Ρεπορτάζ

Δύο καταδίκες και μια αθώωση για υποκλοπές και διαμοιρασμό του σήματος συνδρομητικής τηλεόρασης

Τρεις υποθέσεις υποκλοπής και διαμοιρασμού του σήματος της συνδρομητικής τηλεόρασης NOVA απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων.
– Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ένας κάτοικος Ασγούρου. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή.
Ο κατηγορούμενος φέρεται συγκεκριμένα μέχρι την 30η Απριλίου 2009 με τη χρήση του διαδικτύου και σύνδεσης του ΟΤΕ, το ηλεκτρονικό ίχνος της οποίας εντοπίστηκε στην οικία του, να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή μάρκας Dreambox/Tecview στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω του διαδικτύου σε τουλάχιστον 22 χρήστες internet κατόχους όμοιων δορυφορικών συσκευών ηλεκτρονικά κλειδιά αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης μιας νόμιμης κάρτας πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες του μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών της NOVA.
Απολογούμενος ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι διαβάζοντας σε ένα forum στο internet τη δυνατότητα και τον τρόπο μοιράσματος γνήσιας κάρτας nova μέσα στο σπίτι με μια συνδρομή υλοποίησε τις οδηγίες και εγκατέστησε τα κατάλληλα αρχεία. Τόνισε ότι έχει τρεις τηλεοράσεις σπίτι του και ήθελε να μοιράσει την εικόνα σ’ αυτές με μια κάρτα τη συνδρομή της οποίας πλήρωνε κανονικά. Αρνήθηκε ότι μοίραζε κλειδιά της κάρτας και σε άλλους χρήστες του διαδικτύου.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής.
– Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ένας 35χρονος, κάτοικος Ανω Ηλιούπολης ο οποίος με διαμεσολάβηση και αποδοχή της κατηγορίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή. Ο 35χρονος που ειχε συλληφθεί την 16η Μαρτίου 2011 από κλιµάκιο αστυνοµικών του Τµήµατος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου ως εµπλεκόµενος σε υποκλοπή του σήµατος της δορυφορικής τηλεόρασης NOVA και διάθεσής του µέσω του Internet σε τρίτους έχει ήδη καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε 3ετή αναστολή και σε χρηµατική ποινή 700 ευρώ για ιδιωτική χρήση παράνοµων συσκευών µε σκοπό τη λήψη και την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιηµένου σήµατος συνδροµητικής προστατευόµενης υπηρεσίας χωρίς την έγκριση του φορέα παροχής του.
Είχε συλληφθεί εξάλλου για τα ίδια αδικήµατα από άλλο κλιµάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος Ρόδου την 2α Φεβρουαρίου 2011, απολογήθηκε ενώπιον Ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερος µε τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 1.500 ευρώ και της εµφάνισής του δύο φορές κάθε µήνα στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του.
Ο ανωτέρω τουλάχιστον την 23η Μαρτίου 2010 και περί ώρα Ελλάδος 12.02, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή – διακοµιστή (server) τύπου Dreambox, στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνοµα κατάλληλο λογισµικό και διαµοίραζε µέσω Διαδικτύου (Internet) σε τουλάχιστον πενήντα οκτώ χρήστες Intetnet – κατόχους οµοίων δορυφορικών συσκευών την ανωτέρω την πρώτη φορά και σε τουλάχιστον εκατό χρήστες Internet -κατόχους οµοίως δορυφορικών συσκευών την δεύτερη, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης µιας νόµιµης κάρτας πρόσβασης στις συνδροµητικές υπηρεσίες του µπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Απολογούμενος είχε αρνηθεί ότι προέβη στη συγκεκριµένη πράξη από κερδοσκοπία τονίζοντας ότι έδινε κωδικούς της NOVA σε 6 φίλους και γνωστούς του µε τη χρήση γνήσιας κάρτας που είχε προµηθευτεί ένας φίλος του ενώ κατέβαλλε και µηνιαία συνδροµή.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Μεϊμάρης.
– Στην τρίτη υπόθεση κατηγορούμενος ήταν ένας κάτοικος της Ιαλυσού, που κρίθηκε αθώος.
Φέρεται την 22α Οκτωβρίου 2009 και περί ώραν 10.50 να είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή- διακομιστή στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και διαμοίραζε μέσω διαδικτύου σε 20 χρήστες internet ηλεκτρονικά “κλειδιά” αποκωδικοποίησης των συνδρομητικών υπηρεσιών του “μπουκέτου” τηλεοπτικών καναλιών NOVA.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας δορυφορικός δέκτης Dreambox, μια κάρτα της εταιρείας στο όνομα της αδελφής του και δύο σκληροί δίσκοι.
Απολογούμενος υποστήριξε ότι χρησιμοποιούσε την κάρτα της αδελφής του για να τη διαμοιράσει μεταξύ των μελών της οικογένειάς του χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό είναι παράνομο.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Κρικοπούλου.
Ως συνήγοροι για την υπεράσπισης της κατηγορίας παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Σ. Τόγιας και Μ. Καντιδενός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου