ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Σημαντικές δράσεις από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

news room 5 λεπτά ανάγνωση
310542091_1318362285600981_3444871282036864729_n

Πλού­σιος είναι ο προ­γραμ­μα­τι­σμός δράσεων του Μου­σείου Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης Ρόδου μέχρι και το τέλος του έτους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημο­σιο­γρά­φους, ο πρό­ε­δρος του Μου­σείου Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης, μετά και τα εγκαί­νια της έκθεσης «Θησαυ­ροί Ζωγρα­φι­κής στην Καλα­μάτα από το Μουσείο Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλα­μά­τας, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κων­στα­ντίνο Αν. Τασούλα, τα επόμενα βήματα περι­λαμ­βά­νουν μια σειρά από δράσεις και εκδη­λώ­σεις που απευ­θύ­νο­νται όχι μόνον στο φιλό­μουσο κοινό, αλλά και σε όλη την τοπική κοι­νω­νία.

«Μετά και τα εγκαί­νια της έκθεσης «Θησαυ­ροί Ζωγρα­φι­κής στην Καλα­μάτα από το Μουσείο Νεο­ελ­λη­νι­κής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλα­μά­τας, η Υπουρ­γός Πολι­τι­σμού, μας ανα­κοί­νωσε τα καλά νέα, μετά από ένα χρόνο σκληρής και σοβαρής προ­ε­τοι­μα­σίας, ότι θα εντα­χθεί το κτήριο που βρί­σκε­ται στις 100 Χουρ­μα­διές (Νεστο­ρί­δειο Μέλαθρο) στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης, ώστε να γίνουν εργα­σίες συντή­ρη­σης, να ανα­δει­χθούν τα μονα­δικά έργα τέχνης που δια­θέ­τουμε και φυσικά, να βελ­τιώ­σουμε την ενερ­γειακή απόδοση των κτηρίων –αφού μετά από το 2002 δεν είχε γίνει καμία ανάλογη παρέμ­βαση που να εξα­σφα­λί­ζει την ασφά­λεια του χώρου τόσο για τα έργα όσο και για το ίδιο το κτήριο.

Ο Οκτώ­βριος, περι­λαμ­βά­νει μια σειρά από παρου­σιά­σεις όπως η ποι­η­τική συλλογή του κ. Σου­λεϊ­μάν Αλά­γιαλη στις 16 Οκτω­βρίου και θα ακο­λου­θή­σουν, τα επίσημα εγκαί­νια μιας πολύ σημα­ντι­κής, εικα­στι­κής έκθεσης που ανα­φέ­ρε­ται στον Αιγιακό χώρο και τον ρόλο της Δωδε­κα­νή­σου στην Ελλη­νική Επα­νά­σταση. Πρό­κει­ται για μια συλλογή της κας Γιόρκ που απο­τε­λεί­ται από γκρα­βού­ρες τις οποίες, έχει δωρίσει στον Δήμο Ρόδου ενώ το Μουσείο ανέθεσε σε ιστο­ρι­κούς και ερευ­νη­τές, πρω­το­γενή έρευνα για την Δημο­γε­ρο­ντία Σύμης, Χάλκης και Κάσου, με πολύ ενδια­φέ­ρο­ντα και σημα­ντικά απο­τε­λέ­σματα.

Ο ρόλος της Δωδε­κα­νή­σου και των νησιών στην Ελλη­νική Επα­νά­σταση θα γίνει αντι­κεί­μενο εκπαι­δευ­τι­κών προ­γραμ­μά­των για τα σχολεία από την Ρόδο και τα γύρω νησιά, ενώ η έκθεση θα παρα­μεί­νει ανοιχτή γι αρκετό καιρό. θα γίνει με συν­διορ­γά­νωση και συγ­χρη­μα­το­δό­τηση από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής καθώς και από την ΠΝΑι μαζί με το Μουσείο. Κατόπιν, θα φιλο­ξε­νή­σουμε διά­φο­ρες παρου­σιά­σεις ενώ διορ­γα­νώ­νουμε και τέσ­σε­ρις συναυ­λίες με διάφορα θέματα», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

-Παράλληλα, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μία εικα­στική έκθεση αφιε­ρω­μένη στα 100 χρόνια από την Μικρα­σια­τική Κατα­στροφή ενώ σε συνερ­γα­σία με το Ίδρυμα Πάολας & Ιωάννη Νεστο­ρί­δου, θα διορ­γα­νω­θούν –ύστερα από χρόνια- τα ‘Νεστορίδεια’.

-Το Μουσείο συνε­χί­ζει το πρό­γραμμα που περι­λαμ­βά­νει εκπαι­δευ­τικά προ­γράμ­ματα που απευ­θύ­νο­νται σε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά έως ενή­λι­κες, οικο­γέ­νειες κ.λπ. σε συνερ­γα­σία με το Ίδρυμα της Βουλής και το Εθνικό Θέατρο Αθηνών.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Ερω­τη­θείς σχετικά με το κτήριο της Δημο­τι­κής Πινα­κο­θή­κης που βρί­σκε­ται στην Πλατεία Σύμης, ο κ. Αϊβάζης δήλωσε:

«Το 2024 θα γιορ­τά­σουμε τα 60 χρόνια από το επίσημο άνοιγμα της Δημο­τι­κής Πινα­κο­θή­κης. Ο εργο­λά­βος έχει ήδη εγκα­τα­στα­θεί ενώ την ευθύνη για την ολο­κλή­ρωση των εργα­σιών, έχει η Διεύ­θυνση Μεσαιω­νι­κής Πόλης του Δήμου Ρόδου και ο αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­στι­κών Μνη­μείων και Υπη­ρε­σίας Δόμησης κ. Στέ­φα­νος Δράκος. Οι εργα­σίες γίνο­νται με χρη­μα­το­δό­τηση από το ‘Πράσινο Ταμείο’ και όταν ολο­κλη­ρω­θούν, εμείς θα κάνουμε τις ενέρ­γειες που χρειά­ζε­ται προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν οι συλ­λο­γές που φιλο­ξε­νού­νται εκεί. Υπάρχει ειδική μελέτη για το πώς θα τοπο­θε­τη­θούν όλα τα έργα τέχνης και πώς θα αξιο­ποι­η­θεί ο χώρος.

Οι εξαι­ρε­τι­κές συλ­λο­γές που υπάρ­χουν θα μετα­φερ­θούν εκεί ενώ θα έχουμε σχεδόν τον διπλά­σιο χώρο από αυτόν που υπάρχει σήμερα, αφού παρα­χω­ρεί­ται το ισόγειο, μετα­φέ­ρε­ται το Πωλη­τή­ριο του Μου­σείου και η είσοδος θα γίνεται πλέον από το ισόγειο. Θα τοπο­θε­τη­θεί ανελ­κυ­στή­ρας (για να διευ­κο­λύ­νουμε και τα ΑΜΕΑ κ.λπ.) ενώ έχει προ­βλε­φθεί καφέ, πωλη­τή­ριο και αίθου­σες για εκδη­λώ­σεις. Θα λει­τουρ­γή­σει δηλαδή στα πρότυπα ενός σύγ­χρο­νου μου­σείου. Α

υτό που κάνουμε είναι να υλο­ποιούμε σχέδια και προ­γραμ­μα­τι­σμό σε συνερ­γα­σία με τις υπη­ρε­σίες. Όσον αφορά στον καλ­λι­τε­χνικό προ­γραμ­μα­τι­σμό, υπάρχει αρμόδια Καλ­λι­τε­χνική Επι­τροπή –της οποίας προ­ΐ­στα­ται η κυρία Κατε­ρίνα Κοσκινά που διε­τέ­λεσε και πρό­ε­δρος στο Μουσείο Σύγ­χρο­νης Τέχνης Αθηνών, με τερά­στια εμπει­ρία και γνώσεις. Το δ.σ. στην Ρόδο, στέ­κε­ται πάντα δίπλα στις προ­σπά­θειές μας προ­κει­μέ­νου να υλο­ποι­ή­σουμε όλα αυτά που παρου­σιά­ζο­νται ώστε να αξιο­ποι­ή­σουμε αυτή την τερά­στια περιου­σία που πρέπει να σεβα­στούμε».

ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ανα­φε­ρό­με­νος στις αντιρ­ρή­σεις που εκφρά­στη­καν σχετικά με την αξιο­ποί­ηση τμή­μα­τος του κτηρίου Μοντέρ­νας Τέχνης (Νέα πτέρυγα του Νεστο­ρι­δείου Μελά­θρου) σε χώρο υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος –ένα θέμα το οποίο συζη­τή­θηκε και εγκρί­θηκε σε προη­γού­μενη συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου Ρόδου, ο πρό­ε­δρος του Μου­σείου τόνισε τα εξής:

«Όλα τα μουσεία στον κόσμο, τα οποία θέλουν να καλέ­σουν το κοινό να τα επι­σκε­φθούν, δημιουρ­γούν ένα πωλη­τή­ριο με έργα που είναι εμπνευ­σμένα από τις συλ­λο­γές που έχουν, ενώ δια­θέ­τουν και ένα χώρο ώστε οι επι­σκέ­πτες να έχουν την δυνα­τό­τητα να καθί­σουν, να ξεκου­ρα­στούν και να πάρουν έναν καφέ κ.λπ. με στόχο να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θούν. Αυτός ο χώρος θα απο­τε­λέ­σει ένα σημείο συνά­ντη­σης των φίλων της Τέχνης στο νησί και των ξένων επι­σκε­πτών μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτό, υπήρχε στον σχε­δια­σμό και με την δωρεά του κτηρίου (όπου υπήρχε ο χώρος και λει­τούρ­γησε).

Αυτό, δεν μειώνει κατ’ ελά­χι­στο τους εκθε­σια­κούς χώρους. Όλα τα μουσεία του κόσμου, δια­θέ­τουν τέτοιους ανά­λο­γους χώρους. Θέλουμε να ενη­με­ρώ­σουμε τον κόσμο της Ρόδου, ότι εμείς, κατα­φέ­ραμε να το υλο­ποι­ή­σουμε και να φέρουμε εις πέρας τον αρχικό σχε­δια­σμό. Δεν αντι­τί­θε­ται στους στόχους του Κατα­στα­τι­κού του Μου­σείου. Απλά, αυτό θα δώσει τη δυνα­τό­τητα σε όλους να δουν τους εκθε­σια­κούς χώρους, να απο­τε­λέ­σει ένα σημείο συνά­ντη­σης και να αυξήσει την επι­σκε­ψι­μό­τητα. Τα καφέ στα Μουσεία, ξεκί­νη­σαν από το 1860 στην Αγγλία. Τα έσοδα ενός μου­σείου δεν προ­έρ­χο­νται μόνον από τα εισι­τή­ρια στην είσοδο». Σημειώ­νε­ται πως ο χώρος υπάρχει στο Νεστο­ρί­δειο, είναι εξω­τε­ρι­κός και θα ακο­λου­θή­σει η δια­δι­κα­σία κατά­θε­σης προ­σφο­ρών με όλες τις προ­βλε­πό­με­νες ασφα­λι­στι­κές δικλεί­δες για σεβασμό του χώρου.

-Τέλος, να σημειω­θεί ότι αυτή την περίοδο στο Μουσείο, γίνο­νται εργα­σίες προ­κει­μέ­νου να ανα­δει­χθούν, προ­σω­πικά αντι­κεί­μενα των Πάολας & Ιωάννη Νεστο­δί­δου, σε μια ξεχω­ρι­στή θέση, με τον ανάλογο φωτισμό και ενη­με­ρω­τικά κείμενα.

«Παράλ­ληλα, θα δια­μορ­φω­θεί χώρος στην είσοδο του Μου­σείου με πωλη­τή­ρια, ανα­μνη­στικά και δώρα εμπνευ­σμένα από τα εκθέ­ματά μας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.