Τοπικές Ειδήσεις

Eντατικοί έλεγχοι στο νησί της Ρόδου με το… καλημέρα της τουριστικής περιόδου

Με το… καλημέρα της τουριστικής περιόδου ήδη «σαρώνουν» την τοπική αγορά της Ρόδου κλιμάκια των υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» αμέσως μετά το Πάσχα οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν με κλιμάκια και από άλλες περιοχές της χώρας, που συνδράμουν την προσπάθεια των τοπικών υπηρεσιών.
Κυκλοφορούν… ινκόγκνιτο και εμφανίζονται ως τουρίστες προκειμένου να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, ώστε να αποφευχθεί το «σύρμα» που πέφτει μεταξύ των καταστηματαρχών για την έλευσή τους. Τα κλιμάκια, πραγματοποιούν εφόδους σε επιχειρήσεις και καταστήματα για να ελέγξουν αν απασχολείται προσωπικό που δεν έχει δηλωθεί και αν κόβονται αποδείξεις
Οι έλεγχοι, όπως ανέφεραν καταστηματάρχες στην «δημοκρατική», διενεργούνται με έμφαση στην Παλιά Πόλη και στις τουριστικές περιοχές του νησιού.
Τα παράπονα των καταστηματαρχών πληθαίνουν, αφού όπως λένε, οι έλεγχοι ξεκίνησαν σε μια αγορά που δεν έχει ακόμα ανακάμψει και παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, τα έσοδα… παραπέμπουν σε βαρυχειμωνιά.
Γνωστός εστιάτορας της Παλιάς Πόλης, δήλωσε στη «δ» ότι οι εισπράξεις του περασμένου σαββατοκύριακου, μάλλον σε Μάρτιο παραπέμπουν και όχι σε Μάιο. Όπως είπε, οι ελεγκτές «τηρώντας το έθιμο» έκαναν την εμφάνισή τους στη Ρόδο, αμέσως μετά το Πάσχα, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και άρχισαν να «παίρνουν κεφάλια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τοπικούς παράγοντες έχει κατ΄επανάληψη γίνει λόγος για «στοχοποίηση» της νησιωτικής Ελλάδας από τα ελεγκτικά κλιμάκια. Την άποψη αυτή είχε και επισήμως καταθέσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο οποίος με επιστολή του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή, ήδη από το 2017, μετέφερε την δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο κ. Γ. Πάππου ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «[…]Αποτελεί παράλογο η ίδια επιχείρηση να υποδέχεται κάθε τόσο, κλιμάκιο, άλλοτε από την Αθήνα, άλλοτε από την Κρήτη ή τη Ρόδο, διακόπτοντας την ομαλή λειτουργία της για να ανταποκριθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο, χωρίς καμία βεβαίωση παραβάσεως. Υπάρχουν μυριάδες σωστών επιχειρηματιών οι οποίοι δουλεύουν, μοχθούν, προσπαθούν να είναι συνεπείς προς το κράτος, πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν κάθε χρόνο στο στόχαστρο. Η επιχειρηματική μας κοινότητα, δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα των ελέγχων στην αγορά κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Δεν καλλιεργούμε την ατιμωρησία. Ζητούμε οι συγκεκριμένοι επιβεβλημένοι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με σχεδιασμό και συνεννόηση των διαφορετικών κλιμακίων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επαναλαμβανόμενων ελέγχων και αλληλοκάλυψης στις ίδιες επιχειρήσεις».
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα λένε οι καταστηματάρχες και παρά τις διαμαρτυρίες, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το νησί μας και οι επιχειρηματίες του έχουν στοχοποιηθεί με την ρετσινιά του «φοροφυγά».
«Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν να κάνουν με κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου αλλά με επιχειρηματίες που παλεύουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, σε καιρούς δύσκολους. Προφανώς και πρέπει να γίνονται έλεγχοι αλλά να γίνονται στοχευμένα. Δεν είμαστε όλοι κλέφτες, όπως δεν είμαστε και όλοι σωστοί. Αλλά να αντιμετωπιζόμστε ως εκ προοιμίου κλέφτες, όπως μας αντιμετωίζει το κράτος των Αθηνών, είναι εξοργιστικό» λέει καταστηματάρχης στη «δ».
«Εχουμε να διαχειριστούμε… ένα βουνό οικονομικές υποχρεώσεις, είναι Μάιος και η κίνηση ακόμα είναι υποτονική, προσπαθούμε απεγνωσμένα να μην πάμε στο ταμείο ανεργίας, είμαστε μονίμως χρεωμένοι και το κράτος εξακολουθεί να μας τιμωρεί», δήλωσε στη «δ» ο εστιάτορας που δέχθηκε τα κλιμάκια, μόλις άνοιξε την επιχείρησή του για την σεζόν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου