Τοπικές Ειδήσεις

ΚΚΕ: Κριτήριο ψήφου η στάση κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης στα προβλήματα του λαού των νησιών και σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών, πραγματοποιήθηκαν στις 13 και 14 Μάη 2019, σε Νάξο και Σαντορίνη, πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλητές τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μιχάλη Σοφικίτη, ταξίαρχο ε.α. και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Ντουνιαδάκη υποναύαρχο ε.α.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Σοφικίτης, αναφέρθηκε στον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ από την ίδρυσή της μέχρι τη μετεξέλιξή της σε Νομισματική Ένωση. «Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό, έκανε αγώνα κατά της συνθήκης του Μάαστριχτ και συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποχώρηση της χώρας μας από αυτή τη λυκοσυμμαχία. Οι εξελίξεις απέδειξαν ποιος έλεγε την αλήθεια, ποιος πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιοι συνειδητά προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν. Το μέλλον που μας επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η καπιταλιστική οικονομία, σε κρίση ή σε ανάπτυξη, είναι ένα μέλλον χωρίς σταθερή δουλειά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, ένα μέλλον που δεν θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες μας.». Τόνισε επίσης ότι «φιλοαμερικανική και φιλονατοϊκή αριστερά» δεν υπάρχει. Το ΚΚΕ απαιτεί και αγωνίζεται για την άμεση αποδέσμευσή μας από τους πολεμικούς – εγκληματικούς αυτούς σχεδιασμούς, για να μη ματώσει ο λαός μας και να διαφυλαχθεί η πραγματική ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή μας.»

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για τις πολιτικές που υλοποιούν και έχουν ως συνέπεια τις ελλείψεις υποδομών και υπηρεσιών στα νησιά. Επίσης το υψηλό κόστος διαβίωσης μαζί με την εγκατάλειψη, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, αστυνομία, λιμενικό, κλπ), αλλά και ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, συνθέτουν μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες. Παράλληλα κυβέρνηση και τοπική διοίκηση τα δίνουν όλα στους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού. Για το «μεταφορικό ισοδύναμο» σημείωσε ότι δεν καλύπτει τη ζημιά από το κόστος μεταφοράς, που μπορεί να καλυφθεί μόνο με δραστική μείωση των εισιτηρίων, κατά 50%, με επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα νησιά και κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο τόνισε ότι «πλέουν διαρκώς πλοία του ΝΑΤΟ και ενόψει των ευρωεκλογών αναθερμαίνεται η συζήτηση για τα «σύνορα της Ευρώπης», που δήθεν συμπίπτουν με τα ελληνικά. Κι όμως, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση είναι διαρκείς. Εχουμε πικρή – πικρότατη πείρα από τους «συμμάχους», που οι κυβερνήσεις διαχρονικά φόρτωσαν στο σβέρκο του λαού: Χούντα, Κυπριακό, «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Αντίθετα, με την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κουβάλησε στο Αιγαίο, όπως και της ευρωενωσιακής «FRONTEX», οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζονται, όπως και οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και της χωρικής θάλασσας. Διαχρονικά, όσο η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σφυρίζουν αδιάφορα. Τα αστικά όμως κόμματα αλλά και οι παρατάξεις τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση κλείνουν τα μάτια για τη στάση αυτή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.».

Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους νησιώτες και να στείλουν μήνυμα αντίθεσης και καταδίκης της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά από ΕΕ, κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. Και ο πιο σίγουρος τρόπος να σταλεί το μήνυμα αυτό είναι ψηφίζοντας ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές.

Ρόδος 15/05/2019

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου