Τοπικές Ειδήσεις

Καταθέτει ως μάρτυρας ο περιφερειάρχης στην υπόθεση της καταβολής εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων

Αύριο θα καταθέσει, ως μάρτυρας, ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου στο πλαίσιο της κυρίας Ανάκρισης για την υπόθεση της καταβολής εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων και τη μη είσπραξη εισέτι των οφειλομένων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» έχουν δώσει ήδη μαρτυρικές καταθέσεις ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο πρώην δήμαρχος Ρόδου και αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Η τακτική Ανακρίτρια δεν έχει ακόμη προσωποποιήσει τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί in rem (κατά παντός υπευθύνου) για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, που το όφελος που πέτυχε ο δράστης ή η ζημία που προκλήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και το αντικείμενο της πράξης είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν χθες στην «δημοκρατική» ότι με δεδομένο πως οι εισφορές όφειλαν να έχουν καταβληθεί κατά τον χρόνο της έκδοσης των οικοδομικών αδειών τα αδικήματα που τυχόν διαπράχθηκαν έχουν υποπέσει ήδη σε παραγραφή, ενώ σε ό,τι αφορά μερίδα των ξενοδοχείων που αναθεώρησαν τις άδειές τους, μένει να διαπιστωθεί ποία εξ αυτών έχουν εξασφαλίσει παρατύπως αναθεωρήσεις την τελευταία 15ετία και ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες ενέκριναν τις αιτήσεις τους.
Θυμίζουμε ότι οι διώξεις στρέφονται ειδικότερα κατά παντός υπευθύνου της πρώην Νομαρχίας Δωδεκανήσου της περιόδου 2005 – 2011 εξαιτίας της μη είσπραξης των οφειλομένων.
Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Δόμησης προκύπτει ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που δεν έχουν καταβάλει την οφειλόμενη εισφορά γης σε χρήμα είναι 66 με συνολική εισφορά περίπου 600.000 τ.μ.
Ο κ. Χατζημάρκος, έχει πρόσφατα σχολιάσει το όλο ζήτημα με δηλώσεις του:
«Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα, τα οποία στον τόπο μας, είναι μέσα σε αυτήν την πολύ μεγάλη –δυστυχώς- ‘ντουλάπα’ με τους σκελετούς που κατά καιρούς ανοίγει. Κάποιοι φροντίζουν να κλείσουν τα φύλλα της για να μην φανούν όλα… Κι εδώ μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα. Μπορεί να ξεπερνά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως ‘σκάνδαλο’ –γιατί περί σκανδάλου πρόκειται, μην έχετε καμία αμφιβολία. Σε όλη την Ελλάδα, η νομοθεσία ήταν σαφής. Σε ό,τι αφορά την εισφορά σε γη για τις συγκεκριμένες οικονομικές άδειες, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των οικοπέδων έπρεπε προ της έκδοσης της οικοδομικής άδειας να έχει καθοριστεί η εισφορά σε γη και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικοδομικής άδειας.
Για λόγους που ελπίζω να βρει η δικαιοσύνη, πια –αφού βρίσκεται στην δικαιοσύνη αυτή η ιστορία εδώ και χρόνια- παρά το γεγονός πως πρόκειται για δεκάδες περιπτώσεις στην Ρόδο, αυτό δεν έγινε -αν και δεν γνωρίζω ακριβώς τον αριθμό.
Ο ξενοδόχος που είναι ιδιοκτήτης κάποιας ξενοδοχειακής μονάδας και ο οποίος έχει οικοδομική άδεια που ορίζει την εισφορά σε γη, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την μετατροπή της γης σε χρήμα. Στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα αυτά τα παίρνει ο οικείος Δήμος. Η απόφαση όμως, για την μετατροπή ή όχι (αποδοχής ή απόρριψης του ξενοδόχου) είναι της Περιφέρειας.
Ο Δήμος Ρόδου για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω μέχρι σήμερα, δεν το δέχτηκε ποτέ αυτό, δηλαδή το αυτονόητο, αυτό που λέει η νομοθεσία. Εμείς ζητούσαμε τα στοιχεία που αφορούσαν αυτές τις εκκρεμότητες εφόσον είναι δική μας ευθύνη όποτε και αν έρθει και εφόσον υπάρχει μια δικαστική έρευνα σε εξέλιξη αλλά δεν μας τα χορήγησε ποτέ. Νομίζω ότι είναι δύο ή τρία χρόνια τώρα που τα ζητάμε (μπορεί και τέσσερα). Πλέον το ΣτΕ έχει εκδώσει αποφάσεις που επιβεβαιώνει τη νομοθεσία και ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα της Περιφέρειας. Μετά και την έκδοση των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Ρόδου για να αποφεύγει να μας δώσει τα στοιχεία τα οποία ζητάμε γι αυτές τις εκκρεμότητες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου