Ειδήσεις

«Ξεφούσκωσε» η πολύκροτη υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων «KHAT»

Ποινή φυλάκισης 4 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν 36χρονο Αθηναίο, με καταγωγή από την Αιθιοπία, που ενεπλάκη σε διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων του ναρκωτικού φυτού «KHAT» από την Αιθιοπία στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε αθώο στην ίδια υπόθεση έναν 51χρονο Λινδιακό.
Πρωτοδίκως ο πρώτος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ και ο δεύτερος σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή.
Το ιστορικό της υπόθεσης, έχει ως εξής:
Την 19η Ιανουαρίου 2015 ανατέθηκε στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου η ελεγχόμενη παράδοση 46.650 γραμμαρίων του ναρκωτικού, τα οποία έφτασαν στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» εντός έξι χαρτοκιβωτίων, προερχομένων από την Αιθιοπία.
Την 7η Ιανουαρίου 2015 υπάλληλοι του Τελωνείου του κρατικού αερολιμένα Αθηνών εντόπισαν και κατάσχεσαν στον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. στο Τελωνείο του αερολιμένα Αθηνών 22 δέματα με διαφορετικούς αποστολείς και τρεις παραλήπτες με «KHAT». Από τα 22 δέματα, τα 6 είχαν προορισμό τη Ρόδο.
Τα ναρκωτικά παρέλαβαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου, τα μετέφεραν στη Ρόδο και την 21η Ιανουαρίου 2015 έκαναν προσπάθεια παράδοσής τους στον δεύτερο κατηγορούμενο, που εφέρετο στα κιβώτια ως ο παραλήπτης.
Στην πορεία διαπίστωσαν ότι στα ΕΛΤΑ παρέμειναν προς παραλαβή ακόμη δύο δέματα προερχόμενα από την Αιθιοπία με αποστολέα τον F. B. κατ. ETHIOPIA D.DAMA από τον Νοέμβριο του 2014.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ποτέ για να τα παραλάβει αν και κλήθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ. Λίνδου και αυτά επεστράφησαν στα ΕΛ.ΤΑ. Ρόδου ως αζήτητα.
Μετά από έλεγχο στις αποθήκες των ΕΛ.ΤΑ. Ρόδου βρέθηκαν επιπλέον άλλα 4 δέματα με αποστολέα A. H. κάτοικο NAIROBI KENYA, και παραλήπτη τον πρώτο, ένα δέμα με αποστολέα I. κατ. NAIROBI KENYA και παραλήπτη τον ίδιο και ένα δέμα με αποστολέα J. M. κάτοικο KENYA NAIROBI με παραλήπτη τον ίδιο. Τα 8 δέματα περιείχαν την ίδια, ουσία συνολικού μικτού βάρους 62.288 γραμμαρίων.
Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον Λινδιακό και τον εντόπισαν έξω από την οικία του.
Διενεργήθηκε έρευνα με δικαστικό λειτουργό και βρήκαν καταθετήρια χρημάτων της εταιρείας ταχυμεταφορών «WESTERNUNION» προς τον πρώτο κατηγορούμενο.
Ο 51χρονος απολογούμενος επέρριψε τις ευθύνες για την υπόθεση στον 36χρονο, τονίζοντας ότι τον είχε γνωρίσει σε σχολείο στην πόλη Addis Ababa.
Ισχυρίστηκε ότι του ζήτησε, να τον εξυπηρετήσει, πρακτικά λέγοντάς του και πείθοντάς τον ότι επειδή από την Αιθιοπία δεν είχε απευθείας πτήση προς Ηνωμένες Πολιτείες, να στείλει εκείνος από την Λίνδο δύο δέματα με αιθιοπικά προϊόντα σε φίλους του, προφανώς Αιθίοπες, στην Αμερική, μέσω ταχυδρομείου. Εκείνος, όπως ισχυρίστηκε δέχτηκε να τον εξυπηρετήσει, παρέλαβε χρήματα για τη διεκπεραίωση της μεταφοράς από την Αμερική και όταν απέστειλε τα δέματα επέστρεψε τα χρήματα που περίσσεψαν κρατώντας ένα μικρό μέρος για να το δώσει στον 36χρονο, όταν ερχόταν στην Ελλάδα για να καλύψει τα έξοδα έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου, που δεν είχε.
Ο 36χρονος από την άλλη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά, υποστηρίζοντας ότι ο 51χρονος, του είχε τηλεφωνήσει για να του δανείσει χρήματα και επειδή δεν είχε, πήρε τα χρήματα από έναν τρίτο, του τα έστειλε και στην πορεία ο Λινδιακός, του τα επέστρεφε μέσω της Western Union.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου παρέστη ο δικηγόρος κ. Νικήτας Μπόλκας.

ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ
ΗΡΩΙΝΗΣ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΟΙ
Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως σε έναν 30χρονο κάτοικο Μαριτσών και ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον 27χρονο αδελφό του.
Οι δύο αδελφοί είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 8 ετών, ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση διακίνησης ηρωίνης, δόση από την οποία πήρε και μια 37χρονη Ροδίτισσα, που βρέθηκε νεκρή το πρωί της 9ης Απριλίου 2015 (Μεγάλη Πέμπτη).
Είχε προκύψει ότι η 37χρονη ήταν πολυτοξικομανής με αποτέλεσμα να υπάρξουν αμφιβολίες για το αν ο θάνατος της προήλθε από τη χρήση της ηρωίνης, που προμηθεύτηκε από τους κατηγορούμενους.
Πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες της 9ης Απριλίου, η 37χρονη βρέθηκε νεκρή στην πατρική της κατοικία στην οδό Σερρών. Στο πλαίσιο της έρευνας, που διενήργησαν με αστυνομικούς του ΑΤ Ρόδου αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο χρησιμοποιούσε.
Στις τελευταίες κλήσεις, που βρέθηκαν στο κινητό της, υπήρχε και μια σε έναν 45χρονο Ροδίτη, γνωστό χρήστη ηρωίνης στους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών.
Ο 45χρονος εντοπίστηκε και προσήχθη και εξεταζόμενος ανέφερε ότι την 7η Απριλίου 2014 και περί ώραν 16.30 μετέβη σε πάρκο πλησίον της κατοικίας της 37χρονης με το αυτοκίνητο της μητέρας του, προκειμένου να προμηθευτούν και να κάνουν χρήση από κοινού ηρωίνης.
Υποστήριξε ότι η 37χρονη τηλεφώνησε σε ένα άγνωστο άτομο για να αγοράσουν ηρωίνη και ότι έκλεισε μαζί του ραντεβού στα Μαριτσά. Η 37χρονη, όπως είπε, αγόρασε έναντι πενήντα ευρώ την ηρωίνη από τα αδέλφια και εν συνεχεία έκαναν χρήση μαζί από την μύτη.
Την επόμενη ημέρα, 8η Απριλίου 2015, όπως κατέθεσε, η 37χρονη επικοινώνησε μαζί του την ίδια ώρα και του ζήτησε να την μεταφέρει εκ νέου στο ίδιο σημείο στα Μαριτσά για να αγοράσει από τα ίδια άτομα ηρωίνη.
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αναζητήσεις των δύο αδελφών στα Μαριτσά και εντόπισαν σε απόμερο σημείο έναν 33χρονο χρήστη ηρωίνης, γνωστό τους, από προηγούμενες υποθέσεις ναρκωτικών.
Τον υπέβαλαν σε έλεγχο και βρήκαν στην κατοχή του ένα φιξάκι με ηρωίνη βάρους 0,1 γραμμαρίων. Εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι αγόρασε την ηρωίνη από τον δεύτερο αδελφό αφού πρώτα είχε επικοινωνία με τον πρώτο.
Στην πορεία οι αστυνομικοί εντόπισαν τον πρώτο έξω από την οικία του και τον προσήγαγαν. Από έλεγχο στο κινητό του τηλέφωνο βρήκαν εισερχόμενη κλήση της 37χρονης, την 8η Απριλίου 2015 και ώρα 14.14.
Στη συνέχεια εντόπισαν και προσήγαγαν και τον αδελφό του, ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητο.
Ακολούθησε έρευνα στην οικία τους, παρουσία δικαστικού λειτουργού και εκεί βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, πλήθος πλαστικών συσκευασιών, οι οποίες ήταν κομμένες – έτοιμες προς συσκευασία ναρκωτικών ουσιών.
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε έρευνα σε περιφραγμένο υπαίθριο χώρο έξω από το χωριό ιδιοκτησίας τους και εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα γυάλινο δοχείο επιμελώς κρυμμένο μέσα σε αλεσμένο καλαμπόκι το οποίο περιείχε μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους 70,8 γραμμαρίων και μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους 24,7 γραμμαρίων.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου