Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την διαβεβαίωση πως η Νέα Δημοκρατία και ο κομματικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης.
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των ΝΟΔΕ με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον γραμματέα Οργανωτικού κ. Στέλιο Κονταδάκη, ο κ. Μπακίρης μιλάει για τις εκτιμήσεις του με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και δηλώνει κατηγορηματικά πως «ο σχεδιασμός γίνεται με την απαραίτητη προσοχή και προσήλωση τόσο μεταξύ των εκλεγμένων στην ΝΟ.Δ.Ε όσο και σε συνεργασία με τα μέλη του κόμματός». Όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περιοχή μας, κάτι που το παραδέχεται πλέον και η ίδια η κυβέρνηση.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπακίρη θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με όλους τους προέδρους ΝΟ.Δ.Ε. Πώς ήταν το κλίμα και ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι;
Κυρία Ντόκου, το κλίμα στην Σύνοδο των προέδρων των ΝΟ.Δ.Ε ήταν πάρα πολύ καλό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΝΔ για τις επικείμενες εκλογές. Κοινή πεποίθηση όλων των προέδρων της ΝΟ.Δ.Ε κατά την συνάντησή μας, ήταν ότι ο χρόνος για την σημερινή κυβέρνηση, την χειρότερη που πέρασε ποτέ από την χώρα μας, μετρά αντίστροφα. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη όμως να είστε σίγουρη ότι τόσο εμείς ως πρόεδροι ΝΟ.Δ.Ε όσο και η ΝΔ είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να δουλέψουμε για την επόμενη ημέρα. Υπάρχει σχέδιο, υπάρχει διάθεση, υπάρχει γνώση και βεβαίως υπάρχει ένας ικανός πρόεδρος που ως αυριανός πρωθυπουργός έχει όραμα, κι αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι λέξη κενή περιεχομένου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για όλους εμάς στη ΝΔ αποτελεί εγγύηση ότι η επόμενη ημέρα, δεν θα έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα τραγικά που βιώνουμε σήμερα στην χώρα μας.
• Η Ν.Δ. είναι έτοιμη για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε κομματικό επίπεδο; Ειδικά στα Δωδεκάνησα, μετά την επανεκλογή σας στην προεδρία της ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου, πώς προετοιμάζεστε;
Η ΝΔ και ο κομματικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, διότι η καταρρέουσα κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να δραπετεύσει και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει εκλογές για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες για όσα προηγήθηκαν αλλά και για όσα, ακόμα πιο δυσάρεστα, έπονται. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταρτίσουμε και τον σχεδιασμό με την επιτροπή εκλογικής ετοιμότητας. Μας περιμένουν αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις, και τα σενάρια είναι πολλά, από πρόωρες εκλογές μέχρι και τετραπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο. Με τόσα ζητήματα ανοιχτά, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε και φόρτωσε στον ελληνικό λαό. Η Ν.Δ. έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς, πάνω στο οποίο δουλεύουμε από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Ως παράταξη κάναμε τα λάθη μας, κάναμε όμως και την αυτοκριτική μας. Με την προτροπή του προέδρου μας προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά για να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας, να εξελισσόμαστε, να προχωράμε μπροστά. Αυτό κάνουμε και στην ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας. Οι καιροί είναι απαιτητικοί γι αυτό και ο σχεδιασμός μας γίνεται με την απαραίτητη προσοχή και προσήλωση τόσο μεταξύ των εκλεγμένων στην ΝΟ.Δ.Ε όσο και σε συνεργασία με τα μέλη του κόμματός μας.
• Τελικά το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι γεγονός αλλά δεν θα αποτελέσει το αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά -πέραν της μεγάλης φορολογίας που υπάρχει. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Μα κύρια Ντόκου, για ποιο ακριβώς γεγονός μιλάμε; Μην πέφτετε στην παγίδα της κυβέρνησης, που μόνο αυταπάτες τρέφει. Αυταπάτη είναι και το μεταφορικό ισοδύναμο. Για να δούμε εμείς οι πολίτες την «πραγματικότητα» που επικαλείται η κυβέρνηση και που προσπαθεί να παρουσιάσει, πρέπει να φορέσουμε τους ίδιους παραμορφωτικούς φακούς που φορούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Το μεταφορικό ισοδύναμο, που με το «καλημέρα» εμφάνισε προβλήματα, εφαρμόζεται πιλοτικά, αφορά μερικά μόνο νησιά και η καθολική εφαρμογή του προβλέπεται για το 2019. Μέχρι τότε οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα τραβούν την ανηφόρα. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Μα φυσικά οι νησιώτες που… έχουν να λαμβάνουν από την καθολική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Περισσότερο στάχτη στα μάτια είναι η υποτιθέμενη εφαρμογή του, παρά αντιστάθμισμα για την απώλεια αυτού του τόσο σημαντικού εργαλείου για την ανάπτυξη των νησιών. Εξάλλου, σας παραπέμπω στις πρόσφατες δηλώσεις του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα σας ο οποίος με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε πως «το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν αποτελεί αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην περιοχή μας». Η ομολογία για αυτό τον εμπαιγμό εις βάρος των νησιωτών, του παραλληλισμού δηλαδή του μεταφορικού ισοδύναμου με τον μειωμένο ΦΠΑ, έρχεται από τα χείλη των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με τις πολιτικές τους καταδίκασαν τα νησιά μας στην μιζέρια και την απομόνωση.
Πραγματικό ενδιαφέρον για τα νησιά και την ανάπτυξη τους ξεχωριστά, δείχνει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό φαίνεται από τις επισκέψεις του στην περιοχή μας. Μάλιστα, στις 26 Ιουλίου, ο πρόεδρός μας θα βρεθεί για άλλη μια φορά στα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα στην Κω για να παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τις νησιωτικές πολιτικές σε ειδική ημερίδα με θέμα «Ναυτιλία και Νησιωτική Πολιτική – Τουρισμός και Ανάπτυξη», με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα νησιά και αυτό θα αποτυπωθεί στις προτάσεις για την ανάπτυξή τους, που θα παρουσιάσει στην Κω.
• Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας, μας διαβεβαιώνει ότι θα καταφέρει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα Μνημόνια. Είναι αυτό εφικτό κατά την άποψή σας;
Η χώρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, μόνον όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, μας απαλλάξουν από την παρουσία τους. Όσο παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, γιατί αυτό είναι το ζητούμενό τους – να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν- η χώρα θα είναι δέσμια των καταστροφικών τους αποφάσεων και της δίψας τους για εξουσία. Η υποτιθέμενη «έξοδος» από τα μνημόνια για την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει του Έλληνες, είναι «βρώμικο ψέμα», όπως πολύ χαρακτηριστικά την έχει περιγράψει ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ουσία πρόκειται για ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020 όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% έως το 2022. Η περίφημη «καθαρή έξοδος» δεν είναι τίποτα άλλο από την «καθαρή είσοδο» στο τέταρτο μνημόνιο. Τον Αύγουστο, ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015. Πολύ σύντομα έρχονται νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο, και σίγουρα αυτά δεν θα είναι αυταπάτες αλλά μια θλιβερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό.
• Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Οι τελευταίες φέρνουν σταθερά μπροστά τη Ν.Δ. με μια καταγεγραμμένη τάση ‘παγίωσης’ μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα σε όλες τις μετρήσεις, ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Η επαφή με την κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα πρέπει να είναι συνεχής και το ενδιαφέρον ουσιαστικό. Τα υψηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων μας γεμίζουν με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη και μας οπλίζουν με ακόμα περισσότερη δύναμη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ