Τοπικές Ειδήσεις

Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται – Aρθρο του Kώστα Σαρή, δικηγόρου

Παρακολουθώντας από την τηλεόραση, έναν αγώνα ποδοσφαίρου που ενδιέφερε μεγάλη μερίδα φιλάθλων, τους μεν Ολυμπιακούς για να χαρούν την ομάδα τους, τους δε Παναθηναϊκούς για να έχουν την κρυφή ελπίδα για κάποιο παραπάτημα του Ολυμπιακού, βρέθηκα προ του θεάματος αρκετοί από τους παρακολουθούντες τον αγώνα να καπνίζουν ασταμάτητα, ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο, όταν πλέον ο Ολυμπιακός είχε βάλει γκολ και εκ των πραγμάτων είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Συμπέρανα λοιπόν ότι οι καπνιστές ήταν βασικά Παναθηναϊκοί και την απογοήτευση τους την εξέφραζαν δια του καπνίσματος.
Δεν άντεξα να υπομένω το παθητικό αυτό κάπνισμα και απευθύνθηκα σε τρείς παρακαθήμενους σε χωριστά τραπέζια, κυρίους, για να εκφράσω την αντίρρηση μου για το ότι κάπνιζαν σε δημόσιο χώρο, όπου πλέον με τον πρόσφατο νόμο απαγορεύτηκε το κάπνισμα και μάλιστα με επιβολή χρηματικού προστίμου.
Η απάντηση την οποίαν έλαβα από τους ευγενείς πράγματι κυρίους, ήταν ότι ρώτησαν τον υπεύθυνο του καταστήματος, ο οποίος και τους επέτρεψε το κάπνισμα. Πιστεύω ότι η απάντηση τους ήταν ειλικρινής, διότι η ανοχή και μόνο του καταστηματάρχη να αποδέχεται το κάπνισμα οφειλόταν στο ότι ο ίδιος είχε προηγούμενα εγκρίνει την ενέργεια αυτή, ακυρώνοντας από μόνος του τον αντικαπνιστικό νόμο. Προφανώς θα είδε και θα άκουσε ότι και ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ κάπνιζε μετά την ψήφιση του νόμου στο καπνιστήριο της ΒΟΥΛΗΣ, οπότε και θα συμπέρανε αφού ο Πολάκης ως βουλευτής έγραψε στα «παλαιά υποδήματα του» τον νόμο γιατί να μην τον γράψω και εγώ.
Αναγνωρίζω ότι οι καπνιστές έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν προκειμένου να ικανοποιήσουν το θεριακλίκι τους, όμως δεν έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και οι μη καπνίζοντες να γίνονται αυτόματα παθητικοί καπνιστές.
Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να σέβεται ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Εκείνο όμως το οποίο προέχει και είναι υπεύθυνη προς τούτο η Πολιτεία, είναι να μην ατονήσει όπως παλαιότερα ο αντικαπνιστικός νόμος και εκ των πραγμάτων να καταργηθεί. Όλοι είναι κερδισμένοι με τον αντικαπνιστικό νόμο κυρίως οι καπνιστές, για να αναπτύσσουν αντιστάσεις στο κάπνισμα, σε χώρους όπου αυτό απαγορεύεται, οι μη καπνίζοντες διότι δεν θα μετατρέπονται σε παθητικούς καπνιστές και η Πολιτεία, η οποία ξοδεύει τόσα χρήματα για την δημόσια υγεία, την οποίαν εκείνη έχει την υποχρέωση να την περιφρουρήσει.
Ως εκ τούτου ας φροντίσει τα αρμόδια προς τούτο όργανα να ελέγχουν αν πράγματι τηρείται ο νόμος και σε αρνητική περίπτωση να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Η αιτιολογία ότι τα όργανα της Αστυνομίας έχουν αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο μπορεί ναι μεν να είναι αληθές όμως δεν την απαλλάσσει από την πρωταρχική της υποχρέωση να διαφυλάξει την δημόσια υγεία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθεί η τήρηση του νόμου στον «πατριωτισμό» ή στην ευαισθησία των Ελλήνων. Το ζήτημα είναι υπαρκτό και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, δεν είναι μόνο ζήτημα σεβασμού των μη καπνιζόντων, είναι βασικά ζήτημα υγείας, πολιτισμού αλλά και σεβασμού και εφαρμογής των νόμων από την Πολιτεία, η οποία τον ψήφισε και πρέπει να τον εφαρμόζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου