– Εξακόσιες είκοσι τρεις (623) Ελληνικές ακτές, δεκαεπτά (17) μαρίνες και δεκαεπτά (17) τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ”
– Η Ρόδος με μείωση του αριθμού των σημαίων κατά 16!
Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων σημείων κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών. Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 93 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 153 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές, 736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Μαΐου 2025 στο Glyfada Golf Gardens στην Αττική. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης την προηγούμενη ημέρα 14 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκαν σε βραβευμένη ακτή της Γλυφάδας βιωματικά εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Γλυφάδας και της Βούλας. Τα παιδιά συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ.) υπεύθυνη για την ναυαγοσωστική κάλυψη του Δήμου Γλυφάδας.
Σήμερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, πλαισιώθηκε στο βασικό μέρος της εκδήλωσης το Προστασίας της Φύσης LAB με θέμα: «Αποκατάσταση Παράκτιων και Θαλάσσιων τύπων Οικοτόπων της Οδηγίας 92/43 (ΕΟΚ)» με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ακολούθησε το κυρίως μέρος της εκδήλωσης με την επίσημη Αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών για το 2025 στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία πολλών με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.
Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κος Γιώργος Παπανικολάου.
Απηύθυναν χαιρετισμούς:
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σταύρος Ν. Παπασταύρου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, κος Χρήστος Θεοδωρόπουλος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κος Αναστάσιος Βελισσαρίου
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κος Μανώλης Μενεγάκης
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κος Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Ο Δήμαρχος Κορινθίων, κος Νικόλαος Σταυρέλης
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κος Γεώργιος Στασινόπουλος
Ο Πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, κος Σταύρος Κατσικάδης
Ο Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, κος Αντώνης Στελλιάτος
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, κος Αλέξανδρος Θάνος
Οι γαλάζιες σημαίες στην Π.Ε. ΡΟΔΟΥ [38]
Αμμούδες Φαληράκι/Mitsis Selection Alila
Αμμούδες-Φαληράκι/ Elysium Resort
Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium
Αφάντου 2/Irene Palace
Αφάντου 2/Port Royal
Βλήχα/Lindos Grand Resort
Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
Γαλούνι Κοκκινόγια/Boutique 5 Hotel
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mayia Exclusive Resort
Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
Γεννάδι/Gennadi Grand Resort
Ιαλυσός/The Ixian Grand
Ιξιά/Rhodes Βay Ηotel
Καβουράκια/Ella Resorts
Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
Κιοτάρι/Lindos Imperial Resort
Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
Κολύμπια/Mythos Beach
Κολύμπια/Μικρή Πόλη
Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
Λάρδος 3/Lindian Village
Λαχανιά/Atrium Prestige
Λίνδος/Aquagrand Beach
Μεγάλη Γη/Atlantica Dreams Resort
Πλημμύρι/Tui Magic Life Plimmiri by Atlantic
Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
Στεγνά/Porto Angeli
Τριάντα Β/Sun Beach Resort
Τριάντα/Electra Palace Resort
Φαληράκι 1/Esperides
Φαληράκι 2/Amada Colossos
Φαληράκι 3/Esperos Palace
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι Περιφερειακές Ενότητες με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους
Οι Δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους
Δήμος | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Δήμος Ρόδου | 55 | 57 | 54 | 38 |
Δήμος Κασσάνδρας | 32 | 32 | 32 | 32 |
Δήμος Αγίου Νικολάου | 25 | 25 | 25 | 26 |
Δήμος Χερσονήσου | 18 | 21 | 23 | 24 |
Δήμος Νέας Προποντίδας | 19 | 20 | 20 | 20 |
Δήμος Σιθωνίας | 18 | 18 | 19 | 18 |
Δήμος Αποκορώνου | 13 | 13 | 15 | 18 |
Δήμος Δυτικής Λέσβου | 11 | 11 | 17 | 17 |
Δήμος Αριστοτέλη | 16 | 17 | 17 | 16 |
Δήμος Σκιάθου | 10 | 13 | 15 | 15 |
Δήμος Χίου | 15 | 15 | 15 | 15 |
Δήμος Χανίων | 12 | 13 | 14 | 15 |
Δήμος Ιεράπετρας | 6 | 12 | 14 | 14 |
Δήμος Κω | 12 | 13 | 13 | 14 |
Δήμος Μυτιλήνης | 6 | 12 | 12 | 14 |
Δήμος Ρεθύμνης | 12 | 12 | 13 | 13 |
Δήμος Βόλου | 12 | 12 | 12 | 12 |
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων | 11 | 11 | 15 | 11 |
Δήμος Αργοστολίου | 12 | 12 | 11 | 11 |
Δήμος Σητείας | 10 | 11 | 11 | 11 |
Δήμος Δωρίδος | 9 | 9 | 9 | 9 |
Δήμος Μαλεβιζίου | 9 | 8 | 9 | 9 |
Δήμος Δίου-Ολύμπου | 7 | 7 | 7 | 9 |
Δήμος Βόλβης | 8 | 8 | 8 | 8 |
Δήμος Ζακύνθου | 5 | 7 | 7 | 8 |
Δήμος Μονεμβασιάς | 7 | 7 | 7 | 7 |
Δήμος Πολυγύρου | 2 | 7 | 7 | 7 |
Δήμος Θήρας | 6 | 5 | 6 | 7 |
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης | 6 | 6 | 6 | 7 |
Δήμος Αγίου Βασιλείου | 5 | 5 | 6 | 6 |
Δήμος Κατερίνης | 6 | 6 | 6 | 6 |
Δήμος Αλμυρού | – | – | – | 6 |
Δήμος Δελφών | 4 | 4 | 5 | 5 |
Δήμος Θάσου | 5 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Θερμαϊκού | 5 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Καλαμάτας | 4 | 4 | 5 | 5 |
Δήμος Κορινθίων | 4 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Λήμνου | 5 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Λοκρών | 3 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Παγγαίου | 6 | 2 | 5 | 5 |
Δήμος Πρέβεζας | 4 | 5 | 5 | 5 |
Δήμος Πλατανιά | 4 | 4 | 4 | 5 |
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2025, οκτώ νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα εννιά (9) στα δεκαεπτά (17).
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)