Πολιτιστικά

Σημαντικές δράσεις από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

Πλούσιος είναι ο προγραμματισμός δράσεων του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου μέχρι και το τέλος του έτους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης, μετά και τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Αν. Τασούλα, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που απευθύνονται όχι μόνον στο φιλόμουσο κοινό, αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία.
«Μετά και τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η Υπουργός Πολιτισμού, μας ανακοίνωσε τα καλά νέα, μετά από ένα χρόνο σκληρής και σοβαρής προετοιμασίας, ότι θα ενταχθεί το κτήριο που βρίσκεται στις 100 Χουρμαδιές (Νεστορίδειο Μέλαθρο) στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης, να αναδειχθούν τα μοναδικά έργα τέχνης που διαθέτουμε και φυσικά, να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων –αφού μετά από το 2002 δεν είχε γίνει καμία ανάλογη παρέμβαση που να εξασφαλίζει την ασφάλεια του χώρου τόσο για τα έργα όσο και για το ίδιο το κτήριο.
Ο Οκτώβριος, περιλαμβάνει μια σειρά από παρουσιάσεις όπως η ποιητική συλλογή του κ. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη στις 16 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν, τα επίσημα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής, εικαστικής έκθεσης που αναφέρεται στον Αιγιακό χώρο και τον ρόλο της Δωδεκανήσου στην Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για μια συλλογή της κας Γιόρκ που αποτελείται από γκραβούρες τις οποίες, έχει δωρίσει στον Δήμο Ρόδου ενώ το Μουσείο ανέθεσε σε ιστορικούς και ερευνητές, πρωτογενή έρευνα για την Δημογεροντία Σύμης, Χάλκης και Κάσου, με πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά αποτελέσματα.
Ο ρόλος της Δωδεκανήσου και των νησιών στην Ελληνική Επανάσταση θα γίνει αντικείμενο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία από την Ρόδο και τα γύρω νησιά, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή γι αρκετό καιρό. θα γίνει με συνδιοργάνωση και συγχρηματοδότηση από την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και από την ΠΝΑι μαζί με το Μουσείο. Κατόπιν, θα φιλοξενήσουμε διάφορες παρουσιάσεις ενώ διοργανώνουμε και τέσσερις συναυλίες με διάφορα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
-Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί μία εικαστική έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πάολας & Ιωάννη Νεστορίδου, θα διοργανωθούν –ύστερα από χρόνια- τα ‘Νεστορίδεια’.
-Το Μουσείο συνεχίζει το πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά έως ενήλικες, οικογένειες κ.λπ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής και το Εθνικό Θέατρο Αθηνών.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Ερωτηθείς σχετικά με το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης που βρίσκεται στην Πλατεία Σύμης, ο κ. Αϊβάζης δήλωσε:
«Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από το επίσημο άνοιγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ την ευθύνη για την ολοκλήρωση των εργασιών, έχει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος. Οι εργασίες γίνονται με χρηματοδότηση από το ‘Πράσινο Ταμείο’ και όταν ολοκληρωθούν, εμείς θα κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζεται προκειμένου να μεταφερθούν οι συλλογές που φιλοξενούνται εκεί. Υπάρχει ειδική μελέτη για το πώς θα τοποθετηθούν όλα τα έργα τέχνης και πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος.
Οι εξαιρετικές συλλογές που υπάρχουν θα μεταφερθούν εκεί ενώ θα έχουμε σχεδόν τον διπλάσιο χώρο από αυτόν που υπάρχει σήμερα, αφού παραχωρείται το ισόγειο, μεταφέρεται το Πωλητήριο του Μουσείου και η είσοδος θα γίνεται πλέον από το ισόγειο. Θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας (για να διευκολύνουμε και τα ΑΜΕΑ κ.λπ.) ενώ έχει προβλεφθεί καφέ, πωλητήριο και αίθουσες για εκδηλώσεις. Θα λειτουργήσει δηλαδή στα πρότυπα ενός σύγχρονου μουσείου. Α
υτό που κάνουμε είναι να υλοποιούμε σχέδια και προγραμματισμό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες. Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, υπάρχει αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή –της οποίας προΐσταται η κυρία Κατερίνα Κοσκινά που διετέλεσε και πρόεδρος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις. Το δ.σ. στην Ρόδο, στέκεται πάντα δίπλα στις προσπάθειές μας προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα αυτά που παρουσιάζονται ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια περιουσία που πρέπει να σεβαστούμε».

ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν σχετικά με την αξιοποίηση τμήματος του κτηρίου Μοντέρνας Τέχνης (Νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου) σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος –ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο πρόεδρος του Μουσείου τόνισε τα εξής:
«Όλα τα μουσεία στον κόσμο, τα οποία θέλουν να καλέσουν το κοινό να τα επισκεφθούν, δημιουργούν ένα πωλητήριο με έργα που είναι εμπνευσμένα από τις συλλογές που έχουν, ενώ διαθέτουν και ένα χώρο ώστε οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να καθίσουν, να ξεκουραστούν και να πάρουν έναν καφέ κ.λπ. με στόχο να κοινωνικοποιηθούν. Αυτός ο χώρος θα αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης των φίλων της Τέχνης στο νησί και των ξένων επισκεπτών μας. Θέλω όμως να τονίσω ότι αυτό, υπήρχε στον σχεδιασμό και με την δωρεά του κτηρίου (όπου υπήρχε ο χώρος και λειτούργησε).
Αυτό, δεν μειώνει κατ’ ελάχιστο τους εκθεσιακούς χώρους. Όλα τα μουσεία του κόσμου, διαθέτουν τέτοιους ανάλογους χώρους. Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο της Ρόδου, ότι εμείς, καταφέραμε να το υλοποιήσουμε και να φέρουμε εις πέρας τον αρχικό σχεδιασμό. Δεν αντιτίθεται στους στόχους του Καταστατικού του Μουσείου. Απλά, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους να δουν τους εκθεσιακούς χώρους, να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και να αυξήσει την επισκεψιμότητα. Τα καφέ στα Μουσεία, ξεκίνησαν από το 1860 στην Αγγλία. Τα έσοδα ενός μουσείου δεν προέρχονται μόνον από τα εισιτήρια στην είσοδο». Σημειώνεται πως ο χώρος υπάρχει στο Νεστορίδειο, είναι εξωτερικός και θα ακολουθήσει η διαδικασία κατάθεσης προσφορών με όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες για σεβασμό του χώρου.
-Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στο Μουσείο, γίνονται εργασίες προκειμένου να αναδειχθούν, προσωπικά αντικείμενα των Πάολας & Ιωάννη Νεστοδίδου, σε μια ξεχωριστή θέση, με τον ανάλογο φωτισμό και ενημερωτικά κείμενα.
«Παράλληλα, θα διαμορφωθεί χώρος στην είσοδο του Μουσείου με πωλητήρια, αναμνηστικά και δώρα εμπνευσμένα από τα εκθέματά μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου