Ρεπορτάζ

Εισήγηση για την παραπομπή τριών ατόμων για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Ρόδου

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, τριών κατηγορούμενων στην πολύκροτη υπόθεση της ληστείας στην Εθνική Τράπεζα της πλατείας Κύπρου, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση.

Η Εισαγγελέας πρότεινε συγκεκριμένα την παραπομπή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, για κλοπή, αντίσταση κατά της αρχής, για οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία των Θ. Δ. του Ν. 27 ετών, που γεννήθηκε στην Αττική και Δ. Β. του Γ. 22 ετών, πρωταθλητή πυγμαχίας και για απλή συνέργεια σε ληστεία στον Χ. Μ. του Α., 24 ετών.

Θυμίζουμε ότι ο Χ. Μ. έδωσε κατάθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε δανείσει το αυτοκίνητό του, τύπου Ford Focus, χρώματος μαύρου, στους δύο πρώτους, οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί την 13η Σεπτεμβρίου. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν εγνώριζε τίποτε για τη ληστεία.

Θυμίζουμε ότι οι ληστές αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 24.625 ευρώ το οποίο εγκατέλειψαν σε σάκο στο αυτοκίνητο.

Στο ντουλαπάκι του συνοδηγού βρέθηκαν η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος του Χ. Μ. και μια κάρτα ανάληψης μετρητών της Εθνικής, επ’ ονόματί του.
Στο κάθισμα του συνοδηγού βρέθηκε ένα τσαντάκι μέσης, χρώματος μαύρου, που περιείχε 160 ευρώ και ένα δελτίο ταυτότητας του Θ. Δ..

Οι δύο Πατρινοί ληστές, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να διαπράξουν και νέα ληστεία σε τράπεζα του τόπου διαμονής τους, ήταν συγκατηγορούμενοι σε δικογραφία με τον απόστρατο αστυνομικό Νικήτα Μαυρίκη, που δολοφονήθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών τον Ιούνιο του 2011 και είναι ο ένας εκ των δραστών της ληστείας στο υποκατάστημα Ακαδημίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα, την 9η Σεπτεμβρίου 2010.

Οι δύο ληστές της Εθνικής, που είχαν εμπλακεί σε άλλη υπόθεση στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2011, είχαν συγκατηγορούμενό τους τον εκλιπόντα Μαυρίκη, τον δράστη της ληστείας στη Συνεταιριστική Τράπεζα.

Οι δύο καταζητούμενοι μαζί με ακόμη 4 άτομα είχαν κατηγορηθεί για 7 κακουργήµατα και τελικώς καταδικάστηκαν για πληµµελήµατα κλοπής ρολογιών σε ποινή φυλάκισης 3 ετών µε 3ετή αναστολή έκαστος.
Η υπόθεση εξετάστηκε την 30ή Ιουλίου 2012 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αιγίου.

Εν πάση περιπτώσει την 14η Σεπτεµβρίου 2012 και ώρα 12.15 δύο άτοµα εισήλθαν από την κεντρική είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κύπρου, φορώντας κράνη και κραδαίνοντας πιστόλια. Ακινητοποίησαν το προσωπικό και τους πελάτες της τράπεζας, αφαίρεσαν από 4 ταµεία το χρηµατικό ποσό των 24.625 ευρώ και µετά από ενάµιση λεπτό της ώρας βγήκαν από την τράπεζα και επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη µοτοσυκλέτα τύπου Africa Twin, Honda, την οποίαν είχαν αφαιρέσει τα ξηµερώµατα της ίδιας µέρας στην οδό Πελοποννήσου από την ιδιοκτησία ενός 41χρονου, που δήλωσε την κλοπή στην Αστυνοµία λίγες ώρες αργότερα.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των αστυνοµικών ο ένας κάθισε στη θέση του οδηγού και κρατούσε τον µαύρο σάκο µε τα κλοπιµαία, ενώ ο άλλος κρατούσε δύο πιστόλια. Το ένα χρώµατος µαύρου, που ήταν στο δεξί του χέρι, έστρεψε προς τους πολίτες, που ευρίσκοντο στην πλατεία και πυροβόλησε µε αυτό τουλάχιστον µια φορά στον αέρα. Κάθισε στη µοτοσυκλέτα και τη στιγµή που αντιλήφθηκε έναν 34χρονο δηµοτικό αστυνόµο να τον πλησιάζει, τον στόχευσε µε το ασηµί πιστόλι που κρατούσε στο αριστερό του χέρι και πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές συνεχόµενα προς το µέρος του.

Ακόµη δύο βολές έριξε µε το ίδιο όπλο στην κατεύθυνση µιας γυναίκας που εργάζεται σε παρακείµενο κατάστηµα, που έσπευσε στο σηµείο, όταν διαπίστωσε ότι η µοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν, ήταν αυτή που είχε κλαπεί από το σύζυγό της.

Οι ληστές διέφυγαν από την οδό Γρ. Λαµπράκη και έστριψαν αριστερά στην οδό Αµερικής. Τους ακολούθησε ο δηµοτικός αστυνοµικός µέχρι την οδό Δηµοκρατίας, ενώ από την οδό Αµερικής τους ακολούθησε µε ένα δίκυκλο τύπου ciao ένας αρχιφύλακας, που δεν ήταν σε υπηρεσία. Δύο αστυνοµικοί που επέβαιναν σε ένα πολιτικό όχηµα της ασφάλειας εντόπισαν τους ληστές στην οδό Δηµοκρατίας. Οι ληστές εκινούντο στο αντίθετο ρεύµα της οδού στην κατεύθυνσή τους και οι αστυνοµικοί επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν, κλείνοντάς τους το δρόµο και χρησιµοποιώντας την αστυνοµική σειρήνα.

Οι ληστές κινήθηκαν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συµβολή της οδού µε τη Ρήγα Φεραίου έστριψαν αριστερά. Σταµάτησαν και ο συνεπιβάτης της µοτοσυκλέτας έστρεψε το µαύρο πιστόλι προς τους αστυνοµικούς. Οι αστυνοµικοί έκαναν ελιγµό αριστερά και οι ληστές παρέµειναν στο σηµείο µε εκείνον που κράδαινε το πιστόλι να στοχεύει στην κατεύθυνση των αστυνοµικών.

Οι αστυνοµικοί κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και κινήθηκαν ανάµεσα σε σταθµευµένα αυτοκίνητα και πίσω από ένα δέντρο. Οι ληστές ανέπτυξαν ταχύτητα και κατευθύνθηκαν στην οδό Ναυαρίνου και από εκεί στην οδό Βορείου Ηπείρου. Κινήθηκαν δηλαδή κυκλικά προκειµένου να καταλήξουν εκ νέου στην οδό Ρήγα Φεραίου.

Οι αστυνοµικοί συνέχισαν την καταδίωξη και σταµάτησαν όταν είδαν τους κακοποιούς να έχουν πάρει θέση για να τους πλήξουν, στη συµβολή των οδών Παύλου Μελά και Βορείου Ηπείρου.
Ο συνεπιβάτης της µοτοσυκλέτας πυροβόλησε στην κατεύθυνση των αστυνοµικών δύο φορές. Η µια σφαίρα προκάλεσε φθορά στο πίσω αριστερό φτερό ενός σταθµευµένου αυτοκινήτου. Εστριψαν εκ νέου στην οδό Ρήγα Φεραίου και οι αστυνοµικοί που τους ακολούθησαν είδαν τον συνάφελφό τους αρχιφύλακα, που επέβαινε στο ciao, να τους κάνει σήµα να σταµατήσουν. Βρισκόταν συγκεκριµένα πίσω από ένα σταθµευµένο αυτοκίνητο και παρακολουθούσε τους ληστές.

Ο αρχιφύλακας διαπίστωσε ότι οι δύο ληστές είχαν κατευθυνθεί στο υπ’ αριθµ. ΑΧΤ-5825. αυτοκίνητο τύπου Ford Focus, το οποίο ήταν σταθµευµένο στην οδό. Το άνοιξαν και άφησαν µια τσάντα στο πορτ παγκάζ. Οι αστυνοµικοί που τους καταδίωκαν έχασαν την επαφή µαζί τους. Ενηµερώθηκε η Αµεση Δράση και στο σηµείο έσπευσαν αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της σήµανσης.

Στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου βρέθηκε µια αποµίµηση πιστολιού Beretta, χρώµατος ασηµί, που έφερε αβολίδωτες σφαίρες και ένα Glock 19, χρώµατος µαύρου που έφερε 4 φυσίγγια στη γεµιστήρα και ένα στη θαλάµη. Βρέθηκε και ένα µαύρο σακίδιο που περιείχε το ποσό που εκλάπη.
Η µοτοσυκλέτα βρέθηκε στην πορεία στην οδό Ρήγα Φεραίου πίσω από το αυτοκίνητο. Στην τράπεζα κοντά στα ΑΤΜ βρέθηκε µετά από έρευνα και η υπ’ αριθµ. ΡΟΖ-0083 δίκυκλη µοτοσικλέτα τύπου Transalp Honda, χρώµατος ασηµί, η οποία είχε χρησιµοποιηθεί από τον ένα κατηγορούµενο.

Οι δύο ληστές, όπως προέκυψε από την επεξεργασία βίντεο, είχαν µεταβεί στην τράπεζα µε δύο µοτοσυκλέτες και τελικά αναχώρησαν µόνο µε τη µία. Η συγκεκριµένη µοτοσικλέτα είχε κλαπεί το βράδυ της 13ης Σεπτεµβρίου 2012 στην οδό Χειµάρρας. Και στις δύο ληστείες χρησιμοποιήθηκαν δύο όμοιες μηχανές που εκλάπησαν την προηγούμενη ημέρα αλλά και ένα όπλο τύπου Beretta.

Eν πάση περιπτώσει οι δύο νεαροί κακοποιοί από την Πάτρα μετά την επεισοδιακή ληστεία στη Ρόδο, επέστρεψαν στην Πάτρα και συνέχισαν τις… ληστείες!

Ο 22χρονος Πατρινός πυγµάχος και ο 24χρονος συνεργός του από τη Χαλκίδα άρπαξαν 18.655 ευρώ από την Alpha Bank στο Ρίο, οπλισµένοι µε «Καλάσνικοφ» και πιστόλι. Αδιαφορούσαν αν θα αναγνωριστούν και µπήκαν µε ακάλυπτα πρόσωπα τα οποία καταγράφηκαν από το κλειστό κύκλωµα ασφαλείας και άφησαν πλήθος αποτυπώµατα πάνω στη µηχανή που είχαν κλέψει από µία γυναίκα στην Πάτρα.

Όπως έγραψε η “δ”, ο 27χρονος συνελήφθη την 27η Ιουνίου 2013, σε καφετέρια του Χαλανδρίου Αττικής, μετά από επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής. Ο συγκατηγορούμενός του για το έγκλημα στη Ρόδο, 22 ετών, πρωταθλητής πυγμαχίας, που διέμενε στην Πάτρα, διέφυγε της σύλληψης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που έγινε στο Χαλάνδρι. Ο 22χρονος παραδόθηκε αυτοβούλως στις αρχές και συγκεκριμένα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την 23η Νοεμβρίου 2013. Και οι δύο είναι προσωρινά κρατούμενοι.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο ατόμων που τους φυγάδεψαν από τη Ρόδο και τους παρείχαν στέγη δεν προχώρησαν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου