Ειδήσεις

Πανελλαδικές 2021: Οι γκρίζες ζώνες της ελάχιστης βάσης

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων, που αναμένεται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, θα κλείσει έναν ακόμη κύκλο στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατόπιν θα ανοίξει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία φέτος θα έχει το ιδιαίτερο στοιχείο πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) θα αποκλείσει περίπου 20.000 υποψηφίους από τα ΑΕΙ. Μάλιστα, όπως παρουσιάζει η «Κ», θα υπάρξουν περιπτώσεις υποψηφίων που θα αποκλειστούν παρότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες μονάδες από άλλους που θα εισαχθούν.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα γίνει με τους ίδιους τρόπους όπως και με τα υποχρεωτικά μαθήματα (με ανάρτηση στα λύκεια, μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr και στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων). Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 19/7 η ανακοίνωση της ΕΒΕ των τμημάτων και η προθεσμία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Βέβαια, ήδη ο χρόνος τρέχει πιέζοντας τις υπηρεσίες του υπουργείου. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι οι υποψήφιοι μπορούσαν να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και τη Δευτέρα 20/7.

Από την άλλη, η ανακοίνωση των βαθμολογιών ανέδειξε τα στρεβλά του νέου συστήματος με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, ένας υποψήφιος που έγραψε 16,9 στα Μαθηματικά δεν θα μπορεί να δηλώσει το τμήμα Μαθηματικών Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος έγραψε 14,7 στη Γλώσσα, 15 στη Χημεία, 10,6 Φυσική και 16,9 Μαθηματικά. Ο μέσος όρος του είναι 14,3. Η ΕΒΕ του τμήματος για το τμήμα Μαθηματικών Θεσσαλονίκης είναι 14,35. Eτσι, ο υποψήφιος δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει το τμήμα στο μηχανογραφικό, παρότι συγκεντρώνει 14.379 μόρια. Το παράδειγμα είναι υπαρκτό και τα στοιχεία του υποψηφίου είναι στη διάθεσή μας. Επίσης, ο μαθηματικός Γιάννης Ζαμπέλης δίνει ένα άλλο παράδειγμα. Για το 2ο πεδίο η ΕΒΕ είναι 9,57. Ενας υποψήφιος έχει μέσο όρο στα 4 μαθήματα 9,6 και την ξεπερνά. Στον υπολογισμό των μονάδων (με βάση τους συντελεστές βαρύτητας με τους οποίους πολλαπλασιάζονται οι βαθμοί των δύο μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας, Μαθηματικά και Φυσική) συγκέντρωσε 8.484.

Αντίθετα, άλλος υποψήφιος έχει μέσο όριο 9,5 και δεν ξεπερνά την ΕΒΕ, αλλά στο άθροισμα των μονάδων συγκέντρωσε 10.130 (αυτό συνέβη διότι είχε καλύτερη βαθμολογία από τον πρώτο σε Μαθηματικά και Φυσική). Ο πρώτος θα μπορεί να εισαχθεί, όχι όμως ο δεύτερος, παρότι συγκέντρωσε περισσότερες μονάδες!

Πηγή kathimerini.gr

Απόστολος Λακασάς

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου