Πολιτιστικά

Το Μεσαιωνικό Ρόδο μέλος του διεθνούς δικτύου Bridging Ages

Ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσαιωνικό Ρόδο, ιδρυτικός φορέας του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, έγινε πρόσφατα δεκτός ως μέλος στο διεθνές δίκτυο Bridging Ages, με έδρα το Μουσείο της κομητείας Καλμάρ στη Σουηδία. Στο δίκτυο συμμετέχουν φορείς από 25 ακόμα χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Ασία, όπως μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, πολιτιστικοί οργανισμοί κ.α. Η πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο είναι αυτή του συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο, εκπροσωπώντας το νησί της Ρόδου.

Σκοπός του δικτύου είναι η διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου Time Travel (Ταξίδι στο Χρόνο) που εστιάζει στη χρήση της τοπικής ιστορίας και στο πώς εφαρμόζουμε τη γνώση της προς όφελος της τοπικής κοινότητας σήμερα. Η μέθοδος αξιοποιεί την τοπική πολιτιστική κληρονομιά σε μια μαθησιακή διαδικασία, προκειμένου να δημιουργήσει προβληματισμό για σύγχρονα ζητήματα.

 

Κάθε χρόνο το δίκτυο οργανώνει ένα συνέδριο, που περιλαμβάνει εκπαίδευση στην εκμάθηση της μεθόδου Time Travel, μέσα από ένα ιστορικό γεγονός της περιοχής που το φιλοξενεί, σε μία διαφορετική χώρα-μέλος κάθε φορά. Αυτή τη χρονιά η διοργάνωση του πραγματοποιήθηκε στην Κερασούντα της Τουρκίας, με τη συνεργασία του οργανισμού Goperatif, για την οικολογική ανάπτυξη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και ως ιστορικό γεγονός επελέγη η ίδρυση του πρώτου αγροτικού συνεταιρισμού της Κερασούντας, το 1938.

 

Ο σύλλογος Μεσαιωνικό Ρόδο υπέβαλλε αίτηση στο πρόγραμμα Erasmus+ προκειμένου να μεταβούν τέσσερα μέλη του στο συνέδριο του Bridging Ages και να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, με σκοπό να τη μεταλαμπαδεύσουν στα μέλη του συλλόγου αλλά και σε άλλους τοπικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, μέσα από δράσεις που θα ακολουθήσουν στο εγγύς μέλλον.

 

 

Η αίτηση εγκρίθηκε και έτσι η διαδικασία της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη στήριξη του προγράμματος Erasmus+, στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ122. Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκε στους σύνεδρους η διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ όπως και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί ο σύλλογος της Ρόδου ετησίως, είτε για εκπαιδευτικούς, είτε ανοιχτά στην τοπική κοινωνία, εντυπωσιάζοντας τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα, ο επίτιμος πρόεδρος του δικτύου Bridging Ages και εμπνευστής της μεθόδου Time Travel, σουηδός αρχαιολόγος Ebbe Westergren, σχολίασε εγκωμιαστικά τη δράση του Μεσαιωνικού Ρόδου, αναφέροντας πως διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να εφαρμόσει αποτελεσματικά και να εξελίξει τη μέθοδο.

 

Τα μέλη του συλλόγου που συμμετείχαν στο συνέδριο και την εκπαίδευση έλαβαν πιστοποίηση στην ικανότητα εφαρμογής της μεθόδου Time Travel και προσεχώς θα πραγματοποιήσουν μία δράση ανοιχτή στο κοινό, προκειμένου να τη γνωρίσει και η τοπική κοινωνία, υπηρετώντας τους στόχους που έχει θέσει από την αρχή της ίδρυσης του ο σύλλογος, για πολιτιστική προαγωγή και επιμόρφωση με γνώμονα και εργαλείο την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

 

 

Για το Μεσαιωνικό Ρόδο,

 

Άννα Αχιολά

Πρόεδρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου