Ειδήσεις

Μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου για την κάλυψη των οικονομικών απωλειών της Π.Ν.Α.Ι

Η ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων κοινοτικών πόρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που συνεπάγεται η ένταξη της Π.Ν.Α.Ι στον «Στόχο 2», κυριάρχησε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μ. Μιχαήλ και μέλη της Διοίκησης του φορέα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, λόγω των σημαντικά μειωμένων πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ πιθανότατα το νέο ΕΣΠΑ θα είναι και το τελευταίο για τη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συνεργασία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για την επιστημονική τεκμηρίωση της πολιτικής θέσης, ότι τα στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία οδήγησαν στον «Στόχο 2» και στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις, δεν απεικονίζουν την οικονομική πραγματικότητα της πολυνησιακής Περιφέρειας και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας.

Τη μάχη κάλυψης των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από την κατάταξη της Περιφέρειας στον «Στόχο 2», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ετοιμάζεται να δώσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε δύο χρόνια από την έναρξη του ΕΣΠΑ, οπότε τοποθετείται χρονικά η πρώτη αναθεώρηση του Προγράμματος. Για το λόγο αυτό, εξοπλίζει από τώρα την φαρέτρα των επιστημονικών επιχειρημάτων του με την συνδρομή του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, το κριτήριο του ΑΕΠ με το οποίο οι Περιφέρειες κατατάσσονται από την ΕΕ σε λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, πολύ δε περισσότερο στο Νότιο Αιγαίο, με τα νησιά πολλών και διαφορετικών αναπτυξιακών ταχυτήτων κατά συνέπεια, είναι ανάγκη να τροποποιηθούν τα σχετικά κριτήρια κατηγοριοποίησης . Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από το Οικονομικό Επιμελητήριο να ετοιμάσει την τεκμηρίωσή του μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.

Στην σημερινή συνάντηση, εκτός από την Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν και μέλη της ΚΥΝΣΕΠ Οικονομολόγων, που αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία των Οικονομολόγων της Δωδεκανήσου, που στόχο έχει να προσφέρει κοινωνικό έργο, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας, παράλληλα με τη στήριξη των μικρών κυρίως νησιών παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την φορολογία και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μ .Μιχαήλ και τα μέλη της διοίκησης και της ΚΥΝΣΕΠ για αυτήν την ιδιαίτερη όσο και μοναδική για τον κλάδο πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά τους για στήριξη της ΚΥΝΣΕΠ, μέσω των πόρων του ΕΚΤ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου