Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για τις προσλήψεις στις οποίες θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου και ανακοίνωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του Δήμου, κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος –κυρίως για τον τομέα της Καθαριότητας,-εξέφρασε σε δηλώσεις του προς την «δ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γιάννης Ντελλάκης.
Όπως τόνισε, έχουν να γίνουν τέτοιες προσλήψεις εδώ και 10 – 15 χρόνια και φυσικά δεν επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό -στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων.
«Αυτές είναι μόνιμες θέσεις εργασίας και δεν αφορούν οκτάμηνες ή άλλες συμβάσεις. Τέτοιες θέσεις έχουν να προκηρυχθούν εδώ και 10 – 15 χρόνια και η προκήρυξη αυτή, θεωρείται πολύ θετική με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οι θέσεις αφορούν 75 προσλήψεις προσωπικού σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Γι αυτές τις θέσεις είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από πέρσι μετά την λήξη των παρατάσεων στις συμβάσεις στην Καθαριότητα για τους Δήμους. Ο Δήμος Ρόδου, αιτήθηκε 75 θέσεις (Ηλεκτρολόγους, Επόπτες Καθαριότητας, Οδηγούς, Χειριστές Μηχανημάτων Έργου, Εργάτες γενικών καθηκόντων, εργάτες καθαριότητας και εργάτες συνοδοί απορριμματοφόρων). Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές καθώς ένα ποσοστό δίδεται και σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες –τρίτεκνους, ΑΜΕΑ κ.λπ. Ωστόσο δεν θα υπάρχουν επιβαρύνσεις, καθώς οι θέσεις αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα –κάτι που είναι θετικό ως προς τα οικονομικά του Δήμου» όπως ανέφερε.
Ο κ. Ντελλάκης, ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας καθώς θα πρέπει να γίνουν όλες οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός για το νησί ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου, με δεδομένη την έλλειψη σε μέσα και οχήματα -παρά το γεγονός πως το 50% το έχει πάρει ιδιώτης.
«Ειδικά το νησί της Ρόδου, πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από τα δεδομένα που ακολουθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι η Ρόδος, τον επόμενο μήνα, ΠΡΕΠΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να είναι απολύτως προετοιμασμένη να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της –που φέτος αναμένεται να είναι αρκετά περισσότεροι. Δεν μπορεί να γίνεται ένας σχεδιασμός ‘στο πόδι’ και στα δεδομένα άλλων Δήμων. Πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι από την άποψη της Καθαριότητας για ολόκληρο το νησί, να υποδεχτούμε τους φιλοξενούμενούς μας. Αυτό και από μόνο του, δημιουργεί δεδομένα. Π.χ. δεν υπάρχουν τόσα πολλά τεχνικά μέσα τα οποία θα πρέπει να δίδονται στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό τον μεγάλο όγκο έργου. Με τις νέες προσλήψεις θα ενισχυθεί η Υπηρεσία μας, αν και χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους. Ωστόσο, υπάρχει φέτος και ο ιδιώτης που ασκεί το 50% του έργου. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας πρέπει να εφησυχάζει».
Από την άλλη, υπάρχει ακόμη μεγάλη έλλειψη στα διαθέσιμα μέσα όπως ο στόλος. Ο ιδιώτης έχει ενισχύσει τις υπηρεσίες με τα δικά του μηχανήματα και τους δικούς του εργαζόμενους, αυτό όμως δεν θα αποτελέσει ‘πανάκεια’. Απλώς, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.
«Μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση φέτος με τα νέα μηχανήματα που προμηθεύτηκε ο Δήμος Ρόδου, που μαζί με τον ιδιώτη θα λειτουργήσουν καλύτερα. Αγοράσαμε πέντε απορριμματοφόρα και ένα σάρωθρο. Όμως όλα αυτά είναι… ‘συγκοινωνούντα’ δοχεία. Και 100 απορριμματοφόρα και σάρωθρα να έχεις, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και να κάνουν τις απαραίτητες υπερωρίες, δεν θα έχεις κανένα αποτέλεσμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πάντως, ότι μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία από την αρμόδια αντιδημαρχία ενόψει της νέας σεζόν, ούτε και κάποια ενημέρωση για τον προγραμματισμό ή σχεδιασμό: «Εμείς γνωρίζουμε τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού. Είμαστε όλοι έτοιμοι να ανταποκριθούμε όποτε κι αν μας καλέσουν» είπε ο κ. Ντελλάκης.
Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για τους 75 εργαζόμενους αφορά:
• Θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η προθεσία για αιτήσεις ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου και λήγει στις 7 Μαρτίου
• Και για τις Θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, το σύστημα ανοίγει στις 8 Μαρτίου και λήγει στις 23 Μαρτίου.
• Ένα μικρό ποσοστό για τον Δήμο Ρόδου έχει υπολογιστεί να διατεθεί σε ειδικές ομάδες όπως πολύτεκνοι ή ΑΜΕΑ ή έχουν κάποιο βαθμό συγγένειας με ΑΜΕΑ.
Ο Δήμος Ρόδου ζητά τις εξής θέσεις:
• Ηλεκτρολόγους – 5 θέσεις
• Επόπτες Καθαριότητας – 2 θέσεις
• Οδηγούς – 15 θέσεις
• Χειριστές Μηχανημάτων Έργου – 18 θέσεις
• Εργάτες γενικών καθηκόντων, εργάτες καθαριότητας και εργάτες συνοδοί απορριμματοφόρων – 35 θέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ