Ειδήσεις

Συμβούλιο της Ευρώπης : Εξπρές του μεσονυκτίου η Ελλάδα- Τι απαντά η κυβέρνηση

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει λόγο για απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσον και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Παρά τις δημόσιες συστάσεις που είχαν γίνει πριν από δύο χρόνια στις ελληνικές αρχές για την βελτίωση της κατάστασης, η επίσκεψη της CPT το 2013 κατέδειξε σαφώς ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, τονίζεται στην έκθεση.

Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα. Η CPT καταγγέλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου. Αναφερόμενη στις «απαράδεκτες» συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT στην έκθεση αυτή αναφέρει ως παράδειγμα ότι σε αρκετούς σταθμούς, δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν επί μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής.

Στην ίδια έκθεση η CPT εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες είναι ακατάλληλες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κράτηση ανηλίκων.

Αναφερόμενη στις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων με αποτέλεσμα σήμερα οι κρατούμενοι να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.

Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της Επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη 400 κρατουμένων.

Ο ανεπαρκής αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό των κρατουμένων, είναι οι κύριες αιτίες που επιτρέπουν τον εκφοβισμό, από οργανωμένες ομάδες κρατουμένων, των ανηλίκων στον Αυλώνα, τονίζεται ακόμη στην έκθεση.

Υπόμνημα-απάντηση της κυβέρνησης

Απαντώντας στην έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση με υπόμνημα 95 σελίδων, αναφέρεται στα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει και να εφαρμόσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις φυλακές.

Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή των προ διετίας συστάσεων της CPT. Στα αστυνομικά τμήματα γίνονται μόνον σύντομες διαμονές, υπογραμμίζεται, ενώ προστίθεται πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπό κράτηση μεταναστών.

Δίνονται ακόμη πληροφορίες για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης για το άσυλο, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα πριν από την αναχώρηση. Όσον αφορά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η απάντηση των ελληνικών Αρχών τονίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των υλικών συνθηκών και την παροχή καλύτερων μηχανισμών στήριξης για ανηλίκους.

Όσον αφορά τις επικρίσεις για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, οι ελληνικές αρχές κάνουν λόγο περί ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μέσω της αύξησης της χωρητικότητας των φυλακών και μέσω μέτρων πρόωρης ή προσωρινής αποφυλάκισης, για την οποία όλοι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες, καθώς και την εισαγωγή του κατ ‘οίκον περιορισμού.

Οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν τις διαπιστώσεις της CPT ότι στις φυλακές δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ότι το προσωπικό δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τον αποτελεσματικό έλεγχο.

Από την άλλη, οι ελληνικές αρχές αποδέχονται τις ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι νέες νομοθετικές πράξεις που προβλέπουν οι συμφωνίες με το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης.

Τhetoc

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου