Ειδήσεις

Στη Διοίκηση Αιγαίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα οικονομικά του πρ. Δήμου Αρχαγγέλου

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το Ελεγκτικό Συνέδριο παραπέμπονται οι απολογισμοί και ισολογισμοί των ετών 2009 και 2010 του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου.

Αυτό αποφάσισαν χθες ομοφώνως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν μάλιστα οι εντάσεις με αφορμή τον απολογισμό και ισολογισμό του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου.

Σημείωνεται πως στην αρχή της συνεδρίασης η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ευαγγελία Παναή ζήτησε να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την Κοιλάδα Πεταλούδων, τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κατάλυμα της Ωβέρνης στη Μεσαιωνική Πόλη και τα αδέσποτα αιγοπρόβατα στην Εθνική Οδό Ρόδου Λίνδου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Τάκης Πότσος ζήτησε να συζητηθούν θέματα σχετιζόμενα με τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας και με τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.

«Υπάρχουν ένα- δυο αγκάθια που δεν ήταν στην αρχική διάταξη. Αύριο στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην ΠΕΔ για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Εμείς εξασφαλίσαμε πιστώσεις για τη λειτουργία της εταιρείας. Είμαστε σε καλό σημείο με την έννοια ότι πριν από τις εκλογές θα εγκρίνουμε την προγραμματική σύμβαση για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για να λυθούν τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Στην συνέχεια ο ορκωτός ελεγκτής κ. Γανωτάκης αναφέρθηκε στους απολογισμούς και ισολογισμούς του πρώην δήμου Αρχαγγέλου για τα έτη 2009 και 2010.
«Το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του πρώην δήμου Αρχαγγέλου ήταν ανεπαρκές και δεν γινόταν σωστή απεικόνιση των οικονομικών. Προέκυψαν διαφορές και μη ορθή διατύπωση των συναλλαγών του.

Από τα λογιστικά στοιχεία το ταμειακό υπόλοιπο καταλήγει να είναι αρνητικό. Υπάρχουν διαφορές ταμειακής διαχείρισης. Δεν είναι δυνατό να βρεθούν όλες με αποτέλεσμα να μην απεικονίζονται ορθά τα έσοδα και τα έξοδα», δήλωσε ο κ. Γανωτάκης.
«Δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε άποψη για ακίνητα αξίας 35 εκατομμύριων ευρώ. Επιφυλάξεις έχουμε και για αποσβέσεις. Στο ενεργητικό υπάρχει πρόβλεψη για 688.000 ευρώ από προηγούμενες χρήσεις.Διατηρούμε επιφυλάξεις για τυχόν διεκδικήσεις επί των ακινήτων και για τις δανειακές υποχρεώσεις του πρώην δήμου Αρχαγγέλου», δήλωσε ο κ. Γανωτάκης.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με τη συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων. Δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα βιβλία. Βρήκαμε παρόλα αυτά τα πάντα και αποτυπώσαμε την κατάσταση. Επρεπε να καταλήξουμε στο ταμειακό διαθέσιμο την 1-1-2011. Αυτό δεν κατέστη δυνατό στο τέλος του 2010. Δεν εγκρίνουμε τον απολογισμό και τον ισολογισμό του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου. Εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε παραπέμπουμε το θέμα στα αρμόδια όργανα. Το πρόβλημα δεν ήταν στα χρέη αλλά στις διαδικασίες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει έγκριση και αναρωτιόμαστε γιατί φθάσαμε έως εδώ. Δεν εγκρίνουμε και συντασσόμαστε με την εισήγηση», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Φλεβάρης που αναφέρθηκε και στις παθογένειες του Καλλικράτη και τις νέες διατάξεις που θέλουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων να απαρτίζονται από 330 άτομα.

«Η έκθεση του ορκωτού τα λέει όλα. Είναι ένα θέμα που σέρνεται», τόνισε ο κ. Τάκης Πότσος.
«Πλήρες σκοτάδι υπάρχει πάνω από τα πεπραγμένα του πρώην δήμου Αρχαγγέλου και μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Αυτοί που δημιούργησαν χρέη θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Δεν έχουν απολογηθεί για την θητεία τους. Να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του πρώην δήμου Αρχαγγέλου», πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μ. Πετρωνιάτης.

«Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, να προβληματιστεί ο κάθε πολίτης ποιους θα ψηφίσει. Γιατί να υπάρχει εμπαιγμός σε βάρος του Ροδιακού λαού; Γιατί δεν ήρθε νωρίτερα το θέμα αυτό», αναρωτήθηκε η κ. Ευαγγελία Παναή.

Οι εκφράσεις της κ Παναή ενόχλησαν το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Γιάννη Κορωναίο, που ζήτησε εξηγήσεις.

«Να μη διευκρινιστεί τίποτε γιατί δεν αφορά εμάς το κατεστημένο. Η προεκλογική περίοδος κ. Παναή μπορεί να αφορά εσας και άλλους. Εμάς, το δήμαρχο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όλους δεν αφορά το θέμα με τα προεκλογικά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς προκαλώντας την αντίδραση της κ. Παναή. Αποτέλεσμα ήταν να εξοργιστεί και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Μ. Γλυνός.
«Δεν μας ενδιαφέρουν οι εκλογές. Έξω από δω ό,τι θέλετε. Εδώ μέσα να μας σέβεστε όλους», φώναξε ο κ. Γλυνός.

Ενστάσεις υπήρξαν και κατά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και τη διάθεση πίστωσης ύψους 400.000 ευρώ για τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ φέτος.

«Με αυτά που θα δώσουμε το αποθεματικό του Δήμου θα μείνει με 627 ευρώ», εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς.
Κρίθηκε πως σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει ξανά συζήτηση για τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.
Στη συνεδρίαση μετά από πρόταση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και υποψηφίας με την παράταξη του κ. Γ. Υψηλάντη κ. Ευαγγελίας Παναή έγινε συζήτηση για την λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κατάλυμα της Ωβέρνης στη Μεσαιωνική Πόλη.

Μετά τη συζήτηση ο δήμαρχος επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας κ. Χατζάκη και του έδωσε εντολή να προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών.

Συζήτηση έγινε και για τις αναπλάσεις στις παραλίες της δυτικής πλευράς του νησιού. Η κ. Ευαγγελία Παναή θεώρησε πως η σχετική μελέτη είναι ελλιπής γιατί δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλες τις παραλίες.

Το δημοτικό συμβούλιο ομοφώνως αποφάσισε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης των καταστημάτων στη Νέα Αγορά.

Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων που έχει δημιουργήσει η ΔΕΗ στη Σορωνή.

«Ανακαλύψαμε πως το δημοτικό συμβούλιο δεν θα λάβει γνωμοδότηση αλλά θα λάβει απόφαση για το θέμα. Δεν θα πρέπει να νομιμοποιηθούν τα κτίσματα που έχει ανεγείρει η ΔΕΗ με μια απλή απόφαση. Έτσι η επιχείρηση θα εγκαθιστά μηχανές και θα πράττει ό,τι επιθυμεί χωρίς να προβαίνει σε βελτιώσεις του ΑΗΣ», τόνισε η κ. Ευαγγελία Παναή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου