Συνεντεύξεις

Π. Προύτζος: «Η καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας»

«Η λαμπερή εικόνα του τουρισμού με τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων θολώνει στην απασχόληση, όπου οι βουλιμικές διαθέσεις των εργοδοτών σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και υπό την υψηλή εποπτεία της Τρόικας οδήγησαν σε απόλυτη χειραγώγηση της αγοράς εργασίας, παρά την όποια θετική επενέργεια είχε η διατήρηση της Κλαδικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία».

Στην κακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της απασχόλησης, αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος και υπογραμμίζει πως το εργατικό κίνημα οφείλει να σταθεί όρθιο, αδιαίρετο και αλληλέγγυο στην υποστήριξη των αδύναμων.

«Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επέκτασης προς όλους των Κλαδικών Συμβάσεων. Οφείλει να πατάξει την αδήλωτη εργασία προς όφελος της ίδιας της επιβίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και για την αξιοπρέπεια της πολιτικής τάξης που έχει μετατραπεί σε θεραπαινίδα εξυπηρέτησης των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων», δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Προύτζος και προσθέτει, πως η καταστρατήγηση της κλαδικής σύμβασης λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές ο κ. Προύτζος δηλώνει πως οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν τα χρήματαάτους με διαταγές πληρωμής.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:

• Η κατάσταση έχει γίνει έκρυθμη εξαιτίας της απόφασης ορισμένων ξενοδόχων να μην εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση εργασίας. Ποια είναι η απάντηση της Ομοσπονδίας;
Μας δημιουργείται η βεβαιότητα ότι η καταστρατήγηση της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Εμφανίζεται ασφαλώς περιορισμένα και το φαινόμενο καθολικής αμφισβήτησης, όπως η σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με όρους και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ειδικά των εποχικής λειτουργίας, η συνήθης πρακτική είναι οι ατομικές συμβάσεις με την τυπική αναγγελία επαναπρόσληψης να εκτρέπεται σε εργαλείο τροποποίησης όρων της ατομικής σύμβασης των προσλαμβανόμενων. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μειώνουν συνεχώς τον μέσο πραγματικό καταβαλλόμενο μισθό αφού η σύμβαση υφίσταται μόνον για ασφαλιστική χρήση, με την κάθε λογής υπερεργασία (δεδουλευμένα, ρεπό, εορτολόγια, υπερωρίες κ.α) να καταλήγει σε ένα μικρό μέρος της να καταβάλλεται «μαύρα» και το μεγαλύτερο στις τσέπες των εργοδοτών.Η απάντηση της Ομοσπονδίας δεν μπορεί να είναι άλλη από την συνεχή αμφισβήτηση και καταγγελία των πολιτικών εξαθλίωσης των εργαζομένων μέσω της απόλυτης απορρύθμισης κάθε έννοιας προστασίας που παρείχε η εργατική νομοθεσία. Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επέκτασης προς όλους των Κλαδικών Συμβάσεων. Οφείλει να πατάξει την αδήλωτη εργασία προς όφελος της ίδιας της επιβίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και για την αξιοπρέπεια της πολιτικής τάξης που έχει μετατραπεί σε θεραπαινίδα εξυπηρέτησης των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων.

• Πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να μην είναι μέλη των σωματείων τους;
Αρχικά οι εργοδότες δεν ασχολήθηκαν με την ιδιότητα του μέλους ή όχι, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ως αιτία μη εφαρμογής των συμβάσεων. Στην πλειοψηφία τους επιχειρούσαν οι ίδιοι την διαγραφή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις. Τελευταία πληθύνονται οι καταγγελίες για εκβιαστικές απαιτήσεις προς τους εργαζόμενους να αποποιηθούν εγγράφως κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα, με ακραίο φαινόμενο την πρόσφατη περίπτωση στο νησί σας, της Aldemar του κ. Αγγελόπουλου, του οποίου η στάση μας εξέπληξε, ως ενός κορυφαίου στελέχους του ΣΕΤΕ, με εργοδοτική συνδικαλιστική δράση δεκαετιών, για να εκδηλώσει τέτοιες οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Εν τέλει μετά την παρέμβαση του Ε.Κ. Ρόδου και του Σωματείου μας, στον εισαγγελέα Ρόδου, θεωρούμε ότι η διαφορά επιλύθηκε, αλλά ασφαλώς η μόνιμη απάντηση στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις είναι η αποκατάσταση του πλαισίου της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης προς όλους των συμβάσεων.

• Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που σχετίζεται με τις πληρωμές των εργαζομένων καθώς οι περισσότεροι λαμβάνουν τις αποδοχές τους με πολύ μεγάλη καθυστέρηση;
Οι νέες νομοθετικές εξελίξεις που υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να ενημερώνουν την Εφορία για τις καθυστερούμενες αποδοχές των εργαζομένων που απασχολούν προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία ώστε ο εργαζόμενος αμέσως ή εντός ολίγων ημερών να λάβει με διαταγή πληρωμής το δικαίωμα να πάρει τα καθυστερούμενα από τον εργοδότη του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν επιλεγεί η λύση της αγωγής για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών, ο εργαζόμενος θα πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, αφού ο εργοδότης, πέραν των καθυστερήσεων μέσω αναβολών, επιλέξει να καταθέσει και έφεση επί της πρωτόδικης αποφάσεως, η όλη διαδικασία ώστε να μπορεί να εισπράττει ο εργαζόμενος, ξεπερνά τα 4 έτη. Με τη διαταγή πληρωμής αυτή δεν ξεπερνά τον μήνα, ενώ το βάρος και το άγχος μεταφέρεται στον εργοδότη που δεν κατέβαλε τα δεδουλευμένα. Έτσι τα δικαστήρια πλέον κάνουν δεκτές αιτήσεις για έκδοση διαταγής πληρωμής, για δεδουλευμένες αποδοχές δυνάμει σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, με βάση τα επισυναπτόμενα έγγραφα.
Τα έγγραφα που καλείται να προσκομίσει ο εργαζόμενος για να επιτύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής είναι η σχετική σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που έχει υπογράψει με τον εργοδότη του, η λογιστική κατάσταση – βεβαίωση μη καταβαλλόμενων αποδοχών και ένα αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού μισθοδοσίας.

• Τι θα γίνει με τους αλλοδαπούς σπουδαστές που απασχολούνται κανονικά στα ξενοδοχεία και καλύπτουν θέσεις εργαζόμενων;
Όσο η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την βούληση στήριξης των εργαζομένων και αντίθετα προωθεί την αδήλωτη εργασία, την υποκατάσταση θέσεων εργασίας με ψευδομαθητές ή παρέχει στους εργοδότες δωρεάν εργατικά χέρια με τις επιταγές εισόδου (vouchers) θα αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων, αφού ουσιαστικά παρέχονται κίνητρα απολύσεων στους εργοδότες με εξώθηση των επαγγελματιών στο περιθώριο.

• Θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τι ισχύει για εκείνους που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους το τρέχον έτος;
Ο Τομέας Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω των αποθεματικών και της περιουσίας του, όμως για να υπάρχει απρόσκοπτη συνέχεια στην απονομή των εφάπαξ απαιτείται η μηνιαία απόδοση των εισφορών της Πρόνοιας, που τώρα εισπράττονται μέσω της ΑΠΔ του ΙΚΑ και τις οποίες ορέγεται το ίδιο για πρόσθετη ρευστότητα και συνέχιση καταβολής των συντάξεων, καθώς και να μην υπάρξουν καταστροφικές ανατροπές το Φθινόπωρο, αφού το Υπουργείο Εργασίας μεθοδεύει την ενοποίηση όλων των Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών με άγνωστες συνέπειες για τους ασφαλισμένους.Ως προς τις αιτήσεις του τρέχοντος έτους θα υπάρξει περιορισμένη επίπτωση για το τμήμα της 20ετίας που αφορά τους μήνες του τρέχοντος έτους και μετέπειτα ασφαλώς. Η όποια περικοπή θα προσδιοριστεί μετά το τέλος του 2014 για το λόγο ότι θεσμοθετήθηκαν συντελεστές για τον νέο τρόπο υπολογισμού μέσω των ατομικών μερίδων που ο καθορισμός τους απαιτεί τη λήξη του έτους.

• Θα επέλθουν αλλαγές σε ό,τι σχετίζεται με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας;
Σας επαναλαμβάνω ότι όσο δεν υπάρχει ασφαλές πλαίσιο ανατροπής των μνημονιακών διατάξεων σε ό,τι αφορά την επιδότηση ανεργίας των εποχικών συναδέλφων μας, είναι προτιμότερη η εφαρμογή της τροπολογίας με την περιορισμένη επιδότηση ετησίως έναντι του πλαφόν και της απώλειας επιδότησης ανά τακτά διαστήματα. Θα επιδιώξουμε βεβαίως την αποκατάσταση του πλαισίου μόλις δοθεί η δυνατότητα.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους καθώς η κατάσταση στον κλάδο πάει από το κακό στο χειρότερο παρά το γεγονός ότι η σεζόν είναι καλή;
Η λαμπερή εικόνα του τουρισμού με τα ρεκόρ επισκεψιμότητας και εσόδων θολώνει στην απασχόληση, όπου οι βουλιμικές διαθέσεις των εργοδοτών σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και υπό την υψηλή εποπτεία της Τρόικας οδήγησαν σε απόλυτη χειραγώγηση της αγοράς εργασίας, παρά την όποια θετική επενέργεια είχε η διατήρηση της Κλαδικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία. Το εργατικό κίνημα οφείλει να σταθεί όρθιο, αδιαίρετο και αλληλέγγυο στην υποστήριξη των αδύναμων, στρατευμένο ενάντια στο σκάνδαλο της οικονομικής και κοινωνικής αδικίας που σπρώχνουν οι προνομιούχες ελίτ την εργατική τάξη στην εξαθλίωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου