Πολιτιστικά

“Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση”

Εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση” στις 18:00 στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο» (100 χουρμαδιές), για να φωτίσει τον Αιγαιακό πολιτισμό, την ζωή των Δωδεκανησίων στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται και συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υλοποιείται επίσης με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Ρόδου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, δημιουργήθηκε ένας πολύτιμος ιστορικός κατάλογος αλλά και ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό βιβλίο.

Είναι ένα έργο που οραματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, που εναπόθεσαν τις γνώσεις τους και συνεργάστηκαν αρμονικά με ένα και μοναδικό συναίσθημα, τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους.

Ένα απόσπασμα από το κείμενο της κ. Μαίρης Σαββαΐδου – Καμπουροπούλου, Εικαστικού και τ. Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δίνει ιδανικά το στίγμα της έκθεσης:

« … Με δεδομένο ότι κάθε μορφή εικονικού υλικού, ανεξάρτητα από το αν εμπεριέχει είτε όχι αισθητικές αξίες «λειτουργεί ως αυτοδύναμη και πολλαπλά διαμεσολαβημένη ιστορική μαρτυρία», οι ιστορικοί στρέφονται όλο και περισσότερο στις εικόνες προκειμένου να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το παρελθόν.

Ειδικότερα, τα εικαστικά έργα λειτουργώντας, αφενός ως ιστορικές πηγές, αφετέρου ως αισθητικά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν αισθητική συγκίνηση, αποτελούν εργαλεία που διαθέτει το παρόν για να συνδεθεί με το παρελθόν και να το νοηματοδοτήσει ερμηνευτικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη σημασία όταν συνδέεται τόσο με την επιθυμία των τοπικών κοινοτήτων να αναπτύξουν τις δικές τους αφηγήσεις για να ενδυναμώσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, όσο και με τη λειτουργία μουσείων, τα οποία αντιλαμβάνονται πλήρως την κοινωνική διάσταση του ρόλου τους και δρουν ως κύτταρα δημιουργίας και εξωστρέφειας.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Έκθεση αποτελεί, μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία και την Τέχνη, έναυσμα για έναν ιστορικό και αισθητικό διάλογο των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου με το προεπαναστατικό παρελθόν τους.»

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Μαρία Μαντζόν, Στέφανος Δράκος, Παναγιώτης Σταμάτης, Σμαράγδα Δεληγιάννη, Βασιλική Ζαφειροπούλου – Φρόνα και Σταματία Στεργενάκη, ευχαριστούν θερμά όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού έργου:

Για την επιμέλεια του καταλόγου τον κ. Παναγιώτη Κιμουρτζή: Καθηγητή Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Την κ. Μαίρη Σαββαΐδου – Καμπουροπούλου: Εικαστικό, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τον πολύπλευρο ρόλο της στον συντονισμό του έργου, στη συγγραφή της εισαγωγής του καταλόγου, στην εξολοκλήρου συγγραφή του εκπαιδευτικού βιβλίου.

Τους συγγραφείς του καταλόγου, κ. Αφροδίτη Κούρια: Δρ. Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων και τον κ. Δημήτρη Σ. Κυπριώτη: Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ρόδου

Την Ομάδα Αρχειακής Τεκμηρίωσης, κ. Ειρήνη Τόλιου: Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Ρόδου και Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Σύρου και κ. Σοφία Ηρακλείδου: Ιστορικός, Συγγραφέας & Υποψήφια Διδάκτωρ Παν. Κρήτης

Τον συνεργάτη του Μουσείου Μπενάκη κ. Παύλο Θανόπουλο, για τον σχεδιασμό της έκθεσης,

Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στις 18:00 στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο» (100 χουρμαδιές) για να υποδεχτεί όλους του πολίτες και επισκέπτες του νησιού.

Για πληροφορίες- Τηλ. 22410 36646/ contact@mgamuseum.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου