Ειδήσεις

Οι 11 έμπιστοι του Μητσοτάκη που δίνουν την καθημερινή μάχη με τον κοροναϊό

Στην «αρχή του τέλους» για το σχέδιο εξόδου της χώρας από την απομόνωση βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός, όπως έμμεσα πιστοποιούν οι πρώτες δημοσίως πρωθυπουργικές αναφορές σε βαθμιαία και σε φάσεις επιστροφή στην κανονική ζωή. Αυτές τις φάσεις επεξεργάζεται πλέον η task force του Μαξίμου που συντάσσει ήδη το μάστερ πλαν με τα «πώς» και «πότε» της μετά κορωνοϊού περιόδου. Η επιτελική ομάδα της κυβέρνησης ετοιμάζεται για ένα σφιχτό δεκαήμερο με μακράς διάρκειας βιντεοκλήσεις, μυστικές συσκέψεις και ανταλλαγή φακέλων και ενημερωτικών σημειωμάτων, προκειμένου να κλειδώσουν αποφάσεις ως τις 27 Απριλίου και, πιθανώς προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις.

Πίσω από το γενικό «ραντάρ» του Μαξίμου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ως επικεφαλής της άτυπης συντονιστικής επιτροπής, η οποία εξετάζει τα επιμέρους επιχειρησιακά πλάνα τα οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους υπουργούς του.

Στην καθημερινή επισκόπηση του «σήμερα» και στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας συμμετέχουν επίσης οι εξ απορρήτων συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο γενικός γραμματέας του Γρηγόρης Δημητριάδης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογιώργης.

Σε πρώτο ρόλο μετέχει επιπλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο καθηγητής στην LSE Ηλίας Μόσιαλος. Ειδικά οι επιστήμονες έχουν μεταφέρει στο πρωθυπουργικό επιτελείο την ανάγκη για συστηματική εποπτεία της πορείας της νόσου κατά τη διάρκεια της επανόδου, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τυχόν νέες εστίες κορωνοϊού.

Το σχέδιο

Ο καθένας στον τομέα του οι αρμόδιοι ανεβάζουν ταχύτητα για τον προγραμματισμό της σταδιακής χαλάρωσης του lockdown, μελετούν τις διεθνείς πρακτικές και επιχειρούν να συνθέσουν σε ένα ενιαίο σχέδιο τα σενάρια που καταρτίζονται από τα υπουργεία. «Δεν υπάρχει υπουργείο που να μην εμπλέκεται στο πλάνο της επόμενης μέρας. Δεν είναι μόνο η στενή επαφή με τα κομβικά σε αυτή τη φάση υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Παιδείας και Τουρισμού.

Για την αγροτική ανάπτυξη, για παράδειγμα, πρέπει να συντονίσουμε την ενίσχυση των καλλιεργειών με εργατικό προσωπικό ή με το Δικαιοσύνης να δούμε την ασφαλή επαναλειτουργία δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων» περιγράφουν πηγές με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων. Ετσι η «ομάδα κρούσης» του Πρωθυπουργού αναμένεται να ολοκληρώσει προσεχώς την επεξεργασία κάθε σεναρίου που έχει εκπονηθεί από υπουργικές ομάδες, όπως για παράδειγμα του Εσωτερικών για τη λειτουργία του Δημοσίου ή του υπουργείου Μεταφορών και του Ναυτιλίας για τις συγκοινωνίες, του Τουρισμού για τα καταλύματα κ.λπ.

Μακρόσυρτη αποκλιμάκωση

Τον πρώτο λόγο σε κάθε ενέργεια θα έχουν οι ειδικοί, κατά την πρωθυπουργική αποστροφή «επιστροφή μόνο όταν θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα», ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβερνητική task force συζητά προς το παρόν για μακρόσυρτη αποκλιμάκωση σε ορίζοντα Ιουνίου. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει απόσυρση μέτρων από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι το τελικό στάδιο στο τέλος Ιουνίου, που θα περιλαμβάνει σίγουρα τον τουρισμό.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα έχει κερδηθεί το στοίχημα της καμπύλης το Πάσχα και την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται σε βάθος αποτίμηση.

Για το επόμενο δίμηνο η ομάδα του Μαξίμου υπό τον συντονιστή Σκέρτσο θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με εκπροσώπους των υπουργείων (ηγεσία ή και γενικούς γραμματείς) για αξιολόγηση των νέων βημάτων και ανάλυση των επιπτώσεών τους στην οικονομία και στη δημόσια υγεία. Οι προκλήσεις διαφαίνονται ήδη – όπως και η ύφεση για το 2020 -, εξού και βρίσκονται επί ποδός όλοι οι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη, όπως ο οικονομικός σύμβουλός του Αλεξ Πατέλης.

πηγή in.gr/2020

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου