Ρεπορτάζ

Πρόστιμα από 1.000€ για εκπρόθεσμες δηλώσεις

Εξοντωτικά πρόστιμα θα επιβάλλονται πλέον από την εφορία στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και για πολύ μικρές φορολογικές παραβάσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι θα είναι τόσο δυσανάλογα με το μέγεθος των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων ώστε θεωρείται πλέον βέβαιο ότι εάν δεν ανασταλεί η εφαρμογή τους, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα του Μνημονίου θα βάλουν οριστικά λουκέτο.
Οπως αποκαλύπτουν σύλλογοι λογιστών – φοροτεχνικών, από δω και στο εξής ακόμη και η μη πληρωμή φόρων της τάξεως μερικών… μονάδων ή δεκάδων ευρώ από μια επιχείρηση μπορεί να έχει ως συνέπεια την ταυτόχρονη επιβολή πλήθους υπέρογκων διαφορετικών προστίμων και τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα κληθεί να καταβάλει τελικά η επιχείρηση σε ποσά της τάξεως των δεκάδων χιλιάδων ευρώ!

Τι ισχύει
Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ένα νέο επαχθές καθεστώς χρηματικών ποινών για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα:
1. Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει εμπρόθεσμα (καθυστερήσει έστω και για μία μέρα να υποβάλει) οποιαδήποτε φορολογική δήλωση θα κληθεί να πληρώσει:
* αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων – εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας)
* πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φτάσει τους 12 μήνες ή 30% εάν η καθυστέρηση φτάσει τα 2 έτη.
* τόκους υπολογιζόμενους τόσο επί του οφειλόμενου φόρου όσο και επί των προστίμων, με ετήσιο επιτόκιο 8,79%, δηλαδή με 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
2. Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση για την πληρωμή φόρου θα υποχρεωθεί να καταβάλει:
* αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία (εσόδων – εξόδων ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας)
* πρόστιμο ίσο με το 100% του φόρου που απέφυγε να πληρώσει με τη μη υποβολή δήλωσης
* πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί ή 20% εάν η καθυστέρηση φτάσει τους 12 μήνες ή 30% για καθυστέρηση 2 ετών

* τόκους υπολογιζόμενους τόσο επί του οφειλόμενου φόρου όσο και επί των προστίμων, με ετήσιο επιτόκιο 8,79%, δηλαδή με 0,73% για κάθε μήνα καταβολής
3. Εάν η παράβαση επαναληφθεί εντός 5 ετών τα αυτοτελή πρόστιμα των παραπάνω περιπτώσεων (1.000 ευρώ, 2.500 ευρώ) θα διπλασιάζονται.
Σε κάθε επόμενη υποτροπή εντός 5 ετών, τα αυτοτελή πρόστιμα των παραπάνω περιπτώσεων θα τετραπλασιάζονται.

Το σοκ
Για να γίνει αντιληπτό καλύτερα πόσο παράλογες και εξωφρενικές θα είναι πλέον οι επιβαρύνσεις, παραθέτουμε αυτούσιο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που συνέταξε Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών.
Εστω μια επιχείρηση απασχολεί έναν υπάλληλο με μηνιαία αμοιβή 700,00 ευρώ καθαρά. Για το ποσό αυτό έπρεπε να παρακρατεί 4,00 ευρώ κάθε μήνα και να το καταβάλλει στο Δημόσιο. Θα πρέπει δηλαδή έως την 20ή του επομένου μήνα ο επιχειρηματίας να αποστέλλει στο TAXIS δήλωση για τα 4,00 ευρώ, στη συνέχεια να μεταβαίνει στην τράπεζα για την πληρωμή. Αυτό πρέπει να το κάνει 12 φορές το χρόνο. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 56,00 ευρώ για όλο το έτος.
Αν από λάθος δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει στο Δημόσιο κάθε μήνα το ποσό των 4,00 ευρώ, αλλά αντιληφθεί το λάθος του στο τέλος της χρονιάς, τότε θα έχει τα παρακάτω πρόστιμα:
Για τον Ιανουάριο του 2014:
α) Αυτοτελές πρόστιμο, λόγω μη υποβολής δήλωσης (άρθρου 54 του ΚΦΔ): 1.000 ευρώ.
β) Τόκο εκπρόθεσμης καταβολής (άρθρου 53 ΚΦΔ): 4,00 * 8,76% * 11/12 = 0,32 «ευρώ.
γ) Πρόστιμο ισόποσο του οφειλόμενου φόρου, λόγω μη υποβολής δήλωσης (άρθρου 59 του ΚΦΔ): 4,00 ευρώ.
Το συνολικό ποσό των πρόσθετων επιβαρύνσεων λόγω μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης για τον Ιανουάριο θα φθάσει τα 1.004,32 ευρώ.
Για τους υπόλοιπους μήνες του 2014:
Επειδή δεν θα έχει υποβάλει για κάθε επόμενο μήνα τη δήλωση απόδοσης των 4 ευρώ θα θεωρηθεί ότι έχει υποτροπή και κατ’ επέκταση το πρόστιμο των 1.000 ευρώ θα διπλασιαστεί για το μήνα Φεβρουάριο και η συνολική επιβάρυνση για το συγκεκριμένο μήνα θα φθάσει τα 2.004,32 ευρώ.
Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης των 4,00 ευρώ για τον Μάρτιο θεωρείται δεύτερη υποτροπή, οπότε θα έχουμε τετραπλασιασμό του προστίμου των 1.000,00 ευρώ.
Το συνολικό πρόστιμο για τον Μάρτιο θα είναι: 4.004,32 ευρώ.
Τελικά, για καθένα από όλους τους επόμενους μήνες θα επιβάλλονται πρόστιμα περί των 4.004 ευρώ.
Ετσι, τα 56 ευρώ της συνολικής ετήσιας αρχικής οφειλής θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και τόκους συνολικού ύψους τουλάχιστον 39.044,00 ευρώ [(1.004 + 2.004 + (9 Χ 4.004)]!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου