Ειδήσεις

Μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, στο όριο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Τα βασικά συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της GPO για το NEWPOST αναλύει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος της GPO.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 8-14 /1/2014 και αφορά στις εκλογικές Περιφέρειες Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας και Αττικής.

«Στην πρώτη πολιτική έρευνα του 2014 στις εκλογικές Περιφέρειες Α’, Β’ Αθήνας, Περιφέρεια Αττικής αποτυπώνεται με έντονο τρόπο η βαθιά απογοήτευση των πολιτών από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και η μεγάλη απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, της οικονομίας, αλλά και των νοικοκυριών.

Τα προβλήματα που αφορούν την οικονομία, και καταγράφονται με αυθόρμητες απαντήσεις (φτώχεια, ανεργία, υπερφορολόγηση, ανασφάλεια), είναι προφανώς οι πρώτες προτεραιότητες των πολιτών. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση πλησιάζουν στο 80%. Δίπλα σ’ αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία κι είναι οξυμένα αυτήν την περίοδο, την εγκληματικότητα και τις τοπικές προβληματικές συνθήκες ζωής, ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων, αλλά και στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου.

Απαισιόδοξοι ότι τα πράγματα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα χειροτερέψουν κι άλλο, είναι για τη ζωή τους το 50-54% και για την οικονομία το 52-56%. Ασφαλώς πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποσοστά αυτά είναι μεν πολύ υψηλά, ωστόσο είναι ελαφρά χαμηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση, όπου το κλίμα ήταν ακόμη χειρότερο. Το αν αυτό το δεδομένο σημαίνει μια εκκίνηση σχετικής μείωσης της απαισιοδοξίας θα πρέπει να το δούμε στις επόμενες μετρήσεις.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει ότι το βάρος της απαισιοδοξίας πέφτει περισσότερο στις ηλικίες 45-60 ετών. Πρόκειται για εκείνη την ηλικιακή ομάδα που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξε με γνώμονα την παραμονή στην Ευρωζώνη και την προσδοκία εξόδου από την κρίση. Αυτή η ηλικιακή ομάδα, που συνήθως έχει την ευθύνη ολόκληρης της οικογένειας, δοκιμάζεται σκληρά από την υπερφορολόγηση, τη μείωση εισοδημάτων, τη βουτιά του βιοτικού επιπέδου. Ένα τμήμα της έχει πληγεί κι από την ανεργία, κι αυτό βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο.

Στο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να βγουν σωστά συμπεράσματα, πρέπει να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες ότι στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη πρώτο κόμμα σε όλες τις εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ στις εκλογές του Ιουνίου η πρωτιά του επαναλήφθηκε ισχυρότερη, εκτός από την Α’ Αθήνας, όπου πέρασε μπροστά η ΝΔ. Τώρα η ΝΔ, στη δημοσκόπηση βρίσκεται στη δεύτερη θέση με χαμηλή συσπείρωση και ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων της περνά στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου των αναποφάσιστων. Εισπράττει τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο προβάδισμα στη Β’ Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής και προηγείται δημοσκοπικά για πρώτη φορά και στην Α’ Αθήνας. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται κυρίως χάρη στο γεγονός ότι πλέον έχει εισροές από όλα τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ, μετά την εκδήλωση της Κεντροαριστεράς των 58, βρίσκεται σε αμφίβολα όρια εκλογικής ύπαρξης. Στις ηλικίες κάτω από τα 50 ανιχνεύεται ελάχιστα δημοσκοπικά. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της ΔΗΜΑΡ. Σε αυτό το χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι είναι πολιτικά ανέστιοι.

Προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται από καμιά πολιτική έκφραση, αναζητούν αλλά δεν πείθονται από προσπάθειες πολιτικής ανακύκλωσης.

Η στάση τους μπροστά στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρόκειται για πολιτικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, που θέλουν να επενδύσουν σε μια θετική διέξοδο για τη χώρα, αλλά αναζητούν αξιόπιστες και ειλικρινείς απαντήσεις.

Οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες που στο δείγμα μας ξεπερνούν το 50%, στρέφονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την πρωτιά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χρυσή Αυγή παραμένει σε υψηλά δημοσκοπικά επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς όλες τις εξελίξεις. Το ΚΚΕ καταγράφει μικρή αλλά σταθερά ανοδική τάση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, παρά τη σημαντική κάμψη τους από τις εκλογές, διατηρούνται σε επίπεδα αξιοσημείωτης παρουσίας.

Συνολικά, οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν θετική εναλλακτική λύση που να δημιουργεί δικαιολογημένες και ρεαλιστικές προσδοκίες.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξάνει ακόμη περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν εισπράττουν περισσότερες ψήφους, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η πιθανότητα μεγάλης αποχής φαίνεται ισχυρή, αλλά σε κάθε περίπτωση το κλίμα για τις Ευρωεκλογές δεν είναι οριστικά διαμορφωμένο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου