Τοπικές Ειδήσεις

Καταδίκη και των τριών κατηγορούμενων στο σατανικό σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας ενός Ροδίτη

Αναβίωσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου η πολύκροτη υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, σκηνοθετημένης ληστείας, απειλών ως και ενοχοποίησης δύο ανυποψίαστων πολιτών σε υπόθεση ναρκωτικών.
Πιο συγκεκριμένα ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» 35χρονος κομμωτής καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 15 ετών και 6 μηνών.

Κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπή ιδιαίτερης αξίας που δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, διακίνηση ναρκωτικών (μόνο για την ποσότητα που κατασχέθηκε), ηθική αυτουργία σε απλή συνέργεια απόπειρας ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή, ψευδορκία και ψευδή παράσταση στην Αρχή ότι τελέστηκε κακούργημα.

Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 23 ετών και 10 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 10.500 ευρώ.

Σε ποινή κάθειρξης 9 ετών καταδικάστηκε ένας 30χρονος Αλβανός που κρίθηκε ένοχος απόπειρας ανθρωποκτονίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής και διακίνησης ναρκωτικών.

Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 16 ετών και 4 μηνών και  χρηματική ποινή ύψους 600 ευρώ.

Ποινή φυλάκισης 33 μηνών επιβλήθηκε σε έναν 28χρονο Αλβανό που κρίθηκε ένοχος απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ενώ του αναγνωρίστηκε και ελαφρυντικό.

Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 5 ετών και 7 μηνών.

Σημειώνεται ότι το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων είχε κρίνει αθώους και τους τρεις κατηγορούμενους από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος) και κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας το πρώτο ένοχο αντί διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής αντικειμένων η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ σε κλοπή ιδιαίτερης αξίας που δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.

Ο 35χρονος,  που δήλωσε αρχικώς εξαρτημένος από τον τζόγο και την κοκαΐνη και σήμερα μόνο από την κοκαϊνη,  φέρεται να αποσκοπούσε όχι μόνο να κληρονομήσει την περιουσία ενός 71χρονου ημεδαπού (έχει αποβιώσει πέρσι), που τον εμπιστεύτηκε αλλά και να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση χρημάτων, που καταγγέλθηκε αρχικώς ότι υπερέβαιναν τα 400.000 ευρώ αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν λιγότερα, με τους δύο Αλβανούς, που τον συνέδραμαν στην υλοποίηση του σατανικού του σχεδίου.

Τους αποδίδεται, συνοπτικώς, ότι την 15η Ιανουαρίου 2018 έξω από ευρισκόμενο στην Ρόδο κομμωτήριο ιδιοκτησίας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας, της οποίας μέλη τυγχάνουν ο 35χρονος, ένας 71χρονος ημεδαπός κι ένας 29χρονος Αλβανός, με την χρήση πιστολιού, που προμηθεύτηκε ο πρώτος, το οποίο έφερε σιγαστήρα, οι δύο Αλβανοί συνεργοί του, κρύφτηκαν πίσω από θάμνους, ώστε να μην είναι ορατοί, αναμένοντας να εξέλθει ο 29χρονος και να τον σκοτώσουν.

Περί ώρα 23.30 ο 30χρονος, πυροβόλησε με ευθεία βολή κατά του 29χρονου, σπάζοντας το εμπρόσθιο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, η σφαίρα όμως, από αστοχία, δεν τραυμάτισε θανάσιμα το θύμα, αλλά πέρασε δίπλα του. Το όπλο έπαθε εμπλοκή.

Σήμερα οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι η βολίδα είχε ριφθεί πριν ο εμφανιζόμενος ως θύμα 29χρονος πλησιάσει το αυτοκίνητο, ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένη ενέργεια εν γνώσει και με την συνδρομή του, ότι στόχος ήταν μόνο το παμπρίζ του οχήματος και ότι αποσκοπούσαν στο να πείσουν δια της πλαγίας με τον τρόπο αυτό τον 71χρονο να τον φιλοξενεί για λόγους ασφαλείας στην οικία του.

Ο 35χρονος φέρεται ακόμη ότι αφαίρεσε από το τοποθετημένο εντός του κομμωτηρίου χρηματοκιβώτιο σημαντικό ποσό, ιδιοκτησίας του 71χρονου.

Κατηγορείται ακόμη ότι εντός του χρονικού διαστήματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2017 έως και το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Απριλίου του έτους 2018, αγόρασε στην Αθήνα, στην Ρόδο κι αλλού, άγνωστες κατ’ είδος και ποσότητα ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την περαιτέρω διάθεση σε τρίτους και την εμπορία έναντι τιμήματος.

Μέρος των ανωτέρω ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών φέρεται να διέθεσε σε τρίτους και δη στους συνεταίρους, αγόρασε τουλάχιστον 47,4 γραμμάρια κοκαΐνης και 544 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία απέκρυψε σε μη ορατό σημείο στην ταράτσα της εξωτερικής αποθήκης της ευρισκόμενης στις Καλυθιές οικία του 71χρονου.

Του αποδίδεται ακόμη ότι το βράδυ της 9ης Απριλίου 2018 τηλεφώνησε στο R/T κέντρο 100 και κατήγγειλε ψευδώς ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ενώ βρισκόταν εντός του κομμωτηρίου, άγνωστοι δράστες του επιτέθηκαν και αφού τον έσυραν τον οδήγησαν στο επάνω μέρος του καταστήματος, όπου του άσκησαν σωματική βία και απειλώντας τον με όπλο τον έδεσαν με κολλητική ταινία και με χρήση τρυπανιού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο.

Η καταγγελθείσα ληστεία ήταν σκηνοθετημένη και προέβη στην εν λόγω καταγγελία, προκειμένου να αποκρύψει την κλοπή των χρημάτων.

Ο 35χρονος υποστήριξε ότι το ύψος των χρημάτων, που είχε υπεξαιρέσει ήταν πολύ μικρότερο, ότι ήταν εξαρτημένος από την κοκαϊνη και ότι έκανε χρήση καπνιστής κοκαϊνης (Freebase) ενώ ισχυρίστηκε ότι μεθόδευσε την όλη υπόθεση με τον φερόμενο ως θύμα 29χρονο ομοεθνή του και κουμπάρο του προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια του 71χρονου ο οποίος άφησε στην εταιρεία ΙΚΕ που δημιούργησαν και οι τρείς με διαθήκη του όλη του την περιουσία αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η διαθήκη αυτή ανακλήθηκε μετά την αποκάλυψη της δράσεως του ενώ ο 35χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν εθισμένος στον τζόγο κι ότι τελούσε μόνιμα υπό την επήρρεια κοκαϊνης όντας εθισμένος με αποτέλεσμα να μην έχει επίγνωση των πράξεων του. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν εκείνος, που μύησε στην κοκαΐνη τους συνεταίρους του αλλά αντιστρόφως.

Ζήτησε κατ’ επανάληψη συγνώμη από το δικαστήριο και παρακάλεσε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, όντας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Ο δεύτερος αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να σκοτώσει τον 29χρονο και ισχυρίστηκε ότι συνέδραμε τον 35χρονο φίλο του επειδή βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που είχε αναπτύξει προανακριτικώς ότι θα ελάμβαναν για την δολοφονία 500.000 ευρώ και για τον εκφοβισμό τους περίπου 5.000 ευρώ.

Ο τρίτος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του 35χρονου παρέστη η δικηγόρος κ. Αγγελική Καρακατσάνη, των συγκατηγορούμενών του οι δικηγόροι κκ. Στέλιος Κιουρτζής και Στέλιος Αλεξανδρής ενώ ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας παρέστη  ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου