Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, θα εξεταστεί την 6η Ιουνίου 2019 υπόθεση με κατηγορούμενο για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, που το είχαν εμπιστευτεί στον υπαίτιο με την ιδιότητά του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας, έναν λογιστή της Ρόδου.
Αφορμή για την άσκηση των διώξεων σε βάρος του λογιστή αποτέλεσε μήνυση που υπέβαλε γνωστή ομόρρυθμη επιχείρηση που λειτουργεί κοσμηματοπωλείο στο νησί, ιδιοκτησίας της οικογένειας υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου.
Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα να υπεξαίρεσε ποσό 72.617,16 € περίπου, που του δόθηκε προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλές της Ο.Ε. προς το ΙΚΑ αλλά και τον ΔΗΦΟΔΩ.
Φέρεται παραπέρα στις 21-1-2009 και στις 18-5-2009, να κατήρτισε τρεις πλαστές βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας του ΙΚΑ, αναγράφοντας αριθμούς πρωτοκόλλου, οι οποίοι αντιστοιχούν σε γνήσιες βεβαιώσεις, θέτοντας σφραγίδες που κατασκεύασε, οι οποίες ομοιάζουν με τις γνήσιες, θέτοντας κατ’ απομίμηση την υπογραφή του Διευθυντή του υποκαταστήματος, προκειμένου αφενός να πείσει τους εγκαλούντες ότι η εταιρεία τους δεν έχει οφειλές προς το ΙΚΑ και αφετέρου να πειστεί η Τράπεζα Κύπρου ότι η εταιρεία έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να γίνει δεκτή πρόσθετη πράξη σε σύμβαση πίστωσης ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού.
Κατηγορείται παραπέρα ότι κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2002 έως και το έτος 2009 ζημίωσε την περιουσία της Ο.Ε. διότι δεν υπέβαλε προς την αρμόδια ΔΟΥ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας για τα έτη 2002, 2004, 2007, 2008 και 2009, δεν υπέβαλε ατομικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τους για τρείς εταίρους της για τα οικονομικά έτη 2004, 2005, 2008 και 2009, υπέβαλε εκπρόθεσμα προς το Υποκατάστημα ΙΚΑ Ρόδου και το Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις για τα έτη από το 2002 μέχρι και 2009, δεν απέδωσε ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ για τα ως άνω έτη, με συνέπεια να ζημιωθεί η εταιρεία συνολικά κατά το ποσό των 132.000 € περίπου κατά το έλασσον, εξαιτίας προστίμων και επιβολής πρόσθετων τελών και εισφορών, τόσο από το ΙΚΑ όσο και από τη ΔΟΥ.
Απολογούμενος είχε αποδεχτεί την υπεξαίρεση για ένα ποσό της τάξεως των 25.000 € το οποίο, όπως είπε, επέστρεψε σε μορφή ρύθμισης στο ΙΚΑ με μηνιαίες καταβολές, οι οποίες συνεχίζουν και μένουν ακόμα 2-3 χρόνια περίπου για την εξόφληση.
Σε ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία είχε αποδεχτεί την υπεξαίρεση και ενός ποσού 40.000 € για το οποίο είπε ότι αφορά και ΕΠΕ των ίδιων μηνυτών προσθέτοντας ότι έχει επιστρέψει συνολικά περί τις 60.000 €.
Αρνήθηκε παραπέρα την πλαστογράφηση των ενημεροτήτων και υποστήριξε ότι ο ίδιος αποδέχτηκε τα πάντα για να γλιτώσει πλην όμως και κατηγορούμενος βρέθηκε και πληρώνει τις οφειλές.
Ισχυρίστηκε ότι με την πτώση του χρηματιστηρίου έχασε όλες του τις οικονομίες, λόγω κινήσεων πανικού και κακών συμβουλών. Είχε αγοράσει μετοχές με «αέρα», όπως είπε, και στην πορεία δεν μπορούσε να καλύψει την οφειλή.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις της Ο.Ε. ισχυρίστηκε ότι είχαν υποβληθεί όλες, διότι μία ή δύο φορές το χρόνο γινόταν έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. επειδή είχε εμπορεύματα tax free η εταιρεία και έπρεπε να υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο και πάντα προέκυπτε ότι η εταιρεία ήταν εντάξει. Όσον αφορά τις χρήσεις 2008 και 2009 είπε ότι είχε αποχωρήσει από την εταιρεία. Είχε πολλά προβλήματα και μπορεί να του ξέφυγε κάποια δήλωση, τόνισε, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά τα οποία συντάχθηκαν και στα οποία αναγνωρίζει την ευθύνη του δεν είναι καθ’ ολοκληρίαν αληθή αλλά τα υπέγραψε σε καθεστώς πανικού, πίεσης και ενοχών.
Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στην υπόθεση παρίσταται η δικηγόρος κ. Ανθούλα Χατζημιχάλη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ