Τοπικές Ειδήσεις

Προληπτικά μέτρα για την προστασία γνωστής Ροδίτικης εταιρείας από τους πιστωτές της

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έγινε δεκτό εν μέρει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής γνωστής βιομηχανικής και εμπορικής εταιρείας της Ρόδου για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της, από πιστωτές.
Το δικαστήριο διέταξε την αναστολή των μέτρων εκκρεμών ή μη, αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ανώνυμης εταιρείας, μέχρι τη συζήτηση της αίτησής της και υπό τον όρο συζήτησης αυτής την 24η Ιανουαρίου 2023 και σε κάθε περίπτωση για ανώτατο χρονικό διάστημα 4 μηνών από την χορήγησή της, δεδομένου ότι προσκομίστηκε έγγραφη δήλωση πιστωτών που εκπροσωπούν ποσοστό 62,04% του συνόλου των απαιτήσεων.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε ιδιόκτητο ακίνητο στη Ρόδο και απασχολεί 37 εργαζόμενους.
Έχει αναλάβει σημαντικό δανεισμό για να πραγματοποιήσει λειτουργικές επενδύσεις, οι οποίες λόγω της δεινής οικονομικής συγκυρίας που επικρατούσε στην χώρα, δεν τελεσφόρησαν και σήμερα δεν επιφέρουν κανένα έσοδο.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία πραγματοποίησε αγορά οικοπέδου, προκειμένου να χτίσει επ’ αυτού νέα βιομηχανική μονάδα για την οποία άντλησε σημαντικά κεφάλαια, ενώ το ακίνητο παραμένει ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα.
Επιπλέον είχε αντληθεί σημαντικό υπόλοιπο με σκοπό την χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης για το οποίο είχαν εκχωρηθεί επιταγές πελατείας, οι οποίες δεν εξοφλήθηκαν.
Οι ανωτέρω παράγοντες, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας και τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό, καθιστούν αναπόφευκτη την ανάγκη για αναδιάρθρωση του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους βασικούς πιστωτές της, προς το σκοπό της επίτευξης μίας βιώσιμης αναδιάρθρωσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.
Είναι σε καλό δρόμο για την κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ενώ έχει έλθει σε συμφωνία με τον βασικό δανειστή της την εταιρεία doValue Greece.
Οι συνολικές οφειλές της αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ.
Τονίζει δε ότι η επίσπευση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης από όσους έχουν εξοπλιστεί ή επίκεται να εξοπλιστούν με εκτελεστούς τίτλους, όπως το Δημόσιο ή οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, θα προκαλέσουν δυσεπανόρθωτη βλάβη στην εταιρεία, καθώς θα σημάνουν τη λήξη των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και συνεπώς την ματαίωση της δυνατότητας σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης.
Προσθέτει εξάλλου ότι ενόψει της επικείμενης κατάθεσης εκ μέρους της εταιρείας αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της μέχρι την κατάθεσή της.
Η συνέχιση δε της δραστηριότητάς της και η παράλληλη διατήρηση ακέραιου του ενεργητικού της, θα εξασφαλίσει στην εταιρεία την απαραίτητη εισροή εσόδων που θα της επιτρέψει, αφενός την περαιτέρω συνέχιση της δραστηριότητάς της, αφετέρου την σταδιακή ικανοποίηση του συνόλου των πιστωτών της.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταρρεύσει μία υγιής επιχείρηση δίχως να της δοθεί η ευκαιρία να εξυγιανθεί προς όφελος τόσο των πιστωτών της όσο και της εθνικής οικονομίας.
Αιτήθηκε να ανασταλούν τα μέτρα εκκρεμή ή μη ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας και του εγγυητή της εκ τρίτου συμβαλλόμενου στην συμφωνία εξυγίανσης που θα καταρτισθεί για την ικανοποίηση απαιτήσεων (σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκονται), να απαγορεύεται η διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της, ο συμψηφισμός απαιτήσεων που γεννιούνται καθώς και η παρακράτηση τρεχουσών οφειλών προς την εταιρεία λόγω απαιτήσεων και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου