκτωβρίου 2017), μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν σε αυτό μέσω της βιωματικής εμπλοκής τους σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Ρόδου, υποδυόμενοι τα θύματα.

Η φετινή διοργάνωση «Διαχείριση Θυμάτων Καταστροφών» πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών Κρίσεων» του τμήματος Γεωλογίας Ε.Κ.Π.Α., με διευθυντή τον καθηγητή, κ. Ευθύμιο Λέκκα, το Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή, κ. Αριστομένη Εξαδάκτυλο, τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διοργανώθηκαν ασκήσεις ετοιμότητας, στις οποίες συμμετείχαν βιωματικά μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υποδυόμενοι τα θύματα σε καταστροφές. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται διαφορετικά σενάρια καταστροφής και συγκεκριμένα έναν σεισμό, ευρισκόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» (7/10), την υποψία τρομοκρατικής επίθεσης σε κρουαζιερόπλοιο, στο λιμάνι της Ρόδου (8/10) και μια πυρκαγιά στην κοιλάδα των Πεταλούδων (10/10).

Στις φετινές ασκήσεις παρευρέθηκαν, επίσης, εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από τον χώρο της επείγουσας ιατρικής και διαχείρισης μαζικών συμβάντων από έντεκα χώρες, που μεταλαμπάδευσαν την αποκτηθείσα τεχνογνωσία τους.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική και άκρως ωφέλιμη εμπειρία, διαπιστώνοντας έμπρακτα πως η γνώση, η εκπαίδευση και η προετοιμασία είναι τα καλύτερα εφόδια για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού και απίθανου κινδύνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ