ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Βατά και κατανοητά» τα χθεσινά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων – Δηλώσεις μαθητών στη “δ”

news room 5 λεπτά ανάγνωση

Στο μάθημα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσσας και Λογο­τε­χνίας εξε­τά­στη­καν χθες οι υπο­ψή­φιοι των Γενικών Λυκείων στις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις. Στους μαθητές δόθηκε άρθρο του ημε­ρή­σιου τύπου με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδια­πέ­ρα­στο πέπλο», που αφορά στις δεξιό­τη­τες και τα εφόδια για το μέλλον. Στην Νεο­ελ­λη­νική γλώσσα, τους δόθηκε κείμενο του Νίκου Γκάτσου με τίτλο «Στον Σείριο υπάρ­χουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός».

«Βατό και κατα­νοητό» χαρα­κτη­ρί­στηκε από εκπαι­δευ­τι­κούς και μαθητές το θέμα της έκθεσης, ενώ για κάποιους απο­τέ­λεσε «έκπληξη» το λογο­τε­χνικό κείμενο.

Οι εξε­τά­σεις ξεκί­νη­σαν φέτος με φόντο την παν­δη­μία και την κατα­κερ­μα­τι­σμένη σχολική χρονιά. Οι υπο­ψή­φιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ρίχνο­νται στη μάχη για μια θέση στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, από την οποία φαί­νε­ται ότι θα απο­κλει­στούν χιλιά­δες υπο­ψή­φιοι λόγω της θέσπι­σης από φέτος της ελά­χι­στης βάσης εισα­γω­γής.

Μιλώ­ντας στη «δ», οι πρω­τα­γω­νι­στές των πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων, δηλώ­νουν πώς δεν δυσκο­λεύ­τη­καν ιδιαί­τερα στο μάθημα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσσας και Λογο­τε­χνίας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ακόμη και όσοι προ­ε­τοι­μά­στη­καν μέτρια, έχουν πολλές πιθα­νό­τη­τες για ένα καλό βαθμό. Πολλοί από αυτούς δεν κρύβουν ωστόσο ότι τους κούρασε η ανα­στολή της δια ζώσης διδα­σκα­λίας και ο εγκλει­σμός.

Πάντως η πρώτη μέρα των πανελ­λη­νίων κύλησε ομαλά στη Ρόδο. Όλα τα μέτρα προ­στα­σίας (απο­στά­σεις, χρήση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας κλπ) τηρή­θη­καν και εφαρ­μό­στη­καν με σχο­λα­στι­κό­τητα, ενώ κανείς από τους υπο­ψή­φιους που υπο­βλή­θη­καν σε αυτο­δια­γνω­στικό τεστ για την νόσο Covid-19, δεν βρέθηκε θετικός στον κορω­νοϊό.

«Οι πανελ­λή­νιες εξε­τά­σεις ξεκί­νη­σαν ομαλά. Τα θέματα στο μάθημα της νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσσας και Λογο­τε­χνίας ήταν εύκολα και έφθασαν στην ώρα τους. Όλα τα μέτρα προ­στα­σίας τηρή­θη­καν και εφαρ­μό­στη­καν χωρίς κανένα απο­λύ­τως πρό­βλημα. Εύχομαι σε όλους τους υπο­ψή­φιους και στις οικο­γέ­νειές τους καλή επι­τυ­χία», δήλωσε στη «δ» ο προϊ­στά­με­νος της Διεύ­θυν­σης Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης Δωδε­κα­νή­σου, Γιάννης Παπα­δο­μαρ­κά­κης.

Τι δήλωσαν οι πρω­τα­γω­νι­στές των πανελ­λη­νίων στη «δ»:

Ντάνιελ Τσέλα

Μπορώ να πω ότι ξεκι­νή­σαμε με το δεξί. Τα θέματα ήταν εύκολα και έγραψα καλύ­τερα απ’ ότι περί­μενα. Εύχομαι και η συνέ­χεια να είναι το ίδιο καλή.

Η αλήθεια είναι ότι η παν­δη­μία επη­ρέ­ασε λιγό­τερο ή περισ­σό­τερο όλους μας. Η καρα­ντίνα άλλους τους άγχωσε, άλλους όχι, άλλους τους βοήθησε. Προ­σω­πικά δεν θα έλεγα ότι αγχώ­θηκα ιδιαί­τερα.

Βασίλης Θαρ­ρε­νά­κης

Κατά την προ­σω­πική μου άποψη τα θέματα των Νέων Ελλη­νι­κών ήταν εύκολα. Πιστεύω πώς έγραψα καλά. Ήταν θέματα για τα οποία είχα προ­ε­τοι­μα­στεί, τα είχα ξανα­συ­να­ντή­σει και τα περί­μενα.

Γιώργος Μητρού­σης

Η πρώτη μέρα των πανελ­λη­νίων πήγε καλύ­τερα απ’ ό,τι θα περί­μενα. Το μόνο κου­ρα­στικό ήταν οι δια­δι­κα­σίες των self test, των εγγρά­φων που έπρεπε να έχουμε μαζί μας. Κατά τα λοιπά, παρόλο που δεν διάβασα πάρα πολύ καλά, δεν δυσκο­λεύ­τηκα ιδιαί­τερα. Φαντά­ζο­μαι ότι οι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές δεν αντι­με­τώ­πι­σαν καμία απο­λύ­τως δυσκο­λία.

Γιώργος Μίγκος

Πολύ εύκολα, ιδιαί­τερα τα κείμενα. Η εμπει­ρία ήταν πρω­τό­γνωρη αλλά δεν μπορώ να πω ότι αγχώ­θηκα. Προ­σω­πικά, δεν αγχώ­θηκα από την παν­δη­μία και τα μέτρα, συνει­δη­το­ποί­ησα από την αρχή ότι η φετινή χρονιά θα ήταν δια­φο­ρε­τική. Προ­σπά­θησα να κάνω ό,τι καλύ­τερο γίνεται.

Γενο­βέφα Καπου­ράνη

Προ­σω­πικά πιστεύω ότι τα θέματα ήταν ιδιαί­τερα εύκολα και λίγο-πολύ όλοι θα γράψουν καλά, ακόμη και οι μέτρια προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι.

Όσον αφορά στην παν­δη­μία και στην ανα­στολή λει­τουρ­γίας των σχολείων-φροντιστηρίων, θα έλεγα ότι έπαιξε ιδιαί­τερα σημα­ντικό ρόλο στην ψυχο­λο­γία. Η εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση δεν μπορεί να συγκρι­θεί με τη δια ζώσης διδα­σκα­λία και την άμεση επαφή με τον εκπαι­δευ­τικό.

Πανα­γιώτα Ζωγρά­φου

Το θέμα της έκθεσης ήταν εύκολο. Κλη­θή­καμε να πραγ­μα­τευ­τούμε ζητή­ματα που γνω­ρί­ζουμε και που βιώ­νουμε. Συνεπώς θεωρώ ότι κάθε μαθητής μπο­ρούσε να ανα­πτύ­ξει το θέμα της έκθεσης.

Προ­σω­πικά είχα θέσει αρχικά ως βασική μου προ­τε­ραιό­τητα να περάσω σε κάποια σχολή μέσω των πανελ­λη­νίων εξε­τά­σεων. Στην πορεία όμως αισθάν­θηκα μεγάλη κόπωση από την παν­δη­μία, την ανα­στολή λει­τουρ­γίας των σχο­λείων, την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση και τα προ­βλή­ματα της όλης δια­δι­κα­σίας. Σκέ­φτο­μαι να σπου­δάσω στο εξω­τε­ρικό ή στην Καλών Τεχνών… Δεν έχω κατα­λή­ξει ακόμη.

Λουκάς Τρίγκας

Όπως είπαν και οι συμ­μα­θη­τές μου, τα θέματα ήταν πολύ εύκολα. Μου άρεσε πάρα πολύ το ποίημα. Δεν περί­μενα να ήταν τόσο βατά. Ακόμη και ένας μέτρια προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος μαθητής μπο­ρούσε να γράψει καλά.

Σέβη Ανδρε­άδη

Πανεύ­κολα ήταν τα θέματα. Εγώ τα παρά­τησα καιρό τώρα και δεν δυσκο­λεύ­τηκα καθόλου… Γενικώς η όλη κατά­σταση με την παν­δη­μία και την εξ απο­στά­σεως εκπαί­δευση ήταν κου­ρα­στική. Δεν γινόταν σωστό μάθημα μέσω Webex ούτε στο σχολείο ούτε όμως και στο φρο­ντι­στή­ριο. Υπήρχαν προ­βλή­ματα. Οι καθη­γη­τές προ­σπα­θού­σαν πολύ, όμως τα πράγ­ματα δεν πήγαν όπως θα έπρεπε. Πολλά παιδιά, όπως κι εγώ τα παρά­τη­σαν στη μέση…

Πανα­γιώ­της Λαδάς

Τα θέματα ήταν ανα­με­νό­μενα. δεν περί­μενα τίποτε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο. Ήταν θέματα που λίγο-πολύ όλοι μας είχαμε δου­λέ­ψει. Γενικώς το ξεκί­νημα των πανελ­λη­νίων έγινε με τον καλύ­τερο δυνατό τρόπο.

Προ­σω­πικά δεν μπορώ να πω ότι δυσκο­λεύ­τηκα ιδιαί­τερα από την παν­δη­μία και την ανα­στολή λει­τουρ­γίας των σχο­λείων. Ούτως ή άλλως διάβαζα μόνος μου στο σπίτι. Δεν μου έλειψε το φρο­ντι­στή­ριο. Δεν έκανα ποτέ φρο­ντι­στη­ριακά μαθή­ματα και δεν μου έλειψε η επαφή με το φρο­ντι­στή­ριο, όπως ενδε­χο­μέ­νως να ισχύει για άλλα παιδιά.

Ιππο­κρά­της Παντε­λί­δης

Τα θέματα ήταν μέτριας δυσκο­λίας. Το δε θέμα της έκθεσης ήταν πρω­τό­τυπο κατά την προ­σω­πική μου άποψη. Δεν το περί­με­ναν πολλά παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευ­ταίες ημέρες δεν είχα ιδιαί­τερο άγχος, αν και ήταν κου­ρα­στι­κές οι συν­θή­κες λόγω της παν­δη­μίας.

Μιχάλης Χατζη­νι­κό­λας

Τα θέματα ήταν μέτρια προς εύκολα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ήταν ανα­με­νό­μενα. Όλα πήγαν καλά… Ταλαι­πω­ρη­θή­καμε λίγο με τις μάσκες και τα self test… To ξεπε­ρά­σαμε όμως και πήγαμε παρα­κάτω.

Καθο­λική Μιχαήλ

Τα θέματα ήταν σχετικά εύκολα. Η θεωρία ήταν βατή και τα κείμενα μας βοη­θού­σαν στην έκθεση. Το λογο­τε­χνικό σκέλος ήταν κάπως πιο απαι­τη­τικό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι έγραψα καλά. Σίγουρα οι καλύ­τερα προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές έχουν περισ­σό­τε­ρες ελπίδες για ένα καλύ­τερο απο­τέ­λε­σμα.

Τώρα, η καρα­ντίνα μας βοήθησε και δεν μας βοήθησε ταυ­τό­χρονα. Είχαμε περισ­σό­τερο χρόνο στη διάθεσή μας, αλλά παράλ­ληλα η προ­ε­τοι­μα­σία στο σχολείο ήταν ελλιπής.

Νίκος-Ραφαήλ Κάβου­ρας

Δίνω για δεύτερη φορά φέτος και μπορώ να πω ότι τα θέματα αυτή τη φορά ήταν πιο εύκολα. Το λογο­τε­χνικό μέρος με δυσκό­λεψε λίγο περισ­σό­τερο, ενώ το θέμα της έκθεσης μου άρεσε πολύ. Συγκρί­νο­ντας όμως με πέρυσι, θα έλεγα ότι ήταν σαφώς πιο εύκολα τα θέματα αυτή τη φορά. Ο εγκλει­σμός δεν ήταν ό,τι καλύ­τερο. Δεν βοη­θούσε στην κατα­πο­λέ­μηση του στρες θέτο­ντας σε κίνδυνο την απόδοσή μας. Τελικά όμως πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.