Ειδήσεις

«Νέο Κόμμα»: Τι διακηρύσσει και από ποια πρόσωπα αποτελείται

Γεγονός αποτελεί η ίδρυση του Νέου Κόμματος, του νέου πολιτικού φορέα που τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο του κέντρου και το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και εκεί θα εκλεγεί η ηγεσία του.
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική. Πρόκειται για τους:
Ιωάννη Αλεξάκη, δημόσιο υπάλληλο
Αλέξανδρο Ελευθεριάδη, αναπληρωτή καθηγητή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Παύλο Ελευθεριάδη, αναπληρωτή καθηγητή Νομικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Στάθη Καμπουρίδη, δημόσιο υπάλληλο
Γλυκερία Καρρά, φυσικό, πρώην στέλεχος Επενδυτικής Τράπεζας
Γιάννη Κασιμάτη, στέλεχος Επενδυτικών Τραπεζών
Γιάννη Κουτσομύτη, σκηνοθέτη και παραγωγό
Ανδρέα Κούτρα, οικονομικό αναλυτή
Αλέξανδρο Κώτση, δικηγόρο
Νίκο Λαάρη, μουσικό
Μαρία Μέξη, ειδική επιστήμονας-εμπειρογνώμονας Κοινωνικής Πολιτικής
Θεόδωρο Νικλάνοβιτς, χημικό μηχανικό
Στέλιο Ξανθόπουλο, επίκουρο καθηγητή Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου
Μαρίνα Σουγιουλτζή, οικονομολόγο και blogger
Στο πλαίσιο αρχών του Νέου Κόμματος αναφέρονται:
Η ισχυρή οικονομία
Η κοινωνική δικαιοσύνη
Το κράτος δικαίου
Το επιτελικό κράτος
Η ανοιχτή παιδεία
Οι αξιόπιστοι πολιτικοί θεσμοί
Στο κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Νέου Κόμματος, η οργανωτική επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Είμαστε πολίτες και απευθυνόμαστε σε πολίτες. Θέλουμε να ιδρύσουμε το νέο δημοκρατικό κόμμα της πατρίδας μας. Αγαπάμε την Ελλάδα. Πιστεύουμε στις δυνάμεις της».

«Η καλύτερη Ελλάδα έδινε εδώ και χρόνια άνισο αγώνα με τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία και ένα ολιγαρχικό πελατειακό σύστημα. Η μάχη αυτή χάθηκε. Η χώρα χρεοκόπησε. Σήμερα, παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στα δημόσια οικονομικά που πετύχαμε με τεράστιες θυσίες, η χώρα δεν προχωρά σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Οι ολιγαρχικές δομές παραμένουν σχεδόν άθικτες» τονίζεται.

«Ήρθε η ώρα μια καλύτερη Ελλάδα να βγει μπροστά. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε μια χώρα της απομόνωσης, της χρεοκοπίας και του λαϊκισμού.Ξέρουμε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν τις ολιγαρχικές δομές τους με συνειδητή προσπάθεια και θάρρος για αναμέτρηση με το παλιό. Προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να απαλλαγούν από το πελατειακό κράτος, όλους όσους θέλουν να κτίσουν μια κοινωνία αξιοπρέπειας, ισότητας και αλληλεγγύης να το δείξουν με τις πράξεις τους. Προσκαλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Νέου Κόμματος» αναφέρεται.

«Πυξίδα των επιλογών μας είναι η δικαιοσύνη. Η δύναμή μας είναι οι ιδέες μας. Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις κλειδιά για την φτώχεια, την ανεργία, την παιδεία, την ενημέρωση την διοίκηση και τους πολιτικούς θεσμούς» σημειώνεται.

«Πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν κάτι καινούργιο. Ελπίζουν ακόμα στην αλλαγή του πελατειακού συστήματος από το εσωτερικό του. Και όμως, κάθε τέτοια προσπάθεια στο παρελθόν απέτυχε, ακόμα και όταν έγινε από αξιόλογους και ακέραιους πολιτικούς στους οποίους η χώρα οφείλει πολλά. Πρέπει να διδαχθούμε από τις αποτυχίες αυτές. Η ώρα έχει έρθει να αναγνωρίσουμε ότι το παλιό κομματικό σύστημα, οι νοοτροπίες και οι πρακτικές του δεν μπορούν να αλλάξουν από μέσα» επισημαίνεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου