Τοπικές Ειδήσεις

Αναστήλωση και μετατροπή σε πολυτελή κατοικία του αρχοντικού του Αγά στην οδό Ρήγα Φερραίου

Μια νέα σημαντική επένδυση σε χαλεπούς μάλιστα καιρούς ξεκινά άμεσα στο νησί της Ρόδου και μάλιστα σε κεντρικό σημείο, στην οδό Ρήγα Φερραίου, σε απόσταση αναπνοής από το πολυτελές ξενοδοχείο Rodos Park, με την υπογραφή της οικογένειας Ατσίδη.
Η εταιρεία «Α. Γκολφ Α.Ε.» συμφερόντων της οικογένειας Ατσίδη αγόρασε πρόσφατα προνομιακό ακίνητο ιδιοκτησίας 13 μελών των οικογενειών Κακκά – Κωνσταντινίδη στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρώην κατοικία του Αγά επί Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για δύο κτηματομερίδες στην πρώτη εκ των οποίων εμβαδού 2.665 τ.μ. θα ανεγερθούν 15 υπερπολυτελείς μονοκατοικίες των 220 τ.μ. έκαστη και στην δεύτερη μερίδα εμβαδού 717 τ.μ. υπάρχει το διατηρητέο ακίνητο εμβαδού 450 τ.μ. το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί πλήρως και να διατηρηθεί σ’ αυτό και το αυθεντικό τούρκικο χαμάμ, που χρησιμοποιούσε ο Αγάς. Το ακίνητο έχει κηρυχθεί διατηρητέο με την Υ.Α. ΔΙΛΑΠ/Γ/1642/30884/20-7-87, (ΦΕΚ 455/Β/21-8-87). Με την συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζεται ειδικότερα ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία η οικία Κωνσταντινίδη – Κακά στην οδό Ρήγα Φερραίου γιατί έχει ιδιαίτερο μορφολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελεί αξιόλογο δείγμα για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Πρόκειται ειδικότερα για μια διώροφη κατοικία των αρχών του 20ου αιώνα, με τα βασικά χαρακτηριστικά του νεοκλασικού ιδιώματος, όπως η τριμερής διάρθρωση κάτοψης και όψης (κεντρικός διάδρομος και δωμάτια εκατέρωθεν) και τα διακοσμητικά στοιχεία (περιμετρικές διακοσμητικές ταινίες, γείσα, κορνίζες), στο οποίο έχουν προστεθεί κλειστός ξύλινος εξώστης (σαχνισί), στον όροφο και παρακείμενο βοηθητικό κτίσμα.
Το σαχνισί παρουσιάζεται στο κέντρο της κύριας όψης, πάνω από τη νεοκλασική εξώπορτα, στη θέση του κύριου εξώστη του ορόφου. Αποτελεί ξύλινη ολόσωμη κατασκευή με χρωματιστούς υαλοπίνακες και ξύλινα φουρούσια σε απομίμηση μορφών των μαρμάρινων φουρουσιών του νεοκλασικισμού.
Στο βοηθητικό κτίσμα στεγάζεται χαμάμ (τούρκικο λουτρό) με οροφή με θολίτες («μάτια») από υαλοπίνακα. Διαθέτει παρακείμενο χώρο προετοιμασίας, όπου βρίσκεται ειδική λεκάνη θέρμανσης του νερού και διοχέτευσης της θερμότητας, μέσω σωλήνων στον ενδιάμεσο τοίχο, στο χώρο του λουτρού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου