Τοπικές Ειδήσεις

«Πάγωσε» το νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου!!

Εμπλοκή στην πρόοδο των διαδικασιών για την ανάρτηση του τελικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την τακτοποίηση χιλιάδων καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου σημειώθηκε ελέω ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να «παγώσει» η πολυδιαφημισμένη διαδικασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», το ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται δεσμεύσεις στους θεσμούς και εμμένει στο ό,τι τα έσοδα από την διαδικασία θα πρέπει να περιέλθουν στα ταμεία του, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αντιδρά.
Αποτέλεσμα είναι να μην έχει κινηθεί ακόμη η διαδικασία για την οποία τελεί εξάλλου σε αναμονή και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου για την διαπίστωση ικανοποίησης ή μη του αιτήματος υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του, προβλέψεως και για τους καλόπιστους αγοραστές ακινήτων που στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχαν υφαρπαγεί με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους.
Το σκάνδαλο που ταλανίζει επί σειράν ετών το νησί και έχει προκαλέσει μείζονα όσα προβλήματα σε δεκάδες κατόχους δημοσίων ακινήτων οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου έβαινε σε τακτοποίηση και πλέον φαίνεται να μην προχωρά.
Θυμίζουμε ότι βασική αρχή και θεμέλιος λίθος του θεσμού του Κτηματολογίου, είναι η αρχή της δημόσιας πίστης του κτηματολογικού βιβλίου και το τεκμήριο της ακριβείας των κτηματολογικών εγγραφών.
Αυτή η αρχή διέπει τόσο την νομοθεσία του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (ο οποίος ισχύει για τις νήσους Ρόδο, Κω και Λακί Λέρου), όσο και το Εθνικό Κτηματολόγιο που ισχύει για όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.
Εννοείται ότι εάν αμφισβητείται με οποιονδήποτε τρόπο η δημόσια πίστη των οριστικών ή μεταγενέστερων κτηματικών εγγραφών, τότε δεν υφίσταται η ίδια η ουσία ύπαρξης του θεσμού.
Όμως τόσο στην Ρόδο, όπου υφίσταται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που καθιερώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, παρατηρούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο αμφισβητεί για διάφορους λόγους με υπερβάλλοντα ζήλο τις οριστικές ή μεταγενέστερες δημόσιες εγγραφές του κτηματολογίου και ασκώντας αγωγές εμπλέκει σε δικαστικές περιπέτειες τόσο τις υπηρεσίες και τα δικαστήρια όσο και ιδιαίτερα τους ιδιώτες που απέκτησαν τα εν λόγω ακίνητα καλή τη πίστει με βάση τα δεδομένα των κτηματολογικών εγγραφών.
Το νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν καταπατημένα δημόσια ακίνητα να τα εξαγοράσουν, προκειμένου να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους κυριότητας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προβλεπόταν μάλιστα να συγκροτηθεί επιτροπή όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων.
Στο νομοσχέδιο, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», είχε ενταχθεί ως την 30ή Μαρτίου 2022, οπότε και είχε πραγματοποιηθεί μια τελική διαβούλευση από το Υπουργείο Οικονομικών με τα εμπλεκόμενα μέρη ειδική ρύθμιση στο άρθρο 19 του προσχεδίου του σχεδίου νόμου για την τακτοποίηση και ακινήτων που αγοράστηκαν από καλόπιστους τρίτους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες που φέρονται να τα έχουν υφαρπάξει από την ιδιοκτησία του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων – πλαστών αποφάσεων εκποίησής τους από το δημόσιο σε εφαρμογή του νόμου 719/77.
Στην συγκεκριμένη ρύθμιση αναφέρονται τα εξής:
«Ρύθμιση διαφορών για ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου
Ο αποκτήσας, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από επαχθή αιτία ακίνητο που κείται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου σύμφωνα με το Κυβερνητικό Διάταγμα 132/1-9-1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, και στηρίζει το δικαίωμά του σε κτηματολογικές εγγραφές οριστικές ή μεταγενέστερες η εγκυρότητα των οποίων στη συνέχεια αμφισβητήθηκε από το Δημόσιο μέσω άσκησης αγωγής δικαιούται να υποβάλει στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία αίτηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς με τίμημα που αντιστοιχεί στο 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Η αίτηση συνοδεύεται από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του Κτηματολογικού γραφείου από τα οποία αποδεικνύεται η ιδιότητα του αποκτήσαντος από επαχθή αιτία το ακίνητο. Μετά την παραλαβή της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οικεία Κτηματική Υπηρεσία προσδιορίζει το τίμημα και καλεί τον αιτούντα να καταβάλει αυτό εφάπαξ εντός τριμήνου στην κατά τόπο αρμόδια ΔOΥ.
Μετά την εξόφληση του τιμήματος η ΔOΥ εκδίδει σχετική βεβαίωση η οποία κοινοποιείται στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου το Δημόσιο να προβεί σε νομότυπη παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής. Με επιμέλεια του αιτούντος, καταχωρείται στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου κτηματολογικού γραφείου η απόφαση του υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης του Δημοσίου».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου