ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ

Από Δευτέρα, κάθε κατερ­γά­ρης στον πάγκο του λέει η λαϊκή ρήση και το ίδιο ισχύει και για την κυβέρ­νηση. Μετά το τρι­ή­μερο του Δεκα­πε­νταύ­γου­στου, άπαντες στην κυβερ­νη­τική μηχανή μπαί­νουν σε λει­τουρ­γία ΔΕΘ.

Μέσα στις επό­με­νες δύο εβδο­μά­δες θα «κλει­δώ­σει» το σύνολο των μέτρων που πρό­κει­ται να εξαγ­γεί­λει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, έχοντας στο επί­κε­ντρο τη βελ­τί­ωση της καθη­με­ρι­νό­τη­τας και την ενί­σχυση των εισο­δη­μά­των.

Κυβερ­νη­τικά στελέχη περι­γρά­φο­ντας το μείγμα των εξαγ­γε­λιών του Πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ ανα­φέ­ρουν ότι θα πρέπει να θεω­ρού­νται δεδο­μέ­νες μία σειρά από φορο­λο­γι­κές ελα­φρύν­σεις που θα αφορούν τη μεσαία τάξη, τα χαμηλά εισο­δή­ματα και κυρίως τους πιο ευά­λω­τους.

Όπως είναι γνωστό, το ύψος του πακέτου που θα ανα­κοι­νώ­σει ο κ. Μητσο­τά­κης φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται τελικά να υπάρξει και υπέρ­βαση αυτού του ποσού, πάντα χωρίς να δια­κιν­δυ­νεύει η δημο­σιο­νο­μική πει­θαρ­χία.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη δια­κυ­βέρ­νηση της χώρας, δεσμεύ­τηκε ότι η χώρα θα αφήσει πίσω της ορι­στικά τα χρόνια της οικο­νο­μι­κής κρίσης.

Η «οροφή» δαπανών που πλέον υπάρχει για όλες τις χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης απο­τε­λεί μία ακόμα δικλείδα ασφα­λείας και υπο­χρε­ώ­νει τα κράτη να ακο­λου­θούν συγκε­κρι­μένη δημο­σιο­νο­μική πορεία.

Η συνταγή που ακο­λου­θεί η Ελλάδα τα τελευ­ταία χρόνια δεν πρό­κει­ται να αλλάξει. Με υψηλούς ρυθμούς ανά­πτυ­ξης και επί­τευξη πλε­ο­να­σμά­των δημιουρ­γεί δημο­σιο­νο­μικό χώρο για μέτρα στή­ρι­ξης της κοι­νω­νίας και μάλιστα μόνιμου χαρα­κτήρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δια­βε­βαιώ­νουν ότι ακριβώς τέτοια θα είναι τα μέτρα που θα ανα­κοι­νώ­σει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στη Διεθνή Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης, περι­γρά­φο­ντας παράλ­ληλα σαφώς το πλαίσιο για την οικο­νο­μική πολι­τική που θα ακο­λου­θή­σει η κυβέρ­νηση στον επόμενο 1,5 χρόνο που μεσο­λα­βεί μέχρι τις εθνικές εκλογές, την άνοιξη του 2027, αλλά και με το βλέμμα στην Ελλάδα του 2030.

Ανα­σκό­πηση

Οι ίδιες πηγές επι­ση­μαί­νουν ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός στη Θεσ­σα­λο­νίκη δεν θα μιλήσει μόνο για το αύριο, αλλά θα εξη­γή­σει πώς και γιατί η Ελλάδα κατά­φερε να δημιουρ­γή­σει τα πλε­ο­νά­σματα αυτά που της επι­τρέ­πουν να ανα­πτύ­ξει δράσεις με κοι­νω­νικό πρόσημο στη­ρί­ζο­ντας έμπρα­κτα τους ασθε­νέ­στε­ρους.

Για πρώτη φορά σημειώ­νε­ται χρόνο με το χρόνο ρεκόρ στην προ­σέλ­κυση ξένων επεν­δύ­σεων.

Είναι ένα στοι­χείο που οδηγεί σε αύξηση των θέσεων εργα­σίας, αυξάνει τα έσοδα του κράτους, αλλά και τα χρήματα που τελικά φτάνουν στην πραγ­μα­τική οικο­νο­μία.

Για πρώτη φορά, επίσης, χρόνο με το χρόνο, αυξά­νο­νται σταθερά οι εξα­γω­γές, με τη χώρα μας να έχει δημιουρ­γή­σει τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ακόμα πιο δυνα­μική πορεία τα επόμενα χρόνια σε μία σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και ο πολύ κρί­σι­μος και για γεω­πο­λι­τι­κούς λόγους, τομέας της ενέρ­γειας.

Η αξιο­ποί­ηση ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας είναι εντυ­πω­σιακή και το επόμενο μεγάλο ζητού­μενο σε αυτό το πεδίο είναι η χώρα να ανα­πτύ­ξει τις απαι­τού­με­νες δυνα­τό­τη­τες απο­θή­κευ­σης της καθαρής ενέρ­γειας που παράγει.

Επ’ αυτού κρί­νε­ται εξαι­ρε­τικά σημα­ντική και η συμ­φω­νία μας με την Αίγυπτο για τη μετα­φορά ενέρ­γειας από την Αφρική, με υπο­θα­λάσ­σιο καλώδιο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά δε, υπάρ­χουν μετρή­σιμα και απλά απο­τε­λέ­σματα στη μάχη κατά της φορο­δια­φυ­γής.

Η αλμα­τώ­δης αύξηση των ηλε­κτρο­νι­κών συναλ­λα­γών, οι συνε­χείς έλεγχοι αξιο­ποιώ­ντας και τις δυνα­τό­τη­τες του ψηφια­κού κράτους και η επιβολή προ­στί­μων έχουν οδη­γή­σει σε αυτό το απο­τέ­λε­σμα.

Εκτί­μηση δε του οικο­νο­μι­κού επι­τε­λείου της κυβέρ­νη­σης είναι πως έως το 2027 εκτι­μά­ται πως το ΑΕΠ και το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα θα είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της ευρω­ζώ­νης.

Αύξηση εισο­δη­μά­των

Αυτή τη συνταγή θα περι­γρά­ψει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι το μεγάλο ζητού­μενο πλέον είναι η σύγκλιση του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των Ελλήνων με εκείνο των Ευρω­παίων πολιτών.

Η ακρί­βεια αναμ­φι­σβή­τητα έχει απο­δει­χθεί ως το μεγα­λύ­τερο «αγκάθι» για την ελλη­νική κυβέρ­νηση, αλλά και για άλλες, πιο ισχυρές οικο­νο­μικά ευρω­παϊ­κές χώρες.

Η διαφορά ωστόσο είναι πως οι μισθοί στην Ελλάδα παρα­μέ­νουν ακόμα χαμηλοί, παρότι έχουν αυξηθεί σημα­ντικά από το 2019 και ισχύει στο ακέραιο η πρω­θυ­πουρ­γική δέσμευση για περαι­τέρω ενί­σχυσή τους ως το 2027, ώστε ο κατώ­τα­τος να φτάσει τα 950 ευρώ και το μέσος τα 1500 ευρώ.

Σε αυτή την επιλογή, των μόνιμων αυξή­σεων, θα επι­μεί­νει η κυβέρ­νηση και εδώ φαί­νε­ται πως μάλλον κρύ­βε­ται και κάποια «έκπληξη» από αυτές που κάθε χρόνο ανα­κοι­νώ­νει ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο ίδιος έχει εκτι­μή­σει ότι στο μέτωπο των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέσεων τα χει­ρό­τερα είναι πίσω μας και οι τιμές που έχουν αρχίσει να εξορ­θο­λο­γί­ζο­νται, θα συνε­χί­σουν σε αυτή την πορεία.

«Οι τιμές θα πέσουν, οι αυξή­σεις όμως θα μείνουν», έχει εξη­γή­σει εκτι­μώ­ντας ότι τότε αυτές οι ενι­σχύ­σεις θα φανούν περισ­σό­τερο στις τσέπες των πολιτών.

Συσκέ­ψεις

Επι­πρό­σθετα κυβερ­νη­τικά στελέχη περι­γρά­φο­ντας τα μέτρα που είναι στο τραπέζι, προ­σθέ­τουν πως κάποια από αυτά θα έχουν και μια σαφή λογική επι­βρά­βευ­σης των φορο­λο­γού­με­νων που είναι συνε­πείς.

Μισθω­τοί και συντα­ξιού­χοι είναι οι δύο μεγάλες κοι­νω­νι­κές ομάδες που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της προ­σπά­θειας για να σταθεί η οικο­νο­μία στα πόδια της, μετά την δεκα­ε­τία των μνη­μο­νίων.

«Αυτή η προ­σπά­θειά τους θα ανα­γνω­ρι­στεί έμπρα­κτα», τονί­ζουν οι ίδιες πηγές. Από τη Δευτέρα, οι συσκέ­ψεις στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι συνε­χείς και θα κορυ­φω­θούν με τη συνά­ντηση που θα έχει ο πρω­θυ­πουρ­γός λίγες ημέρες πριν τα εγκαί­νια της ΔΕΘ με τους εκπρο­σώ­πους των παρα­γω­γι­κών φορέων, τοπι­κούς παρά­γο­ντες και τους αρμό­διους υπουρ­γούς στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Παράλ­ληλα, η ΝΔ έχει προ­γραμ­μα­τί­σει επι­σκέ­ψεις κλι­μα­κίων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να έρθει σε απευ­θείας επι­κοι­νω­νία με τους πολίτες και να εξη­γή­σει το έργο της κυβέρ­νη­σης τα προη­γού­μενα έξι χρόνια και τον οδικό χάρτη από εδώ και στο εξής.

Πηγή: vradini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.