Ειδήσεις

Παγίδα βλέπει η ΝΔ στη σύνδεση χρέους και ανάπτυξης

Τι χαρακτήρισε ως κακή ιδέα ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί η ΝΔ επιμένει στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και γιατί πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει δραματοποίηση των διαπραγματεύσεων

Η φράση του Βασίλη Κικίλια ότι «αν εννοεί ο κ. Τσίπρας ότι, όταν αναπτύσσεται η οικονομία, αναστέλλεται η ελάφρυνση του χρέους, αυτή είναι μία πολύ κακή ιδέα» σχολιάζοντας για λογαριασμό της ΝΔ, εμμέσως και την γαλλική πρόταση για σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης είναι ίσως το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών και το γεγονός ότι η ΝΔ προτάσσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

AdTech Ad

Το θέμα έχει συζητηθεί, αναφέρουν οι πληροφορίες, εκτενώς στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι φόβοι που εκφράζονται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι πάρα πολύ μεγάλοι σε σχέση με τη σύνδεση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη. Ο κυριότερος κίνδυνος που διαβλέπουν τα στελέχη της ΝΔ είναι μια εντατικότερη επιτροπεία από τους δανειστές, με κομματικές πηγές να επισημαίνουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού της χώρας σε μια αέναη κατάσταση όπου «το μέρισμα της ανάπτυξης θα πηγαίνει διαρκώς εκτός χώρας». Παράλληλα στο Μοσχάτο φοβούνται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για να δεσμευτούν οι εταίροι στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε περιοδείες στη σεισμόπληκτη Λέσβο και την πληγείσα από την κατολίσθηση περιοχή του Αμύνταιου ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ δήλωνε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση και συμφωνία με «θηριώδη πλεονάσματα» επιβεβαιώνοντας το χτεσινό ρεπορτάζ του News 24/7 ότι το κεντρικό πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η δέσμευση της κυβέρνησης σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θα περιμένουν τη 15η Ιουνίου και τα αποτελέσματα του Eurogroup για να τοποθετηθούν επισήμως για τα τεκταινόμενα. Ωστόσο αυτό που τονίζουν είναι πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δραματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις και παρά τις κυβερνητικές διαρροές για μετάθεση του θέματος στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ λόγω απόστασης από μια λύση στο Eurogroup, στη ΝΔ παραμένουν στην άποψη πως το πιθανότερο σενάριο είναι η χώρα μας να πάρει την εκταμίευση της δόσης για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν το επόμενο διάστημα και ίσως και ένα ακόμα μικρό ποσό για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου