Τοπικές Ειδήσεις

Οι κατευθύνσεις του Δήμου Ρόδου στην οικονομική πολιτική

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε σχετικά με τα νέα του καθήκοντα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς θέτοντας μια σειρά από προτεραιότητες που θα ακολουθήσει στην οικονομική πολιτική του, ο Δήμος Ρόδου.
Όπως τόνισε, «το αντικείμενο της Διεύθυνσης των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, είναι τεράστιο. Δεν έχω σταματήσει να ενημερώνομαι -όχι μόνον από τους επικεφαλής των τμημάτων, αλλά και εξειδικευμένα, από υπαλλήλους οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις του Δήμου Ρόδου. Είναι μεγάλο αντικείμενο που απαιτεί την αρμόζουσα προσοχή και οπωσδήποτε αποτελεί τον ‘πνεύμονα’ του Δήμου Ρόδου. Υπό αυτή την έννοια, όλο αυτό το διάστημα ήμουν ιδιαίτερα προσηλωμένος στην ενημέρωση ώστε να είμαι σε θέση να προβώ σε σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει εφεξής η δημοτική αρχή και σε συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη θα ασκήσω προσωπικά».
ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις του Δήμου, ο αντιδήμαρχος επικεντρώθηκε στο γεγονός πως λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού υπάρχουν αρκετά προβλήματα:
«Η πανδημία δημιούργησε πολλά προβλήματα. Για να σας δώσω να καταλάβετε, υπάρχει το τέλος κοινόχρηστου χώρου το οποίο πληρώνουν τα καταστήματα και με την νέα εγκύκλιο που έχουμε, ισχύει και για φέτος το 50% -καθώς τα καταστήματα ενώ είχαν κάποια έσοδα (προ κορωνοϊού εποχή) λόγω της αραίωσης των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, ο νομοθέτης θεώρησε ότι πρέπει να πληρώσουν, εφόσον χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο, το μισό – εκτός κι αν υπάρχει δυνατότητα, στην περιοχή που είναι να πάρουν περισσότερο χώρο. Η οδηγία είναι ρητή και σαφής, οπότε οι καταστηματάρχες που έχουν έξω τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έρθουν στο Δήμο Ρόδου για να το δηλώσουν. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση όσον αφορά στην νομοθεσία που πρέπει να δηλωθούν τα τετραγωνικά μέτρα για τον ΤΑΠ τα οποία δηλώνει ο κόσμος στις οικίες κ.λπ. ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη μια ρύθμιση, για όσους επιθυμούν να την αξιοποιήσουν σε 24 δόσεις. Αυτές οι διευκολύνσεις ισχύουν αυτή την περίοδο και μπορεί όποιος θέλει να τις αξιοποιήσει για να είναι συνεπείς όλοι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο. Να σημειώσουμε πως οι προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν ανακοινωθεί στα προηγούμενα χρόνια, ισχύουν ακόμη αλλά υπάρχει μια μικρή παρανόηση: κάποια καταστήματα ενώ έχουν κλείσει, δεν έχουν παύση πληρωμής των ρυθμίσεων – ανεξάρτητα αν παραμένουν κλειστές. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην είσπραξη. Μπορούμε όμως, με μεγάλη κατανόηση, να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που θέλουν, να είναι συνεπείς απέναντι στον Δήμο. Στο προσεχές διάστημα, που θα κινηθεί λίγο και η τοπική μας οικονομία, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα αυτά».
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ
ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την δυνατότητα του Δήμου Ρόδου να ανταποκρίνεται πλέον, στις υποχρεώσεις του προς τρίτους, ο κ. Ταρασλιάς ήταν σαφής και κατηγορηματικός: «Βεβαίως και μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα στις υποχρεώσεις μας ενώ κι εμείς ως δήμος, οφείλουμε να δίνουμε προς την κεντρική διοίκηση όλες τις απαραίτητες καταστάσεις και τα στοιχεία, για τα ληξιπρόθεσμα. Είμαστε συνεπέστατοι σε αυτό το κομμάτι. Η μεγάλη επιτυχία είναι που κατάφερε η Ρόδος, από τον Φόρο Εισοδήματος να έχει λάβει το ποσό των 10εκ. ευρώ και πιστώνεται ήδη στους λογαριασμούς μας. Είναι όπως γνωρίζετε ένα έσοδο πολύ σημαντικό για την περιοχή.
Η μόνη δήλωση που έχω να κάνω πάντως, είναι πως θα καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια για να ελέγξουμε τα έσοδα από την Ακίνητη Περιουσία του Δήμου Ρόδου, κάτι το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό».
Διευκρίνισε πάντως ότι τα έσοδα από την Ακίνητη Περιουσία του Δήμου Ρόδου, αφορούν τόσο μισθώματα που δεν καταβάλλονται, όσο και σε ό,τι δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.
«Μιλάω και για τα δύο. Ειδικότερα σε περιοχές εκτός πόλεως Ρόδου, αποτελεί για μένα ένα αντικείμενο το οποίο, με απασχολεί πάρα πολύ. Εκτιμώ πως ο Δήμος Ρόδου δεν έχει κάνει τις σωστές ενέργειες, διαχρονικά επί του θέματος αυτού».
Να σημειωθεί τέλος, πως ο κ. Ταρασλιάς είχε συνάντηση με εκπροσώπους των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς για τα μείζονα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και όπως ανέφερε, θα εξεταστούν άμεσα για να προωθηθούν οριστικές λύσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου