Συνεντεύξεις

Ελ. Φτακλάκη : «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όχι μόνο δεν πρέπει να διασπασθεί, αλλά να βγει δυνατότερο από το συνέδριο»

«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει ως πολιτικός χώρος, διαθέτει οπαδούς και ψηφοφόρους, υπάρχει κόσμος που πιστεύει στις αρχές και τις αξίες, που πρεσβεύει και γι’ αυτό είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούν κάποιοι να το διασπάσουν για τα μελλοντικά τους σχέδια».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή της στη «δ», η τέως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  κ. Λίτσα Φτακλάκη με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση του κόμματος.
«Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι μόνο δεν πρέπει να διασπαστεί, αντιθέτως θα πρέπει να βγει δυνατότερο και πολυσυλλεκτικότερο μετά το συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβρη καθώς αποτελεί τον πολιτικό πυρήνα για να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που μπορούν να οικοδομήσουν τη νέα Κεντροαριστερά στην Ελλάδα», δηλώνει η κ. Λίτσα Φτακλάκη και προσθέτει πως αυτό που  απαιτείται είναι «ανανέωση, νέο πολιτικό όραμα και προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα μας από τα σημερινά της αδιέξοδα».
Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η κ. Φτακλάκη δηλώνει:
«Τιμώ και σέβομαι την νέα θέση στην οποία κατέταξαν την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη «Ν. Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» οι Ν. Αιγαιοπελαγίτες. Κάθε θέση έχει τη δική της σημειολογία και δυναμική και να είστε σίγουρη πως,  ως περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, θα την τιμήσω με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια που υπηρέτησα την αντίστοιχη θέση από την πλευρά της πλειοψηφίας».
Η συνέντευξη της κ. Λίτσας Φτακλάκη, αναλυτικά:
• Ποια είναι τα συναισθήματά σας τώρα που ξεκίνησε η νέα θητεία και σας βρίσκει σε διαφορετική θέση;
Τιμώ και σέβομαι την νέα θέση στην οποία κατέταξαν την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη «Ν. Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» οι Ν. Αιγαιοπελαγίτες. Κάθε θέση έχει τη δική της σημειολογία και δυναμική και να είστε σίγουρη πως,  ως περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, θα την τιμήσω με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια που υπηρέτησα την αντίστοιχη θέση από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Βασική μου αρχή είναι η ελληνική παροιμία: «Εκεί που είσαι ήμουνα και εκεί μου είμαι θα έλθεις». Οπότε αντιλαμβάνεσθε, με βάση αυτή τη φιλοσοφία ζωής, είμαι προετοιμασμένη και για τα καλά και για τα κακά.  Πάνω απ’ όλα σέβομαι και τιμώ την ετυμηγορία των συμπολιτών μας. Έχοντας αποδείξει τις ικανότητές μου και την αγάπη μου για τα νησιά μας, θα δουλέψω για το καλό του τόπου μας και από τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης.  Αγαπώ τη Ρόδο μας, αγαπώ τα νησιά μας, και για αυτό θα συνεχίσω να μοχθώ πάντα για το καλύτερο.
• Υπάρχει διάθεση από την παράταξή σας για συνεργασία και συναίνεση με τη νέα περιφερειακή αρχή;
Σαφώς και υπάρχει. Αλλωστε, αυτό φάνηκε από τη δήλωση του τ. περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη στην πρώτη συνεδρίαση του Π.Σ. για τη στήριξη του νέου Προέδρου του Π.Σ. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει τη δική μας στάση ως παράταξη. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο πολιτικός πολιτισμός μας θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Καλό θα είναι η νέα περιφερειακή αρχή να λειτουργήσει με πνεύμα συνεργατικό και ενωτικό για το καλό του τόπου μας και όχι με καταγγελίες αβάσιμες και μικροπρεπείς.
• Που αποδίδεται το  πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους υπολογιστές στην Περιφέρεια, καθώς ούτε και στο γραφείο σας υπήρχαν, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά;
Απαντώ, λοιπόν, προς επίρρωση των προαναφερόμενων,  ότι όλα, όσα καταγγέλθηκαν από τη νέα περιφερειακή αρχή, είναι αναληθή. Οι υπολογιστές είναι στις θέσεις τους. Όσον αφορά στον  υπολογιστή, που ήταν στο δικό  μου γραφείο, για δυο μέρες ήταν στο γραφείο μηχανογράφησης για φορμάτ και επανατοποθετήθηκε αμέσως στο γραφείο του νέου χωρικού αντιπεριφερειάρχη, καθώς το γραφείο μου το πήρε ο Μπάμπης Κόκκινος.  Δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τον ίδιο. Άλλωστε, επειδή ουδέν  κρυπτόν υπό τον ήλιο, στις δημόσιες υπηρεσίες όλος ο πάγιος εξοπλισμός της Περιφέρειας είναι καταγεγραμμένος στο Μητρώο Παγίων που έχει η Διεύθυνση Οικονομικών της ΠΝΑ, η δε Υπηρεσία Μηχανογράφησης διαθέτει Απογραφικό Δελτίο, όπου είναι καταγεγραμμένος ο τεχνολογικός εξοπλισμός  και ως εκ τούτου η νέα περιφερειακή αρχή μπορεί να ελέγξει αν όλα βρίσκονται στη θέση τους.
Εμείς, δεν ξοδέψαμε ούτε ένα ευρώ ούτε για έπιπλα ούτε για υπολογιστές. Πορευτήκαμε με ό,τι βρήκαμε και αξιοποιήσαμε στο έπακρο ό,τι υπήρχε διαθέσιμο προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το δημόσιο! Για να τελειώνει αυτό το κακόγουστο σίριαλ, οι υπολογιστές βρίσκονται στις θέσεις τους.
• Ασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας με τον τουρισμό. Έγιναν, θεωρείτε, βήματα που θα πρέπει να έχουν και συνέχεια; Που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε να προβληθεί με τον τρόπο που πρέπει η Περιφέρεια;
Σαφώς και έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα. Ως περιφερειακή αρχή και στον τομέα του τουρισμού αφήσαμε μια μεγάλη παρακαταθήκη για τα νησιά μας.
Χαράξαμε Στρατηγική για τον τουρισμό με όραμα 10ετίας, δημιουργήσαμε επιστημονικούς μηχανισμούς παρακολούθησης του τουριστικού μας προϊόντος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού (Π.Σ.Τ.) ως το ανώτατο όργανο διαβούλευσης, χάραξης πολιτικών και  συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού και με όλους τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού, το Μηχανισμό Ηλεκτρονικής Δικτύωσης όλων των φορέων του Τουρισμού- Πολιτισμού ως εργαλείο υποστηρικτικό στο Π.Σ.Τ, το Συμβούλιο Καινοτομίας Ν. Αιγαίου  με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τουριστικό πόρταλ, το www.aegeanislands.gr. Λειτουργήσαμε με σύγχρονους όρους marketing και επικοινωνίας ως προς την προβολή των νησιών μας και σαφώς δώσαμε ένα δυναμικό παρών εντός και εκτός Ελλάδος με στοχευμένες δράσεις στις αγορές που μας ενδιαφέρουν. Αξιοποιήσαμε στο έπακρον τους πόρους του ΕΣΠΑ και χτίσαμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό, που αναδείχθηκε ως εμβληματικό έργο. Δουλέψαμε σκληρά για τον τουρισμό αλλά και στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διεθνών σχέσεων.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» για την πολύτιμη συνεργασία μας. Εν κατακλείδι, εμείς βάλαμε τα θεμέλια για μια ισχυρή τουριστική πολιτική, χτίσαμε θεσμούς, εδραιώσαμε τη συνεργασία και τις συνέργειες με τους φορείς,  αναδείξαμε τα νησιά μας ως ελκυστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές και παλέψαμε με το αθηνοκεντρικό κράτος για περισσότερες αρμοδιότητες. Έγιναν πολλά και είμαι σίγουρη πως η νέα αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, η κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου, θα αξιοποιήσει θετικά την παρακαταθήκη που αφήσαμε. Να της ευχηθώ δημόσια καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, δηλώνοντας πως είμαι στη διάθεσή της για να συνδράμω στο δύσκολο έργο της.
• Πιστεύετε πως υπάρχει ενδιαφέρον από το υπουργείο Τουρισμού για τη Ρόδο γιατί η υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη προτίμησε να επισκεφθεί μόνο την Πάτμο και όχι τη Ρόδο;
Σαφώς και θεωρώ πως ο εκάστοτε υπουργός τουρισμού θα πρέπει όχι μόνο να επισκέπτεται έναν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά και να στηρίζει εμπράκτως τον προορισμό. Άλλωστε, γνωρίζετε πως επανειλημμένα  ως περιφερειακή αρχή είχαμε προσκαλέσει την υπουργό στο νησί μας.
Όμως, δυστυχώς η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δεν ήλθε ποτέ στη Ρόδο ως υπουργός τουρισμού. Γιατί άραγε; Είναι η απορία όλων μας και μάλιστα το γεγονός αυτό δεν έχει καταγγελθεί μόνο από εμάς, αλλά και από τους φορείς του τουρισμού.
• Πώς σχολιάζετε όσα έχουν γίνει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 ετών λειτουργίας του; Εκτιμάτε πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδηγείται σε διάσπαση;
Ως ψηφοφόρος  αλλά και πολιτευτής της Δημοκρατικής Παράταξης σίγουρα θλίβομαι όταν διαπιστώνω πως κάποιοι νομίζουν πως θα σκυλέψουν κάποιο πτώμα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχει ως πολιτικός χώρος, διαθέτει οπαδούς και ψηφοφόρους, υπάρχει κόσμος που πιστεύει στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και γι’ αυτό είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούν κάποιοι να το διασπάσουν για τα μελλοντικά τους σχέδια. Σαφώς και πληρώνει λάθη που έγιναν στο παρελθόν και σίγουρα πολλά πρέπει να αλλάξουν για να μπορέσει να πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει λύσεις στα προβλήματά της. Άλλωστε, αυτό είναι ένα θέμα που αγγίζει το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, απλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πληρώνει το μάρμαρο για όλους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όχι μόνο δεν πρέπει να διασπαστεί, αντιθέτως θα πρέπει να βγει δυνατότερο και πολυσυλλεκτικότερο μετά το συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβρη καθώς αποτελεί τον πολιτικό πυρήνα για να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που μπορούν να οικοδομήσουν τη νέα Κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Αυτό που απαιτείται είναι ανανέωση, νέο πολιτικό όραμα και προτάσεις που θα βγάλουν τη χώρα μας από τα σημερινά της αδιέξοδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου