Τοπικές Ειδήσεις

«Η αγορά κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά τζίρου εδώ και χρόνια»

Στην διαπίστωση πως το πρώτο τετράμηνο του 2019 ήταν “τραγικό” για την αγορά της Ρόδου, με καταγεγραμμένο το χαμηλότερο “βαρομετρικό χαμηλό” στα ποσοστά της, προέβη με δηλώσεις του στην “δ” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκος Μπόνης.
«Η αγορά κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά τζίρου εδώ και χρόνια! Ο Απρίλιος που είχαμε και τον περίοδο του Πάσχα, κινήθηκε σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα και με την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων που είναι σε εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα» όπως ανέφερε.
Με δεδομένο ότι ξεκίνησε και η τουριστική περίοδος (αλλά κάπως… μουδιασμένα) ο κ. Μπόνης εκτίμησε πως η εμπορική κίνηση υπολογίζεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
«Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά από άποψη αφίξεων για το νησί της Ρόδου κι ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, εξήγγειλε πρόσφατα, κάποια μέτρα ελάφρυνσης σε φορολογικό επίπεδο – ξεκινώντας από το κομμάτι της εστίασης. Είναι ένα θετικό μέτρο αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, η ίδια η κυβέρνηση το είχε καταργήσει. Σίγουρα εάν ακολουθήσει η μείωση στην εστίαση με αυτό το μέτρο, θα είναι ένα καλό νέο στον τουρισμό διότι η Ρόδος, παραμένει ένας ακριβός προορισμός σε σχέση με άλλες πόλεις. Σίγουρα είναι μία σημαντική κίνηση. Ωστόσο, περιμέναμε και ένα κίνητρο για τα εμπορικά καταστήματα. Έχοντας τον συντελεστή στο 24% για την αγορά της Ρόδου, είναι ένα μέτρο απαγορευτικό από την στιγμή που απέναντί μας, υπάρχει μια ανταγωνιστική αγορά, αυτή του Μαρμαρίς όπου ο συντελεστής είναι στο… μηδέν! Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο αρνητικό είναι αυτό για την εμπορική κίνηση της Ρόδου όταν κάποιοι πουλάνε τον προορισμό αυτό πολύ φτηνά και οι τουρίστες, πηγαίνουν εκεί για ψώνια ενώ γυρνούν στην Ρόδο για διαμονή» όπως υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την λειτουργία του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στην πράξη και αν έχει βοηθήσει σε κάποιο βαθμό, τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες στην Ρόδο μετά την απώλεια του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε τα εξής: «Έτσι όπως είναι φτιαγμένο το Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι σαν ένα επίδομα. Εμείς είμαστε εξ αρχής εναντίον της πολιτικής των ‘κουπονιών’ και των ‘επιδομάτων’. Δεν χτίζεται κάτι δίνοντας κουπόνια κι επιδόματα. Αυτά είναι μιας άλλης λογικής, μιας άλλης πολιτικής που εφαρμόζεται σε άλλα καθεστώτα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά έτσι. Εμείς ζητήσαμε και ζητάμε, να πάρουν πίσω το Μεταφορικό Ισοδύναμο και να μας δώσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Κερδισμένο θα βγει το κράτος σε τελική ανάλυση αφού τα έσοδα που δίνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν είναι αυτά που είχαν στοχεύσει. Είναι λυπηρό να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Μπόνης, εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του σχετικά με την πολύ παρατεταμένη (χρονικά) διάρκεια των εκπτώσεων ή προσφορών, που τελικά δεν δίνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον εμπορικό κλάδο.
«Είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να καταργηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Δεν βοηθούν στην κίνηση της αγοράς. Αυτή η “απελευθέρωση” των προσφορών ούτως ή άλλως, πολύ δύσκολα ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σαν θεσμός, δεν βοηθάει καθόλου. Παλαιότερα είχαμε δύο 15νθήμερα που ήταν επαρκή. Μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και για τους καταναλωτές αφού μπορούσαν να αγοράσουν προϊόντα με πολύ μεγάλη έκπτωση. Αυτή την περίοδο, τα καταστήματα παραλαμβάνουν νέα είδη όπως και το Νοέμβριο. Όμως δημιουργείται αναστάτωση στους καταναλωτές, που περιμένουν τα προϊόντα αλλά θέλουν και τις εκπτώσεις ή προσφορές. Αυτό δεν είναι σωστό και δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου