Ρεπορτάζ

Η θέληση αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας για την απεξάρτηση

Το δίκτυο υπηρεσιών του KEΘEA ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει συμβουλευτική και θεραπεία για διάφορες μορφές εθισμού σε διαφορετικές-ομάδες στόχους: ενήλικες, έφηβους, εργαζόμενους, φυλακισμένους και αποφυλακισμένους. Συγχρόνως υποστηρίζει τις οικογένειες των εξαρτημένων και αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης – πρόληψης στις εκπαιδευτικές κοινότητες, για μαθητές, καθηγητές και γονείς, και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ διαθέτει εδώ και δύο χρόνια συμβουλευτικό κέντρο στη Ρόδο που δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής είτε στην Ανοικτή Δομή Υποστήριξης που βρίσκονται στο Ηράκλειο, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος εξάρτησης του ενδιαφερομένου (παράνομες ουσίες, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια). Για την υποστήριξη εφήβων με πρόβλημα χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών ή εξάρτησης από το Διαδίκτυο λειτουργεί ειδική ομάδα στη Ρόδο. Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ προσφέρει τη δυνατότητα συστηματικής συμμετοχής σε δραστηριότητες εκπαίδευσης επαγγελματικής κατάρτισης, προσωπικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής έκφρασης και αθλητισμού.
Τα τελευταία δύο χρόνια το κέντρο της Ρόδου έχει μία σημαντική δράση, βοηθώντας χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Πολλοί από τους χρήστες ουσιών που έχουν παραπεμφθεί στις θεραπευτικές κοινότητες έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της δομής, στέκονται σήμερα στα πόδια τους θέτοντας σε νέες βάσεις τη ζωή τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών από τη λειτουργία της δομής στη Ρόδο, στελέχη του τομέα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί μας στο πλαίσιο μίας εβδομάδας παρεμβάσεων και ενημέρωσης.
«Έχουν έρθει στελέχη από τον τομέα πρόληψης του ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα και κάνουν εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες, στα σώματα ασφαλείας, στις κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο μίας εβδομάδας παρεμβάσεων. Παράλληλα η μονάδα εφήβων κάνει συνεχείς ενημερώσεις σε σχολεία και μαθητές και η ομάδα κοινωνικής επανένταξης κάνει street work ενημερώνοντας χρήστες στο δρόμο.
Μέσα σε δύο χρόνια πρώην χρήστες κατάφεραν να απεξαρτηθούν και υποστηρίζονται σήμερα από τη δομή της Ρόδου. Βρήκαμε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα χρήσης που απεξαρτήθηκαν και πλέον προσπαθούν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να συνεχίσουν τη ζωή τους», δήλωσε η κα Ευδοκία Ζάχου, από το ΚΕΘΕΑ Ρόδου.
Όπως εξηγεί η κα Ζάχου μέχρι να ενταχθεί ένας χρήστης σε μία κοινότητα θα πρέπει να προηγηθεί προετοιμασία τόσο του ίδιου όσο και των μελών της οικογένειάς του. Πριν λειτουργήσει η δομή στη Ρόδο έπρεπε οι τοξικομανείς και οι συγγενείς τους να μεταβαίνουν συνήθως στην Αθήνα για την προετοιμασία αυτή η οποία διαρκεί ένα μήνα περίπου. Πλέον όμως αυτή η προετοιμασία γίνεται στη Ρόδο.
«Τα άτομα που χρειάζεται τα παραπέμπουμε στη θεραπευτική κοινότητα στην Κρήτη. Ωστόσο η προετοιμασία τους γίνεται εδώ. Δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν αλλού. Αυτή είναι η διαφορά. Για να ενταχθεί κάποιος σε μία κοινότητα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί. Στο διάστημα της προετοιμασίας προσπαθούμε να μειώσει ή να κόψει εντελώς ο χρήστης τις ουσίες, για να είναι πιο εύκολη η εισαγωγή του στη θεραπευτική κοινότητα. Τα περιφερειακά συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ όπως αυτό της Ρόδου ή το Πολυδύναμο Κέντρο της Καλύμνου, έχουν μία ιδιαιτερότητα. Ο γονιός μπορεί να έρθει από την πρώτη στιγμή σε εμάς, πριν ακόμη ενταχθεί το παιδί του στο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέλφια ή άλλους συγγενείς. Η εξάρτηση αποτελεί ένα ψυχοκοινωνικό φαινόμενο. Η οικογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία της εξάρτησης και πολύ πιο σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της απεξάρτησης. Αν δεν είναι υποστηρικτική η οικογένεια, η απεξάρτηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη», είπε η κα Ζάχου.
Ο κ. Μανώλης Δασκαλάκης, υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός και υπεύθυνος της ομάδας επανένταξης Κρήτης αναφέρει ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, φτάνει μόνο να αντιληφθεί ο χρήστης ότι χρειάζεται βοήθεια.
«Πρόκειται για ένα πολυφασικό πρόγραμμα που ξεκινάει από την ανάπτυξη κινήτρων ώστε να αντιληφθεί κάποιος χρήστης ότι χρειάζεται θεραπεία. Αυτή τη βδομάδα αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην ενημέρωση όλων των φορέων ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχει απάντηση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Υπάρχει λύση, είναι κάτι που γίνεται», είπε ο κ. Δασκαλάκης.
Όπως αναφέρουν όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη δίνη των ναρκωτικών, η θέληση αποτελεί το μυστικό της επιτυχίας. Μία 25χρονη μητέρα η οποία έκανε χρήση ναρκωτικών από τα 13 και παραμένει καθαρή για περισσότερα από δύο χρόνια, συμβουλεύει όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν, να το πάρουν απόφαση και να επισκεφθούν το ΚΕΘΕΑ.
«Ήμουν στη χρήση από τα 13 μου και στα 17 είχα μπλέξει με πιο βαριές ουσίες. Εδώ και 2 χρόνια και 4 μήνες είμαι καθαρή. Το Μάιο κλείνω δύο χρόνια στο ΚΕΘΕΑ της Ρόδου. Ήμουν έγκυος όταν ήρθα εδώ. Η μητέρα μου ήδη συμβουλευόταν τη δομή. Όταν βρισκόμουν στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης μου, πέθανε ο πατέρας του παιδιού μου μετά από εγκεφαλικό. Ήταν χρήστης και ο ίδιος αλλά δεν έφυγε από αυτό. Από τότε δεν ξανάπια. Έγινα πιο δυνατή μετά το θάνατό του.
Αυτό που έχω να πω σε όσα παιδιά ψάχνουν να βρουν μία διέξοδο από τις ουσίες, είναι να έρθουν στο ΚΕΘΕΑ. Για να έχεις όμως αποτέλεσμα πρέπει να έρθεις συνειδητοποιημένος. Πρέπει να το θες, να ξέρεις να ακούς και να ζητάς βοήθεια. Χρειάζεται προσπάθεια. Προσωπικά αποφάσισα την πρώτη φορά να ενταχθώ σε ένα πρόγραμμα όταν έμεινα άστεγη. Μέσα από τις δυσκολίες μπορείς να βρεις τη θέληση», δήλωσε η 25χρονη.
Η θέληση είναι ο μοναδικός μοχλός για την επιτυχία σύμφωνα και με ένα 36χρονο πρώην χρήστη, ο οποίος δήλωσε στη «δημοκρατική»: «Βρίσκομαι στη φάση της επανένταξης. Έχω ολοκληρώσει όλες τις φάσεις της κοινότητας. Θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει. Το να είσαι καθαρός και να έχεις διαύγεια πνεύματος είναι κάτι μοναδικό. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται. Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολη η διαδικασία, αλλά σίγουρα τίποτε δεν είναι ανέφικτο. Το ΚΕΘΕΑ βοηθά πολύ εάν το θες. Είμαι πλέον 36 ετών. Ξεκίνησα τη χρήση στα 22 μου από την κάνναβη, μετά πήγα στα ανεβαστικά και κατέληξα στην ηρωίνη. Είχα κουραστεί πάρα πολύ να ζω στην αθλιότητα. Να μην έχω ανθρώπους δίπλα μου. Κάποια στιγμή είπα πώς δεν πάει άλλο. Θέλησα να ζήσω διαφορετικά, με αξίες. Έτσι αποφάσισα να έρθω εδώ. Μόνος δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτε. Χρειάζεται η στήριξη αυτών των δομών όπως το ΚΕΘΕΑ. Δόξα τω θεώ προχωράμε μπροστά».
Σημειώνεται ότι το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων άνοιξε τις πόρτες του στην Κάλυμνο, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Καλύμνιου ομογενή κ. Γιάννη Χαλίκου. Η δημιουργία του Κέντρου είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της τοπικής κοινωνίας και της στενής συνεργασίας της με το ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να εξασφαλιστούν, σε μια δύσκολη περίοδο, οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία προγράμματος στην περιοχή.
Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα του συλλόγου Φίλων ΚΕΘΕΑ Καλύμνου και της δημοτικής αρχής, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, με έδρα την Κρήτη, υποστηρίζει τα τελευταία πέντε χρόνια χρήστες ουσιών και οικογένειες στο νησί, οργανώνοντας τακτικές επιτόπιες επισκέψεις του προσωπικού του. «Το νησί έχει πολλές ανάγκες, γι’ αυτό βρισκόμαστε εκεί. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές. Προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του τόπου, ακολουθώντας πάντα τη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ», δήλωσε η κα Κωνσταντίνα Ρίγλη, κοινωνική λειτουργός στο κέντρο Καλύμνου.
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κοπροσιούτης, ψυχολόγος στο Πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου δηλώνει: «Ξεκινήσαμε στην Κάλυμνο από το Μάιο 2017, παρέχοντας υπηρεσίες σε άμεσα εξαρτώμενους που έχουν αποφοιτήσει από την κοινότητα και βρίσκονται στη φάση της επανένταξης. Παράλληλα παρέχουμε υπηρεσίες και στα μέλη των οικογενειών των χρηστών. Πραγματοποιούμε επίσης δράσεις πρόληψης σε σχολεία και κάνουμε γενικότερα ενημερωτικές εκδηλώσεις το νησί. Το Πολυδύναμο Κέντρο ειναι μία καινούρια δομή που ανήκει στο δίκτυο Αριάδνη όπως και η Ρόδος. Προετοιμάζουμε τα άτομα που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στην Κρήτη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου