Πρόταση – σταθμό για τα «κόκκινα» δάνεια που προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» μέρους του κεφαλαίου και των τόκων, κατέθεσαν οι δανειστές μέσω της Ντ. Νουί.

Η επικεφαλής του SSM ζητά από τις τράπεζες να υιοθετήσουν το μοντέλο της Ιρλανδίας που προβλέπει «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη με το δεύτερο που θεωρείται μη βιώσιμο να «παγώνει» και σε βάθος χρόνου να μπορεί ακόμη και να διαγραφεί.

Το πρώτο μέρος του δανείου, ωστόσο, που θα συμφωνείται με τον δανειολήπτη, θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά.

Αν π.χ. ένας δανειολήπτης έχει σήμερα ανεξόφλητο δάνειο 150 χιλ. ευρώ και δόση 500 ευρώ μηνιαίως, την οποία δεν καταβάλλει και το δάνειο έχει «κοκκινήσει» θα μπορεί να γίνεται το εξής:

Συμφωνείται το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη, π.χ. 50% και 50%, αφού πρώτα αναλύεται η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Το 50% θα εξυπηρετείται με μια δόση 250 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπαίνει στο «ψυγείο». Ανάλογα με τα οικονομικά του δανειολήπτη, στο τέλος του χρόνου θα αποφασίζεται «κούρεμα» μέρους ή όλου του ποσού.

Βιώσιμο και μη βιώσιμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μέρος του δανείου, ανάλογα με την κατάσταση που είναι ο οφειλέτης, θα κυμαίνεται από 10% έως 50%. Στο κομμάτι αυτό του δανείου θα υπολογίζονται το ύψος των δόσεων και ο χρόνος της αποπληρωμής. Για το υπόλοιπο μέρος του δανείου το οποίο θα απομένει και το οποίο δεν θα θεωρείται βιώσιμο χρέος, οι τράπεζες θα μπορούν σε βάθος χρόνου και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που θα αναλάβει από τη ρύθμιση του πρώτου μέρους του δανείου να το διαγράφουν.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου θα επιφέρει διπλό όφελος, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες, δεδομένου ότι το τμήμα του δανείου που θα κριθεί υγιές θα ξεκινήσει να εξυπηρετείται κανονικά, γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο για τις τράπεζες τις απαιτήσεις που ήταν ληξιπρόθεσμες και δεν εξυπηρετούνταν, ενώ αυτό σε συνδυασμό με τη διαγραφή του μη βιώσιμου μέρους θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην απομείωση του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων.

Η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου βοηθά τις τράπεζες να εισπράξουν μέρος του ποσού αλλά και τους δανειολήπτες να γλιτώσουν μέρος των οφειλών.

Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450 χιλιάδες δάνεια θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μοντέλο που προκρίνεται ενώ ανάλογη περίπτωση θα μπορούσε να δοθεί και ως «μπόνους» και στους καλοπληρωτές, σ’ αυτούς δηλαδή που παρά την κρίση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ