Τοπικές Ειδήσεις

Βελτιώνονται σταδιακά τα οικονομικά του Δήμου

Την ικανοποίησή του για την πορεία των οικονομικών του Δήμου Ρόδου, μέχρι αυτή την ώρα, εξέφρασε χτες σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Όπως τόνισε, η αύξηση στον Τουρισμό, είχε και τα ανάλογα αποτελέσματα στα έσοδα του Δήμου αφού οι επιχειρηματίες, μετά από δύο χρόνια πανδημικής κρίσης, είναι πλέον σε θέση να τακτοποιούν τις οφειλές τους.
«Μετά από δύο χρόνια, όπου το νησί της Ρόδου πέρασε την μεγάλη κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, καθώς, όπως όλοι γνωρίζετε, η αύξηση της τουριστικής κίνησης βρίσκεται ήδη πάνω από 9% σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά – ρεκόρ.
Αυτό αρχίζει και αποτυπώνεται σιγά σιγά και στα έσοδα του Δήμου Ρόδου, διότι οι επιχειρηματίες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας τις οφειλές τους.
Εμείς κάναμε για δύο ολόκληρα χρόνια, μια μεγάλη προσπάθεια, να μην επιβαρύνουμε την τοπική κοινωνία, αλλά φέτος που είναι μια χρονιά η οποία πάει καλά, διεκδικούμε –από την πλευρά μας- να γίνει μια τακτοποίηση όλων των υποχρεώσεων προς τον Δήμο Ρόδου. Ζητάμε να είναι συνεπείς σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους, με το τέλος ακαθαρίστων και όλα αυτά τα έσοδα τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κάποιες γενναίες ρυθμίσεις μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο (έως 100 δόσεις) για όσους δεν μπορούσαν να ήταν συνεπείς, όπου πολλοί συμπολίτες μας, τις χρησιμοποίησαν κι έχουν δεχτεί το ανάλογο ευεργέτημα.
Υπάρχουν, δυστυχώς κάποιοι οι οποίοι υπήρξαν ασυνεπείς και δεν προσήλθαν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, σήμερα, να μην μπορούν να πάρουν τις νέες άδειες κοινοχρήστου. Παρ όλα αυτά, εμείς έχουμε καλέσει πλέον τον κόσμο να προσπαθήσει έστω και με μικρές δόσεις να μπει σε αυτή τη διαδικασία αφού υπάρχει μια ρύθμιση (ή 4646, για όσους δεν έχουν κάνει χρήση αυτής) ή και οι ίδιοι μπορούν από μόνοι τους να βάζουν, με μια ταυτότητα οφειλής, λίγα – λίγα χρήματα στον λογαριασμό τους ώστε να κατεβάσουν τα ποσά που οφείλουν. Εμείς στην Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου, στοχεύουμε να εκσυγχρονίσουμε όλες μας τις υπηρεσίες, με μια συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού –όπως έγινε πρόσφατα στο Τμήμα Προσόδων- ενώ προχωράμε στον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών μας συστημάτων όπως το εξαγγείλαμε κατά την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, με στόχο να γίνει η Ρόδος, η πρώτη περιοχή η οποία μπαίνει στην πλατφόρμα που έχει γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο και την ΚΕΔΕ, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να καταθέτουν με ηλεκτρονικό τρόπο, τα ποσά που πρέπει να εισπραχθούν κι έχουν σχέση με την δραστηριότητά τους. Γι’ αυτό τον λόγο, την επόμενη εβδομάδα, στις 19 Ιουλίου πραγματοποιούμε ενημερωτική συνάντηση με λογιστές κι επιχειρήσεις, που θα γίνει τόσο με διαδικτυακό τρόπο όσο και διά ζώσης για την λειτουργία αυτής της πλατφόρμας.
Θα δώσουμε πάντως ένα μικρό χρονικό περιθώριο, ώστε να λειτουργήσει ταυτόχρονα και το ‘Τηλεδήμος’ (που βρίσκεται σε λειτουργία) ενώ από το φθινόπωρο το σύνολο των Τμημάτων Προσόδων σε όλη τη χώρα, θα έχουν αποκλειστική χρήση της πλατφόρμας.
Όπως γνωρίζετε, εμείς από τον Κώδικα Είπραξης Δημοσίων Εσόδων, πιεζόμαστε πάρα πολύ –γι’ αυτό και είχα εξαγγείλει πριν λίγο καιρό ότι ο Δήμος Ρόδου θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για να εισπράξει τα ανείσπρακτα μισθώματα.
Ωστόσο, η πίεση είναι μεγάλη και σε κεντρικό επίπεδο. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, ανέφερε ότι τώρα που επανερχόμαστε στην κανονικότητα, πρέπει να διευθετηθούν όλα. Είναι ένα θέμα το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τους δήμους να λειτουργήσουν, αφού δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στην εκάστοτε κρατική επιχορήγηση και στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).
Μάλιστα, τελευταία, μας δόθηκε μια μικρή ενίσχυση σε σχέση με την ενέργεια –κάτι πολύ θετικό. Όταν είμαστε ένας δήμος που μπορεί να έχει έσοδα από πράγματα τα οποία μας ανήκουν, πρέπει να τα διεκδικήσουμε», όπως τόνισε.
Ο κ. Ταρασλιάς, υπογράμμισε πως φέτος καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα έσοδα που σημαίνει ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, ενδεχομένως, ο Δήμος Ρόδου να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό του -αφού θα έχει αυτό το περιθώριο.
«Θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα από τα προϋπολογισθέντα –κάτι πολύ σημαντικό για να γίνουν και κάποιες εγγραφές για θέματα που χρειαζόμαστε. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα προς το τέλος Αυγούστου (στην κατηγορία Α των εσόδων)».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΛΟΓ/ΜΩΝ ΔΕΗ
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, είπε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια για τον έλεγχο των λογαριασμών της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά στα τμήματα του Δήμου Ρόδου.
«Με όλα αυτά τα γεγονότα που ζούμε και με την ρήτρα αναπροσαρμογής, δυστυχώς έρχονται ‘φουσκωμένοι’ οι λογαριασμοί και στο Δημόσιο. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε έλεγχο των παροχών, τόσο σχετικά με τη νομιμότητά τους, όσο και σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να πληρώνονται από τον Δήμο. Π.χ. θεωρώ ότι είναι υπερβολικό το κόστος που καλείται να πληρώσει ο Δήμος Ρόδου, με βάση τα πολλά αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ.
Εφόσον πολλά από αυτά σχεδιάζεται να κλείσουν, θα φροντίσω να κλείσουμε και τους αντίστοιχους λογαριασμούς για να απαλλαγούμε από διάφορα τέλη», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου