Τοπικές Ειδήσεις

Διευκρινίσεις του Oργανισμού Nαρκομανών Aνώνυμων για τη συνέντευξη του κ. Aργ. Σαββίδη στη «δημοκρατική»

Eπικοινωνούμε μαζί σας για να βοηθήσουμε στη διεύρυνση της επίγνωσής σας σχετικά με το πρόγραμμά μας, τον τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του κυρίου Αργύρη Σαββίδη την οποία δημοσιεύσατε στη ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Δημοκρατική» και αφορά το ιδιωτικό κέντρο απεξάρτησης «No drugs»: https://www.dimokratiki.gr/21-04-2019/arg-savvidis-apo-chronios-christis-skliron-fylakas-aggelos-oson-paleyoyn-na-apexartithoyn/

Θεωρούμε πως το παραπάνω δημοσίευμα συνδέει το όνομα του ΝΑ με την επιχείρηση του κυρίου Σαββίδη και ως εκ τούτου παραπληροφορεί τους αναγνώστες όσο αφορά τη λειτουργία του οργανισμού μας, πλήττοντας την δημόσια εικόνα του.

Η αλληλογραφία κοινοποιείται στις Επιτροπές ΝΑ Δημόσιας Πληροφόρησης Βορείου Ελλάδας, Δημόσιας Πληροφόρησης Αθήνας και στην Επιτροπή Υπηρεσιών ΝΑ περιοχής Αιγαίου.

Το ΝΑ είναι εθελοντικές ομάδες αλληλοβοήθειας.

Το όνομά μας, Ναρκομανείς Ανώνυμοι, δεν υπονοεί ότι εστιάζουμε σε κάποιο συγκεκριμένο ναρκωτικό – το ΝΑ δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις ουσίες, συμπεριλαμβανομένου και του αλκοόλ. Εστιάζουμε στην ανάρρωση από τις συνέπειες του εθισμού δουλεύοντας ένα πρόγραμμα 12 Βημάτων, που περιλαμβάνει τακτική παρακολούθηση συγκεντρώσεων.

Στις ομάδες βοηθάμε ο ένας τον άλλον και παρέχουμε ένα δίκτυο στήριξης για τους ναρκομανείς που αναζητούν μια διαφορετική ζωή, χωρίς τη χρήση ναρκωτικών, και θέλουν να τη διατηρήσουν σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στο ΝΑ. Δεν συνδεόμαστε με κανέναν άλλο οργανισμό, δεν έχουμε έξοδα εγγραφής ή συνδρομές. Οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα δωρεάν, άσχετα από ηλικία, φυλή, σεξουαλική ταυτότητα, δόγμα, θρησκεία η έλλειψη θρησκείας.

Σήμερα οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι έχουν εδραιωθεί σε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Μέσης Ανατολής, της Νέας Ζηλανδίας και της Ρωσίας. Ομάδες και κοινότητες ΝΑ συνεχίζουν να δημιουργούνται και να αναπτύσσονται στην Ινδία και τις γειτονικές χώρες, σε άλλες περιοχές της Ασίας και στην Αφρική.

Στις μέρες μας, ο οργανισμός αυτός είναι πράγματι μια διεθνής, πολύγλωσση και πολυπολιτισμική κοινότητα και τα μέλη του διεξάγουν περισσότερες από 70.000 εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις σε 139 χώρες (στοιχεία Απριλίου 2018).

Βιβλία και πληροφοριακά φυλλάδια των Ναρκομανών Ανωνύμων είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα σε 48 γλώσσες, ενώ αναμένονται μεταφράσεις σε 11 ακόμη γλώσσες.

Στην Ελλάδα το ΝΑ ξεκίνησε το 1987 στην Αθήνα. Σήμερα ομάδες ΝΑ υπάρχουν σε 17 πόλεις (συμπεριλαμβανομένων και νησιών) με περισσότερες από 130 συγκεντρώσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Η ομάδα της Ρόδου υπάρχει από το 2011 και πραγματοποιεί τις συγκεντρώσεις της στο παλιό νοσοκομείο Ρόδου, Ερυθρού Σταυρού 3 κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 20:00. Κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα οι συγκεντρώσεις είναι ανοιχτές για επισκέπτες (μη ναρκομανείς).  Eπίσης λειτουργεί καινούρια ομάδα στην Kρεμαστή και κάθε Δευτέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση 19.30 με 21.00 στο Πνευματικό Kέντρο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε ναρκομανή, ανεξάρτητα από το ποια ουσία ή συνδυασμό ουσιών έπαιρνε/παίρνει ή αν χορηγείται από κάποιο υποκατάστατο ουσιών.

Ως οργανισμός, το ΝΑ δεν προσλαμβάνει επαγγελματίες συμβούλους ή θεραπευτές και δεν διαθέτει κλινικές ή χώρους στέγασης. Επιπλέον, δεν παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό, νομική και οικονομική βοήθεια ή ψυχιατρικές και ιατρικές υπηρεσίες.

Το ΝΑ έχει μία μόνο αποστολή: να παρέχει ένα περιβάλλον όπου ναρκομανείς μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο να σταματήσουν τη χρήση και να βρουν ένα νέο τρόπο ζωής.

Κάνοντας υπηρεσίες και συνεργαζόμενοι με φορείς, οργανισμούς και επαγγελματίες που βοηθούν ναρκομανείς, ευελπιστούμε ότι θα έρθει μια μέρα που κάθε ναρκομανής σε όλο τον κόσμο θα έχει την ευκαιρία να βιώσει το μήνυμα της ανάρρωσης στη δική του/της γλώσσα και κουλτούρα.

Το ΝΑ σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει, χρηματοδοτεί ή δανείζει το όνομά του σε οποιαδήποτε σχετική υπηρεσία ή εξωτερική επιχείρηση με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όπως αυτή του κυρίου Σαββίδη, ούτε συνδέεται με επαγγελματίες και φορείς υπό όρους συμφερόντων.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στη διασαφήνιση των πληροφοριών που απορρέουν από το δημοσίευμα αναφορικά με τους Ναρκομανείς Ανώνυμους ώστε να αποκατασταθεί η διαστρέβλωση που έχει υποστεί το μήνυμά μας και η δημόσια εικόνα του οργανισμού μας.

 

Mε εκτίμηση

Aπό το Tμήμα Δημοσίων Σχέσεων NA Bορείου Eλλάδος

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου