Τοπικές Ειδήσεις

Πολυμνία Γαλανού: Πίσω από τις μετακινήσεις γιατρών «κρύβονται» βουλευτές!

Παρεμβάσεις …βουλευτών υπάρχουν πίσω από τις μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο της Ρόδου σε άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας του νομού, σύμφωνα με την πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών και διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος κ. Πολύμνια Γαλανού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μετακίνησης γιατρού από τη Ρόδο στο Κέντρο Υγείας της Πάτμου, που έχει εγείρει αντιδράσεις. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν παρεμβάσεις πίσω από τις …μετακινήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νησί στο οποίο μετακινείται η συνάδελφος, έχει ανάγκες. Ξεκάθαρο ότι θέλουν ένα συγκεκριμένο γιατρό. Επί δύο χρόνια επιμένουν προσωπικά σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Εκτίθενται όμως όλοι όσοι το κάνουν. Και δεν χρειάζεται να αναφέρω ποιος το κάνει. Όλοι γνωρίζουν. Ας προκηρυχθεί θέση για την Πάτμο και εάν η συνάδελφος το επιθυμεί να την διεκδικήσει. Θα πρέπει όμως να ελευθερωθεί η θέση της στη Ρόδο ώστε να καλυφθεί από άλλο συνάδελφο και να μη διαταράσσονται οι ισορροπίες ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν οι αφίξεις τουριστών. Είναι λάθος να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις επί δύο χρόνια όταν το προσωπικό υπερβάλλει εαυτό για να μείνει όρθιο το νοσοκομείο», δήλωσε η κα Γαλανού στη «δ».
Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, σύμφωνα με την κα Γαλανού, θα έπρεπε να αποτελεί ένα νοσοκομείο-πυλώνα για όλα τα Δωδεκάνησα, πράγμα που σημαίνει καταρχάς ότι θα πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένο σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπου υπάρχουν επίσης πολλές ελλείψεις. Διακρίνεται ωστόσο σύμφωνα με την κα Γαλανού, δυσχέρεια και έλλειψη πρόθεσης προσλήψεων και συνεπώς έλλειψη βούλησης για τη στήριξη του ΓΝΡ:
«Έλεγαν από την Β’ ΥΠΕ ότι θα προκηρύσσονταν τον Φεβρουάριο προσλήψεις ιατρών στο νοσοκομείο μας. Φτάσαμε στον Απρίλιο και δεν έχει γίνει τίποτε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες. Απαιτούνται έως και οκτώ μήνες από την προκήρυξη μέχρι την πλήρωση των θέσεων. Συνεπώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τις όποιες ενισχύσεις, σε περίπτωση που τελικά προκηρυχθούν νέες θέσεις γιατρών.
Διακρίνω δυσχέρεια και έλλειψη πρόθεσης προσλήψεων στο Νοσοκομείο. Με βάση και το νέο νομοσχέδιο η άποψή μου η προσωπική και άλλων συναδέλφων, είναι ότι δε θέλουν να στηρίξουν τα νοσοκομεία, ότι θέλουν να τα φέρουν σε οριακό σημείο, να πουν ότι πρέπει να γίνουν συμπράξεις. Εάν όντως θα πρέπει να γίνουν συμπράξεις, να γίνουν με συνθήκες διαφάνειας και δυστυχώς σύμφωνα με όσα ακούω και βλέπω, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καθαρά.
Η Ρόδος είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Το νοσοκομείο μας είναι το μεγαλύτερο του νομού. Πρέπει να είναι ένα νοσοκομείο-πυλώνας για όλα τα Δωδεκάνησα. Πρέπει να έχει ένα εξαιρετικά ισχυρό χειρουργείο και μία εξαιρετική εντατική στην οποία δεχόμαστε περιστατικά από όλα τα νησιά…».
Πολλά νευραλγικά τμήματα ή κλινικές του νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα με συνέπειες στη λειτουργικότητά τους. Ειδικότερα για το ακτινολογικό τμήμα η κα Γαλανού σημειώνει ότι: «Στο ακτινολογικό τμήμα υπήρξαν δύο παραιτήσεις και μία συνταξιοδότηση ενώ μία συνάδελφος απουσιάζει με άδεια ανατροφής τέκνου και μία άλλη συνάδελφος λείπει με αναρρωτική άδεια. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ελλείψεις αυτές έχουν κλονίσει τη λειτουργία του ακτινολογικού, από τα σημαντικότερα τμήματα του Νοσοκομείου. Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος. Προσελήφθη μεν ένας νέος συνάδελφος, όμως δεν μπορεί να αναπληρώσει το κενό που άφησαν οι τρεις οι οποίοι αποχώρησαν».
Επιπλέον, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπάρχουν τέσσερις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Η κα Γαλανού επισημαίνει ότι γίνονται προσλήψεις γιατρών στο ΤΕΠ, ωστόσο μετακινούνται σε κλινικές για να καλύψουν κενά. Πλέον όμως το πρόβλημα έχει οξυνθεί λόγω παραιτήσεων και αποσπάσεων γιατρών. «Παρά τη συνδρομή των γιατρών του Κέντρου Υγείας Ρόδου υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», αναφέρει η κα Γαλανού.
«Το Νοσοκομείο πρέπει
να μείνει ανοιχτό»
Το πλέον υποστελεχωμένο τμήμα στο ΓΝΡ είναι το αναισθησιολογικό, όπου οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές. Η κα Γαλανού, όπως αναφέρει στη «δ», καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να γίνονται κανονικά τα χειρουργεία (300 κατά μέσο όρο κάθε μήνα) και να παραμείνει το Νοσοκομείο ανοιχτό!
«Το αναισθησιολογικό τμήμα προβλέπεται να λειτουργεί με οκτώ γιατρούς και υπάρχουν τρεις, εκ των οποίων οι δύο κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου. Ο ένας από τους δύο συμβάλλει με κάποιες εφημερίες τον μήνα. Για να γίνουν καθημερινά τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από την πλευρά μου. Δεν είναι δυνατό σε ένα τμήμα όπου υπήρχαν εννέα γιατροί να υπηρετεί μόνο ένας με τη βοήθεια ενός συναδέλφου. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί γιατί υπάρχουν λόγοι. Γιατί το Νοσοκομείο θα πρέπει να μείνει ανοιχτό. Γιατί σε λίγο μπορεί να μας πουν ότι δεν είναι συμφέρουσα/βιώσιμη η λειτουργία του…».
Τέλος, σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, κα Π. Γαλανού, απαιτείται η ενίσχυση της ογκολογικής κλινικής με ιατρούς των αναγκαίων ειδικοτήτων. «Άνοιξε στο νοσοκομείο μας η ογκολογική κλινική και διαθέτει εξαιρετικούς γιατρούς. Ρωτώ, έχουμε θωρακοχειρουργό, υπάρχει ένα δυνατό κυτταρολογικό τμήμα, υπάρχει ένα δυνατό ανατομοπαθολογικό τμήμα, υπάρχει ένας δεύτερος θωρακοχειρουργός προκειμένου να γίνονται διαγνώσεις των καρκίνων του πνεύμονα για να αντιμετωπίζονται στη Ρόδο; Φρόντισε το νοσοκομείο να έχει ακτινολόγους που να εκτελούν τις βρογχοσκοπήσεις; Εν ολίγοις, οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόθεση στήριξης του νοσοκομείου», είπε η κα Γαλανού ενώ συμπλήρωσε ότι και το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου χρειάζεται να ενισχυθεί και ότι θα πρέπει να προσληφθούν επεμβατικοί καρδιολόγοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου