Τοπικές Ειδήσεις

Συμμετοχή εκπαιδευτικών 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου στο επιμορφωτικό σεμινάριο ΚΑ122 Erasmus+

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο ΚΑ122 Erasmus+ με θέμα: Inclusion starts with I, που υλοποιήθηκε στη Λισαβόνα από τον επιμορφωτικό οργανισμό New Horizons μεταξύ 06  και 14 Δεκεμβρίου 2022, με συμμετοχή εκπαιδευτικών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από: Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Βέλγιο, Ισπανία, Κροατία και Ελλάδα. Το σχολείο εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί: Τσαμπανάκης Κωνσταντίνος, Μουλά Ευαγγελία και Νικητίδου Ευτέρπη.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ολόπλευρη – θεωρητική και πρακτική- προσέγγιση της έννοιας της ενταξιακής εκπαίδευσης, ως μιας πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία γενικότερα, καθώς και η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για την οικοδόμηση ενός σχολείου που προσφέρει ίσες ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς. Η μαθησιακή διαδικασία  επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια της ικανότητας των εκπαιδευτικών να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη εθνοτική, πολιτιστική, γλωσσική και αναπτυξιακή ποικιλομορφίατων σχολικών κοινοτήτων και στην εξοικείωσή τους με αποτελεσματικές ενταξιακές- εξισωτικές πρακτικές σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Διερευνώντας τις συνθήκες της τυπικής, άτυπης και μη τυπικής μάθησης, η μεθοδολογία εστίασε στην τόνωση την ενεργής συμμετοχής,στην πρόληψη, στην καλλιέργεια συνευθύνης και στη συνεργατικότητα. Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε μια πληθώρα εργαλείων και πρακτικών, όπως επίσκεψη μελέτης σε κέντρα χωρίς αποκλεισμούς, ομαδοσυνεργατική επίλυση προβλήματος, βιωματική μάθηση, περιπτωσιολογικές μελέτες βέλτιστων πρακτικών, προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων, αναστοχασμό, ομαδική αξιολόγηση κλπ

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί το ένα εκ των τεσσάρων επιμορφωτικών σεμιναρίων που πρόκειται να παρακολουθήσουν εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικοί του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου, κατόπιν έγκρισης του ευρωπαϊκού σχεδίου του σχολείου με τίτλο: Αλλάζοντας το σχολείο με το βλέμμα στο μέλλον.

Με την επιστορφή από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές θα ακολουθήσουν πράξεις διάχυσης που θα απευθυνθούν τόσο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου όσο και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου