Τοπικές Ειδήσεις

Δεν κάνει πίσω ο δήμαρχος στο θέμα της Νέας Αγοράς

Αποφασισμένος να επαναφέρει το θέμα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου εμφανίσθηκε χθες σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Παρέπεμψε, ωστόσο, στην συνεδρίαση της πλειοψηφίας η οποία θα αποφασίσει εάν θα επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ή όχι μέχρι το τέλος του έτους.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να μην είμαστε λαοπλάνοι, να είμαστε χρήσιμοι και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θυμόμαστε όλοι την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τις εξώσεις όσων καταστηματαρχών είχαν οφειλές. Στην σχετική απόφαση, όλοι συμφωνούσαν με την ανάγκη αξιοποίησης της Νέας Αγοράς.
Επιπλέον, στις 31.12.2018 λήγουν οι συμβάσεις όσων είναι μέσα στα καταστήματα της Νέας Αγοράς. Εάν δεν αλλάξει κάτι –που πιστεύω ότι δεν αλλάζουν οι όροι διότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις- δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Είτε θα πρέπει να βγάζουμε ένα – ένα τα καταστήματα σε διαγωνισμό είτε θα προχωρήσουμε στο σχέδιο για την ενιαία αξιοποίηση. Αυτή η πρόταση έχει το εξής πλεονέκτημα: όποιος αναλάβει την αξιοποίηση θα αναλάβει και το κόστος της συντήρησής του. Ο Δήμος δεν μπορεί να ‘προικίσει’ την Νέα Αγορά με 5 εκ. ευρώ στους καταστηματάρχες. Δεν το επιτρέπει ο νόμος. Επίσης, η ανάπλαση της Νέας Αγοράς, κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση -και το γνωρίζουμε όλοι αυτό- για την συνολική ανάπλαση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στους όρους της διακήρυξης, προβλέπεται όποιος μισθωτής αναλάβει το έργο, να δώσει δύο χρονιάτικα μπροστά και ένα ετήσιο μίσθωμα προκαταβολικά. Που σημαίνει ότι με την υπογραφή θα εξασφαλίζαμε συν 5 εκ. ευρώ ως έσοδα που θα μπορούσαμε να τα διοχετεύσουμε στην αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέμα της Νέας Αγοράς, υπάρχουν κάποια δεδομένα: από την 1η Ιανουαρίου του 2019, θα υπάρξουν αλλαγές. Δεν υπάρχει κανένα νομικό ‘παράθυρο’. Έχουμε εξαντλήσει τις εναλλακτικές προτάσεις. Θα δούμε από 1.1.2019 τι μέλλει γενέσθαι. Δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να δημιουργήσω πρόβλημα ως δήμαρχος σε 60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και 300 οικογένειες. Όμως, πρέπει να εφαρμόσω το νόμο. Κανένας δήμαρχος δεν θέλει να κάνει κακό στους πολίτες του. Όμως είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω το νόμο» όπως τόνισε.
Ο δήμαρχος, υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες δεν έχουν κατανοήσει την δυνατότητα που τους δόθηκε από την δημοτική αρχή με 3+3 χρόνια, αφού θα ήταν προς όφελος δικό τους.
«Εμείς ως παράταξη, λειτουργούμε συλλογικά και δημοκρατικά. Το θέμα θα το επαναφέρουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και από εκεί και πέρα, εάν ληφθεί κάποια απόφαση από την πλειοψηφία, θα το συζητήσουμε ξανά στο δημοτικό συμβούλιο. Στο θέμα των παρατάσεων, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι» όπως είπε, στηλιτεύοντας την στάση κάποιων (τους οποίους απέφυγε να ονοματίσει) ότι προέτρεψαν τους καταστηματάρχες να μην δεχτούν την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία ήταν προς όφελός τους.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρόνος να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής, ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε πως δεν απαιτούνται περισσότερες από 40 μέρες για τον διαγωνισμό της μίσθωσης. «Όταν γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός για την μίσθωση ο ανάδοχος θα πρέπει να κάνει κάποιες διαδικασίες. Ο ίδιος θα αποφασίσει τον χρόνο για να προχωρήσει και το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε.

Για τις εκλογές
του Μαΐου 2019
Ο κ. Χατζηδιάκος, μιλώντας για τις εκλογές του Μαΐου του 2019, επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση του:
«Είναι υγιές φαινόμενο στις δημοκρατίες να υπάρχει ενδιαφέρον για τα τοπικά πράγματα, να υπάρχουν υποψηφιότητες και συνδυασμοί που θα τεθούν στην κρίση των πολιτών. Από ό,τι είδατε και στην δική μας παράταξη, στο θέμα της Νέας Αγοράς, ο σκληρός πυρήνας της πλειοψηφίας, ψήφισε θετικά –πλην μερικών συναδέλφων. Μετά από 4 χρόνια προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, έχουμε μπροστά μας ακόμη την προώθηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όταν έχεις δουλέψει τόσο σκληρά και αρχίζουν να δρομολογούνται ένα – ένα, σταδιακά, έχεις την υποχρέωση να τα φέρεις εις πέρας μέχρι το τέλος. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα ακόμη. Αλίμονο να τα διακόψεις όλα αυτά για μια εκλογική διαδικασία. Έχουμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα. Θα ασχοληθώ με τις εκλογές, όταν θα είναι η ώρα. Αλίμονο αν ολόκληρη η δημοτική αρχή αφήσει το έργο της και αρχίσει να ασχολείται μόνον με τις εκλογές… Έχουμε ακόμη πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου